用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班 ...
樓主: hehehaha2017
go

我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班

DSE BIO 幫助醫科是有
但幫助不大

你成個DSE BIO 乜都讀晒

植物, 人, 分類, 動物

在MBBS Y1, 第一學期

用得返的野, 不多

開學, 追都OK

開學前, 7,8月讀返都OK

讀返針對人的部份

https://aal.hku.hk/sites/default/files/2019%20Programme%20Admissions%20Information.pdf

第二頁, 見到晒要求,淨係要chem

chem 的思考模式

應該就是大學生存模式

chem ,bio 是難

chem 難在思考

bio 難在記

英文好,bio 不能克服

所以一定要有的野

我認為, 良好的英文+ 非常優秀的化學能力+時間充足

有, 就有機會贏

今屇 醫科生學生, 質素 我覺得差過 上一年
上一年12月考試 成績 平均分40%(合格60%)

今年, 睇下有冇機會破底位

因為不出奇,

第1, 改制下, 教授瘋狂.

第2,. 這班學生,是社會運動, 留家讀書

佢地會否真否讀?

我估 會, 但花的時間遠少於想像

第3, 知道唔計分, 不會盡力

香港教育 短淺, 計分麻盡力, 不計分hea 讀

第4, 我見到學校 send email  俾某group 同學

話佢地, 一半人, fall behind 得好緊要

其他組, 應該差不多
半生半死

12月考試是非常重要

是俾學生驚

驚被踢走, 驚留班

所以, 不少父母, 仔女入左港大醫科後

退出 ek, 是仔女, 在港大醫科, 仔女由高中標青

到大學時失落

父母, 無心機 留言

http://www.medsoc.hkusu.hku.hk/wp-content/uploads/2012/11/1stSE_MiniCase_2001.pdf

香港小孩, 寫文比較差

dse exam, 無訓練 長篇寫野

睇NOTES , NOTES 少英文
DSE 學生不習慣狂睇書

愛睇NOTES

NOTES 可以睇,

但最後要睇大量書, 同ARTICLE

唔係出硬事

你寫唔出野, 一條10分,15分,25分咁狂扣

https://lihkg.com/thread/320553/page/1
港大 應該想西走這班人

透過中文, 通識 入來醫科的

你根本, 咁既成績

死緊....

CHEM, BIO 5星是OK,

數學都係5星

你MATHS,.CHEM,BIO, ECON 無5星星....

即係標青, 但不夠標青,

陳嘉堯中文3分, 英文4分, 我估佢就應付到醫科, PHY 皇仁考第一, 99分!!!!

皇仁書院探花陳嘉堯在數學、數學科延伸部份單元二(M2)、化學、物理、生物取得5**

HKU MBBS
開頭4C+2X

之後變BEST 6

之後BEST 6 + M1 /2 有計分

到今天,BEST 6 , M1/2 有分加, 另外再將5, 5星,5星星, 有分加

港大收生進化

是想西走, 中文, 通識高分的入醫科的人

點解唔計4C +2X ?

