用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班 ...
樓主: hehehaha2017
go

我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班

YolandaTam 發表於 19-11-30 11:20
1)我諗冇讀 bio 「慘」嘅地方唔係啲嘢唔識,而係以理人嚟講咁等於唔慣短時間內記大量文字資料、串字同花咁 ...
對對對!3)一個好醫生,謹慎細心認真係必須,所以認真嘅醫科學生喺態度上係「叻」㗎。

是的。看到這一句,再想想沒完沒了的醫療事故,也不去推敲涉事的醫生/護士是中年人還是後生仔女了,『認真』的態度的而且確是讀醫療系學生(唔止醫科生架)應有的,該有的.

我相信問所有人一句:"醫生"應否在習醫時 和 行醫時也抱有無比認真的心嗎?, 人人也會說兩段時期也應該認真, 入醫學院不認真讀醫想"呃"個牌? 唔會呀? 始終做事認真的態度不是一下子可以俾到出來的, 習慣成自然. 6年眨眼就過(讀係重點讀頭2年添!),可能真的要由YEAR 1就開始!

相信樓主想寫的是他所見所聞, 入了醫學院的學生如何面對下一輪的競爭. 無必要諗樓主開POST的原意吧. 正因為各人想法有正有反, 樓主才說有可能被關屏刪帖.

想習醫的中學生, 可一看別人(JUPAS/NON-JUPAS眼中的勝利者)YEAR 1 下一站的挑戰,自己喜歡嗎?有信心可戰勝嗎?
想仔女從醫的父母, 可一想, 樓主所寫的這些孰真孰假, 再二想, 如果相信樓主所寫的話, 這些workload和生活適合自己仔女嗎? 到了選科的時候, 這些資訊可能有用呢?

共勉~

回覆 Danielhk 的帖子

在這裡樓主要賣廣告就不必了, 他應該也不需要.我想他是真心分享的.

Danielhk 發表於 19-11-30 09:37
看了一半,沒明白樓主系列文章的主旨
明白的會明白,不用說.不明的講也不明,更不用說.https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3774656&extra=page%3D1 他們共通點只是純分享.你諗多咗啦.

我向香港食左半百歲人,而家至發覺香港人都short咗.唔知大家食錯左咩野,攪到我都short short地.可能大家都好得閒,喜歡林人地背後有冇陰謀.最好笑係陰倒咁"聪明"嘅香港人咩?

我也覺得樓主是真心又"貼地"分享。

我期待樓主再上來報喜

回覆 hehehaha2017 的帖子

我覺得,讀醫最諷刺既事是,一個醫生讀左咁大量內容既書,到最後,並唔代表佢真是能醫一個睇起來並唔難既症。我個小朋友有鼻敏感,醫生同我講呢個症冇得醫,我自己係網絡上查左大量資料,最後用益生菌抑制左佢既鼻敏感,用益生菌來抑制T細胞敏感度。所以,學完一大倫書本既野,但果d野其實未必是現實中最work既野,科學並不完美,有時仲過於複雜。

Dylanli2017 發表於 20-6-21 14:10
回覆 hehehaha2017 的帖子

我覺得,讀醫最諷刺既事是,一個醫生讀左咁大量內容既書,到最後,並唔代表佢真 ...

益生菌抑制左佢既鼻敏感, 但唔係個個得。