用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯ ...
樓主: 蜜蜜斟
go

呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯   [複製鏈接]

jelly2046 發表於 19-11-28 00:46
因額滿未有去開放日
可否分享多點培英資訊
下年會有5班中一嗎

開放日重點:
20-21年度加開一班,自行收生50人,只加開一年
收生無分男女,排教育局名次等第
全in
成績50%,面試40%,其他10%

謝謝你分享

醒目開學勳章 貢獻勳章

好奇:所謂唔夠位,係以舊年嘅學位 vs 今年P6學生數? 定係來年已配給學額 vs 今年P6 學生數

從來edb 都有責任安排足夠學額,如果係乜級數嘅學校都會加級,咁應該唔存在唔夠位呢樣野,除非真係計過數

anywhere, 我唔覺得band 1A 學生要張安全線放得太前
恐龍家

小曳人 發表於 19-11-30 09:37
好奇:所謂唔夠位,係以舊年嘅學位 vs 今年P6學生數? 定係來年已配給學額 vs 今年P6 學生數

所來edb 都有 ...
今年以新方式提早公佈自行結果,其實會加劇統一派位學額不足既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-11-30 09:44
今年以新方式提早公佈自行結果,其實會加劇統一派位學額不足既問題
有道理,生態會有影響
恐龍家

hkpapa852 發表於 19-11-30 09:44
自行分配學額有一定數量,提早公布係因為多咗一批叻人怕冒險take直資Offer而入津校,令到本來有機會係自行部份收唔晒嘅學位冇機會留落去大抽獎所以令到統一排位嘅位少咗?是這樣嗎?

carmenlook 發表於 19-11-30 11:45
自行分配學額有一定數量,提早公布係因為多咗一批叻人怕冒險take直資Offer而入津校,令到本來有機會係自行 ...

自行成功嘅B1生可能呈三放鬆
B2生有機可乘靠呈三上B1大抽獎
使到大抽獎多咗B1生爭位

carmenlook 發表於 19-11-30 11:45
自行分配學額有一定數量,提早公布係因為多咗一批叻人怕冒險take直資Offer而入津校,令到本來有機會係自行 ...

其中一個原因。
自行有後補名單,通常會fill晒。不過今年可能引發直資抽飛潮,令原本後補入既人無咗呢個機會。

同時,直資被人抽飛後,又會唔會馬上call人呢?
如果唔會,即係要玩大抽獎既人又多咗。

今年各區大抽獎既競爭,都會大咗,尤其有神津既區。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 19-11-30 15:44

你知唔知學校幾時考呈三?

Poyau 發表於 19-11-30 15:44

唔太可能。

呈三大約三月考
考時都未出自行結果

Band 1 生都唔會放鬆。

hkpapa852 發表於 19-11-30 16:10

咁如果三月頭已經考呈三,會唔會無咁大影響?照計應該好多學校都會三月尾前考呈三

hkpapa852 發表於 19-11-30 16:04
其中一個原因。
自行有後補名單,通常會fill晒。不過今年可能引發直資抽飛潮,令原本後補入既人無咗呢個機 ...
係喎,thx

melodyq11 發表於 19-11-30 16:30
咁如果三月頭已經考呈三,會唔會無咁大影響?照計應該好多學校都會三月尾前考呈三
...
都話係影響大抽獎機會

hkpapa852 發表於 19-11-30 16:10

呈三大部分係三月但亦有四月
向教育局遞交呈三日期為24/4(五)

pccw2017 發表於 19-11-24 17:38
搏盡就自一、自二都簡B1A校, 保守就自一B1A, 自二B1B. 無理由咁早簡1C校. 大抽獎時先簡1C校乙1.
...

非常認同

Poyau 發表於 19-11-30 17:44
呈三大部分係三月但亦有四月
向教育局遞交呈三日期為24/4(五)
好奇想知,邊間學校4月先考呈三?

hkpapa852 發表於 19-12-2 08:14
好奇想知,邊間學校4月先考呈三?

舊年EK有家長講喔,全世界考晒得佢哋未考,個個出晒banding諗學校,佢哋就遲過人。

little_yolky 發表於 19-12-3 14:58
舊年EK有家長講喔,全世界考晒得佢哋未考,個個出晒banding諗學校,佢哋就遲過人。
...
恐怕只係百中無一的學校。3月底考我知有不少,但真係未見過有人4月先考。

hkpapa852 發表於 19-11-30 16:04
其中一個原因。
自行有後補名單,通常會fill晒。不過今年可能引發直資抽飛潮,令原本後補入既人無咗呢個機 ...

咁可唔可以分析一下,對於考二線直資既影響,係正面定負面?阿妹鍾意基崇同創知。

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:01
恐怕只係百中無一的學校。3月底考我知有不少,但真係未見過有人4月先考。
...

我諗唔係百中無一,係五百得一吧!咁遲考唔知為乜,搞到咁頻能。
‹ 上一主題|下一主題