因為4C, 迫計通識, 中文, 根本對考醫科無用

BEST 6 ,M1/2, M1,2 高分, 補救返中文, 通識, 低分

到今天,5,5星,5星星, 有份加, 因為, 有人可能,CHEM, BIO ,4分博蒙入到醫科

中, 英, 通識高分, 5星星, 之後數學5分, CHEM, 4分, 西史5星星/5星

港大醫科都要局食

CHEM 5分, 應該讀唔店醫科,

起碼5星

5分, 那些人, 無法思考深的野

港大, 死都唔會學中大計7科, 因為7科, 即係中文, 通識 都被迫計

留點走盞, 中文3分, 通識2分, 其他科成績標青都要照入

有次上堂, 教授講TCA CYCLE
佢高中, 無讀BIO

唔明咩係TCA CYCLE

教授, 只叫學生, 返去屋企睇下

港大醫科,係唔會刻意,幫你

要你自己想方法生存

上網搵了好多TCA CYCLE, 睇完都係唔明

其實, 唔難TCA CYCLE

我放低2本書, 講TCA CYCLE, 叫佢睇某 幾頁

佢就明返

是你要找適當的書

我估不到, 大學生都不懂讀書

而仲要是精英中的精英

港大醫科,2007年的收生成績

你見到, 英文是B AS LEVEL

你DSE 英文5星星, 我當你A

5星, 當你等於UE B 

AS LEVEL 英文A, 勁抽過DSE 5星星英文好多

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat13_6.pdf

第9頁, 0。9% 英文A

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_Press_Release_Eng.pdf

第18頁, 0。9% 英文5星星

不過忘記, ALEVEL時, 得3萬幾人, 即係350 人唔夠A

DSE 5萬幾人, 5百幾人

ALEVEL最TOP 英文3百幾人,  同DSE 5百幾人

以前ALEVEL, AAB 入醫科, 3科ALEVEL 計,PHY,CHEM,BIO/

PHY,CHEM,PURE MATHS 組合計

你當A是5星星,B 是5星

即係5星星, 5星星, 5星, 最好才 叫做孖車邊入到

MATHS,CHEM,BIO,PHY 建議要渣2-3條5星星 +1-2條5星

否則入到醫科, 你都保持高度警惕

不過現今父母, 仔女入到醫科, 就開香賓

無想過, 子女能否在醫科生存

港大醫科, 好難轉系

好難轉入來

唔好諗轉系

講起轉系轉醫科

畢業先

港大醫科, 都收幾多,已畢業的 BIOCHEM 學生

FIRST HON 

但這批FIRST HON 學生

我見到, 佢地ALEVEL成績一般

AAB ALEVEL ,ABB(最高A星)

