用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班 ...
go

我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班

首先, 我費時騎劫別人的post , 所以開新post
這個post , 我估只會有5-7天壽命,頂多2星期

我寫完, 不會再寫, 不會在post 回應

我會寫dse 考mbbs, 及year 1 遇到的問題

及醫科的一些事

有些問題, 我未必識答

不識答, 我就會skip

請不要推post, 或留廢話言

我不鼓勵pm, 但你pm 我, 我盡答, 因為我不敢肯定我識的

這個post, 我只會寫一段短的時間, 可能幾天

寫完後, 就不回應, 怕有手尾跟

有些是我的心得, 及睇法, 可能主觀, 或極主觀

我個人不保證, 所有資料是正確

你地去fact check ,  我判斷覺得合理, 就寫

盡量不寫衰野, 及涉及誹謗的野都不會寫

也不會作share 太多野, 以免有版權問題, 我可以教你點搵

但唔會起ek share

樣樣fact check 我邊有咁多時間?

我講完, 你地去fact check

講多次, 我不保證所有野準確

獎學金事宜

有網友, pm 我獎學金事宜

話無消息

http://student.hk/site/?q=article/2960

你睇到學友社, 講,  港大有獎學金

醫科的入學獎學金, 同醫科院入學事宜, 應該是分開

俾左錢, 全數學費後

10月底, 應該會回返一半學費俾你, 當你獎學金

10月底, 已經過左, 如未收到獎學金, 可以考慮, 用我相中的email , 追問獎學金

其實有冇攪錯, 獎學金,  開學就應該追大學

是大學欠了你地仔女, 點解去追返應得的錢, 都不敢問?

香港學生及父母幾時變得咁弱軟?

有獎學金
但要求是維持 最top 的1/4

一路keep 到, 一路有入學試 獎學金

但非常難維持 到最top的1/4

醫學院高手云集, 維持到1/4 是非常難的事

訓身讀,才有機會

因為我見到,不少ib, alevel,dse狀元

都係去到 25-50%, 什至50-75%

仲有, ib  45分狀元讀到退學

我理解

仲有港大醫科的獎

例如頭幾名咁

唔知以前玩法係唔係

12月19日 原定 考試

由於社會活動 , 12月19日, 變左網上考

之後港大醫學院,  都係不建議網上考

可能改地點, 同改時間

三個時間, 12月底, 1月初, 或1月底

未定到

這個考試不計分

之後下學期, 1月2日照舊開學

大概5月尾大考 , 計分的

6月全個月, 讀中文,

7,8月 假期

9月開學

7,8月, 對 不少人來是放鬆的

但對住港大醫科考得好, 可能要每天10小時讀書

因為 港大醫科, 如果你5月考得差, 7月要補考

補考考得差, 可以留2次班

如果考到頭10% 左右

港大醫科, 會再安排一個非常特別的考試俾最頂尖year 1 的學生

去決定你排第幾

因為最top 25%, 無名次

醫學院,俾最叻的學生, 再分名次

是考試, 無太多範圍
考試的範圍, 可以 是未教過, 不是year 1 野

乜都無, 要學生自己暑假 自己想方法準備

例如可以考某隻手指 , 不同的藥物

https://www.facebook.com/HKUSecrets/posts/614539985413632/
mbbs 學生, 俾教授鬧

其實我覺得考評局真係好廢,以前高考個制度雖然讀到學生苦不堪言,但內容深入正正順利銜接到IASM, 即係依家MBBS讀的第一個課程。DSE 出題偏,答題難,skip內容,僅有的國際認可只因為5**率低,評卷準則難以揣測。依家讀preclin 堂堂只係坐係到,有幾個5**又點,咩都聽唔明,仲要被professor鬧,話“你應該學咗啦,仲問?“ 大佬,我都唔明點解未學。
就係因為個考試制度廢,學生根本適應唔到,中學課程難以銜接大學課程。咁可以點?唯有自己努力lor."