讀完ALEVEL 英國, 再讀英國BIOCHEM, ,再轉入來讀YEAR 1 MBBS

非常多, 我懷疑有20-30個

中大轉系,入醫科 先妙想天開

你港大IASM  咁讀

中大醫科則以每個BLOCK

你中大醫科, 轉系, 藥劑 同 PUBLIC HEALTH 轉入來為主

但大一, 讀完想轉幾乎發夢

因為BLOCK 計

代表, 某些COURSE 你讀藥劑, 同PUBLIC HEALTH的話

你要同 中大醫科生,一齊上堂, 爭好成績

根本, 唔會拿到要轉科那個

讀完4年PUBLIC HEALTH, 我估得1,2個, 轉到入中大醫科

如果轉去港大醫科由YEAR 1 讀起

如果轉去中大醫科由year 2 讀起

dse差一分, 就 入到醫科

差一分, 就係差一分, 贏就係贏, 輸就係輸

選舉輸一票, 都係輸

只能說遺憾, 及可惜

我對轉系 不太樂觀

個個夢未醒都愛發夢

皇仁以前的成績

男仔, 中文, 來說, 很難5星,

以前中英文以數字代達

所以最底條友, 最明顯, 6條a, 但中文,英文, 1條5, 1條4

多數, 英文5分, 中文4分

以前皇仁alevel, 英文都係2.4% a, 中文8%, 但最勁個批, 拔尖走左

84人考英文, 60 個讀chem, 29個pure maths, 20個bio

60個phy

以前, 博醫科, phy,chem,pure maths ,+phy,chem,bio

bio 同maths 加埋49人

幾多人想博

很多叻人批尖入左醫科

香港地選科無乜野好選, 都係理科為主

越多文科, 越對小孩不理
讀到咩成績, 報什麼科

如果 dse 要醫科

多數出事, 在中文最大機會

其次是通識

只要中文, 或通識不要出事

你有m1/2 , 高手,  中大, 俾你用m1, 加埋最差那科, 除返2

所以

半放棄, 中文,.  改守中文, 守3分, 或守4分

因為中文要攻5分,5星, 5星星, 是極困難

好多人天生中文差, 讀極都差

3分,4分, 夠就算

集中火力, 在其他科

總之保得住3分, 校內, 老師predict 4分, 就放棄繼續攪中文

多放在, 通識, 及x科, m1/2 身上

港大仲爽, 最好6科, 你中文, 3分, 都可以無問題

其他科高分就ok

時間無多, 需要全盤計劃, 救子女

中文好難攪

我覺得救唔到, 所以放棄拯救, 就是拯救

我指, 見到仔女, 穩拿3,4分, 就算

擺太多時間落中文, 好易出事

首先打開學校, 過程幾年數字
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

再看自己仔女, 成績

如中文, 排緊 50

你預到仔女, 多數dse 中文, 5分, 失守便4

拿5星無望

如排第十名

我緊係唔放棄, 谷中文繼續

博到5星星

但如果你排20

半放棄, 但守到5星, 失手5分

排30, 不放棄, 博5星

類似咁,

看看自己仔女, 值不值得沖中文

如排70-80 名, 沖條毛

專心 預自己拿4分

狂谷其他科

時間有限, 策略無限

小時了了

故事應該由細個講起。
由小學到中學,我年年都係精英班,次次考試全級10名以內。
中學入到間Band 1英中,算係地區名校。每年結業禮總會出現我個名,唔係全級頭三名就係學科獎。當時,我係全校老師公認嘅品學兼優生(我自己都覺得係)。

中四五嗰陣,無話特別努力,會考都係隨遇而安,點知考完出黎,原來咁就5A1B,只差一點點就做到人人稱羨嘅典型高登仔。
唔係串,只係考過就知,CE其實真係好鬼易 /__\

上到Form 6,7,以為自己好醒,去勻3大global business嘅admission talk。但係讀完中化「人生的意義」,漸漸唔明自己做緊乜,個人好迷失,讀書越來越無心機。但係自信心仍然離地,覺得AL考天才都過到骨。
結果A level喺冇操過一份past paper,近乎裸考嘅情況下,我就全科降兩個grade地,揸住2C3D碌入咗中大四大chur系(當時唔知中伏sosad)之一嘅…Computer Science。

好喇,利申完。
然後,我嘅惡夢才剛剛開始…

大未必佳

講真,喺JUPAS改choice之前,CS都唔係我嘅A1。
但係Form 4, 5讀過CIT,所有校內試由頭帶到落尾,會考輕鬆奪A,咁咪諗住讀CS無死囉。 AL咁嘅grade都無咩科好揀啦。

Year 1都叫做handle到,但係一上到Year 2,我就即刻露底了。
讀CS嘅都知,Year 2有幾科出名chur到核爆兼絕對會kill人嘅major required。
Week 1講嘅野,我已經完全追唔上。同時,我發覺CS對我越來越無意義。
我無辦法好似其他同學咁,將雙手當作自己嘅老婆,日夜喺個mon面前燃燒青春。 (i mean 佢地dup code dup到天昏地暗)
我唔想寫program寫一世。

後來,心諗「既然都聽唔明啦」,所以上親lecture都揀後排角位,一坐低就搵周公。
雖然ERB LT都幾好訓,但我嘅思路好快由「聽書不如訓覺」進化到「既然要訓點解唔返宿訓」嘅地步。
於是我嘅地獄式瘋狂走堂生涯正式開始,喪走所有major堂,free-ride所有project,甚至自製咗個week off…
Final去到試場,打開份卷,我發覺我唔係唔知個答案,而係,我根本唔知條問題問乜…d terms 個個火星文,彷彿自己攞錯隔離系份卷咁。

結果sem 1,我讀15 cred,三科major,我炒咗兩個。亦都因為咁,我嘅GPA跌破新低點,得到比爆4更難攞嘅…可憐的1.46。

知唔知GPA低過1.5會發生咩事?首先,你喺CUSIS嘅academic standing 終於唔係good,而係probation(相信解答咗好多人嘅疑問)。然後,中大會靜雞雞趁你住hall直接寄封warning letter去你屋企,差d釀成家變。仲有,你自動變為「試讀生」,下sem最多只可讀15 cred,如果GPA再低過1.5,你就離被quit u不遠了。

講真,我諗過quit u。但係,堂堂一個有為青年,quit u點對得住江東父老,而且我覺得quit u就係認輸。我唔想認輸。
trans就更加無可能,d grade爛到咁。唯有繼續頂硬上。

Sem 2我立定心志改過自新,開始逼自己摺lib、摺進學,都叫有d成果。但係當final臨近,我又開始好驚。好驚考試又肥佬、好驚又要retake、好驚要quit u。
考完某科major,自覺考得好差,心情低落到一個人走咗去沙田食壽司。

通常我唔開心嗰陣,都會自己一個人走去沙田食壽司。嗰一年,我成日都去。雖然食完都係唔開心,仲好肉赤添。
我喺度諗,以前考試從來未試過咁擔心,係咪我有d問題呢?同friend講又好似好樣衰,不如去見下counsellor開解下我?
不過諗多兩諗,我又唔係sad到就黎跳樓嘅地步,使乜搵counsellor喎。面矇矇走上去又係好樣衰。
過咗幾日,心情好似好返d,於是就無咗件事lu。

物極必反

Sem 2成績出咗,雖然都係爛grade,GPA總算高過1.5,暫時唔使驚要quit u。但由於我4個sem只係pass咗60 cred,意味住我Year 3要讀39 cred先可以如期畢業。你無睇錯,係三十九cred。

In case 你唔明,一般CS Final Year 每個sem只會讀12-13 cred,已包4 cred 但所需時間心力可能係40 cred嘅FYP。而我因為唔想defer繼續被CS折磨,決定破斧沉舟,兩個sem 19+20 cred,同時兼顧major elective, retake, UG同埋FYP。總之,就是一直在玩命。只要我有任何一科 fail,我就肯定要defer,「順利畢業」成為我嘅動力同壓力一大來源。

Year 3開始,我就好似希臘神話嘅西西弗斯咁,每日過住永無止境嘅贖罪生活。通頂已經成為家常便飯:日以繼夜夜以繼日地寫program、趕assignment,有時通頂通到分唔清一日係有24小時定48小時。
為咗提高工作效率,我有意無意地ignore 自己嘅情緒,唔想俾佢影響到我。因為我好驚只要當我有一刻懷疑自己,我就會頂唔順而瞬間collapse。

只不過,人嘅忍耐力始終有個限度。
嗰個星期,我有一個program要趕,但做極都有bug,心情已經好沮喪好驚我又會fail然後畢唔到業要defer。
更加虐心嘅係,我早兩日偶然發現我暗戀緊嘅女神竟然出咗pool,而我事前係完 · 全 · 唔 · 覺。

當所有野加加埋埋,呢一刻,小毒男終於…終於…無辦法再忍。要崩潰了。

星期日返到屋企,呀媽見到我就話:「你係咪好大壓力呀?」而佢從來無問過我呢個問題。
訓落張床,望住黑漆漆嘅天花板,我知我好攰,但係個腦不停地loop負面嘅野,根本訓唔著。

第二日,我同一個friend講起而家嘅情況(圖中嘅whatsapp對話)。而家睇返,真係自己都嚇一跳。
我知道再拖再唔理自己嘅情緒只會更worse。
返到中大,我終於把心一橫,決定走上Franklin二樓,約見中大嘅counsellor。

填張申請表,約好個時間,過兩日就有得見。其實幾有效率。

入到輔導室,起初係淆底嘅。
不過講下講下就發覺,原來對住一個完全唔識嘅人,反而可以放低所有包袱,表達自己真正嘅感受。
個counsellor無俾咩solution我,反而係問問題幫我認識自己。
有d位,的確係點醒咗我。亦都讓我諗返自己嘅信仰如何幫助我走出困境。(輔導處會幫你match返個有共同信仰嘅counsellor,好似係)
兩個鐘後,走返出黎,我真心覺得舒暢咗,好多。

否極泰來

當然故事結局並唔係我即刻變返積極向上,充滿正能量。

https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/04/29/132364

我最想講, 中學好成績

大學急插成績,是正常

醫科都係, 我見太多

必須警告mbbs 小孩 及mbbs 父母

'

CHEM 考83 名, PHY 考18, BIO 考 7

MATHS 考56

見到此成績

立即, 谷返CHEM, MATHS 上來

CHEM個成績 , 你可以見到,PHY,CHEM,BIO 中

最難讀, 最難理解是化學

所以點解, 港大醫科, 要擺CHEM 做必須

CHEM 克服到, 才有敏銳的思考力

沒有化學, 就沒有醫科的判斷力

嚴重小孩思考力,  也嚴重影響小孩人生.....

1月才上學期大考, 12月, 不會去旅行

理科強, 中史, 差, 排到90 名...

天生係咁, 要後生補救

測驗, 考試目的是知小孩的問題

抽出, 之後處理

優先

CHEM >MATHS> 中史
我唔知父母, 有冇同仔女檢討成績表的成績

大家訂定方案,

父母與子女齊上齊落
睇牌面, 是讀到書的人

BIO 要求記野, 肯記

PHY 要求思考, 思考力強, 百幾人, 考18

所以,應該只欠, 更強的特訓應用在CHEM 身上

hku mbbs   week 1是dna

week 2,3  glucose ,lipid ,amino acid

week 4 應該是connective tissues

week 2,3 超難

我到week 8-10 , 才完全明week 2-3 發生什麼事

week 4 都ok,

所以港大醫科,將最難明的野, 擺前教

之後技術性, 要記的野, 擺後面教

所以你week 2-3 難的野, 一路慢慢讀, 後面就會識返

week 4 個tissue

我搵了, 6 個不同醫科/ biochem 的大學notes ,

再加港大醫科的lecture

嘗試打開第二個世界

12月中下考mbbs 考試的話

因為我無法判斷到, 大學畢業後來讀醫科的同學質素

要等個考試, 分數, 話俾我知

但非常期侍

我嘗試為父母

打開精英父母摧谷子女的秘訣

此秘密隨時令世世代代做專業人士

上面的notes, 我全部online 找, 一蚊都唔駛俾

係print 出來要成本

非常期侍mbbs  大考

應該唔會online,

唔想delay, 想照舊12月19日

希望港大醫科, 照舊 12月19日照考大考

盡快出成績, 知自己大概排名

身邊的

hehehaha2017 發表於 19-11-23 12:47
有獎學金
但要求是維持 最top 的1/4

小弟廿幾年前讀AL時
有個師兄是phy chem bi 三科全A入HKU medic的
他有時間會回來教我們切片整slide (以前AL practical考的)
有次他呻在U被教授鬧他[完全唔似係3個A入來]
他覺得很丟臉沮喪

所以甚麼年代也好,以甚麼公開試考入也好
醫學院從來都係難讀,要係真聰明仔,真心想讀兼認真讀才有好成績
我是護書簿

hehehaha2017 發表於 19-11-23 13:49
mbbs notes

是一個拿distinction mbbs 的學生整

DSE Chem好似冇教transition metal complex
見到haemoglobin這類東西會感覺是大怪獸

我記得果陣AL起碼遇過iron, copper同cobalt的complex
我是護書簿

hehehaha2017 發表於 19-11-24 04:26
DSE BIO 幫助醫科是有
但幫助不大

你唔好以為醫生唔識植物呀
Toxicologists會知好多植物既野
讀bio真的唔止幫你串字
我是護書簿

hehehaha2017 發表於 19-11-23 15:24
12月 頭 , 之後盡量找mcq, saq, case,
學校提供的練習不多

哈哈,我仲答到36同39兩題咁多

39其實係中三四程度
我是護書簿

今星期醫科, LAST WEEK
專注埋今星期

就開始操試題

而家搵緊MBBS PAST PAPERS

不過, 搵左, 其他大學醫科  的PAST PAPERS

出得幾好

咁唔係做晒, 做教左那些

這是其他大學醫科的卷

狂操, 我當如果12月19日考

儲定題目

如做 上面第1條, 第2 題目 STRUCTURE OF DNA

下面, METABLOLISM

下面第1條, 第2條的A,B,C 但, 唔駛識晒, 第3條

12月1日開始

如果仔女, 讀MBBS, 盡量幫小孩找題目, 問題操

以前世代, 生活簡單

星期六, 日, 好少會出得食飯

回家, 睇TV, 無電話,  

可以專心讀到書

而家唔得

港大醫科前排休息幾日(未停課前)

學生, 未追到課程,

夠膽死, 仲安排去旅行

唔係路啦,

佢地當左讀醫科是享受

飲飲食食

有不少狀元, 因為DSE,IB,ALEVEL 狀元退學, 轉系

唯一方法,  第一次大考, 一野出得超難

學生得返30-50%  成績,

有留班, 轉系風險

學生才會緊張

我估今次出卷超難,

但我想博下, 可否TOP 10%