-----------------------------------------------------------

IASM  即係MBBS 第一個課程

DSE  是非常難的5星星

要極多% 才能拿5星星

比以前會考深好多

你唔識, 多數要靠自己

而最需要的是, 非常大量的時間

MBBS 在訴苦

外人, 一般不明白

DSE學的野淺, 出的野怪, 迫你諗好多野

但學的野, 不夠深入

令初上MBBS , 遇到重大挫敗

同埋,課程極趕

又多野

50% 學生, 跟不到

跟唔到, 兩種 態度

第一個HEA, 第二個 反抗

反抗即係努力

HEA, 是  順應天命

DSE 學生, 也不太懂讀書

可能是岩岩升上來大學

高中D野好淺, 你自學是識的

大學的野,是極深

要時間適應

讀大學, 同讀中4,5,6 不同

我舉例

大學上堂前, PRINT 左SLIDE

而SLIDE 是空, 教授預你上堂, 睇住SLIDE, 之後一路抄野

點知, 我見到5成以上MBBS學生

上堂真係淨上堂, 唔抄野....

唔抄野, 點記得教授講乜?

上完堂, 就忘記晒啦, 食完個飯....

上左堂,等於無上堂

因為佢地在中學,是最頂尖的學生

以為自己做乜都係岩

自己可以落堂讀返

我答你, 會GRADE 會死得好慘.....

港大醫科
星期三要上TUTORIAL ,

TUTORIAL, 要TAKE ATTENDENCE

學生必須出席

仲有LAB, 都要出現, 必須出現

但LECTURE

我見到, 極多人走堂

多到, 我估有4成或更多走堂

例如星期五, 是RECAP FORUM

可能返來 個零鐘

醫科生, 來要一小時車程, 回又一小時, 來上個零鐘野

唔想特登, 為左個零鐘返來

我諗學生入到醫科

忘記了很多責任

你成績OK, 當然可以唔返

12月, 同5月你便會知, 咩事

社會運動, 12月的大考, 有人想傾向取消

但最後決定, 都係繼續行

而家應該未定到,12月底, 定1月初, 定1月尾 考

最好是12月下旬, 考左, 可以去旅行, 1月2日開學

教授, 驚好多學生, 唔知自己  距離一個醫生要識的野差很遠

所以必須堅持要考

俾少少驚嚇

上年YEAR 2, 1/3 FAIL , 補考返, 好多人合格返

因為第一次改制, 不跟PAST PAPERS 出卷

今年YEAR 1,2 都係 唔會跟PAST PAPERS 出

應該會非常難

我睇班MBBS 貓樣, 我估275人入面, 會有100-120  人FAIL EXAM

父母,唔好睇劇,睇太多
覺得仔女入大學

自然搵錢, 養自己

而家醫科, 我極不建議PART TIME

因為PARTTIME困身

你PARTTIME 一定拖誇仔女成績

父母你同我做7仔,大家樂,FOOD PANDA 

頂埋仔女醫科的生活費

你一做PART TIME, 你個GRADE 一定出事的

因為醫科已經唔夠時間

仲邊有時間去搵錢

不要因少失大

CAMBRIDGE 你填入學伸請時, 都提你, 唔好做PART TIME 

https://www.cambridgestudents.cam.ac.uk/your-course/graduate-study/your-student-status/working-while-you-study

Full-time Students

Taught students undertaking taught Masters courses (for example, the MPhil by Advanced Study) are normally expected not to work during term-time. Students should consult their Faculty and Department for further details regarding vacation dates when they may be able to work.

叫你做PART TIME 那些, 是魔鬼

不用返學 考晒試之後 放假, 當然可以做PARTTIME

父母可能活起80,90年代

拿, 讀大學, 要自己搵錢養自己

父母要踢成年出去闖

請盡快返回現實

TUTORIAL 時
要 討論, 病毒 同細菌

例如

Paragonimus westermani

C. albicans

學生, 讀都唔讀到細菌名....

DSE 英文, 學生差

佢地寫是OK

但講得好差, 都唔知佢地講乜英文

仲有可能有人無讀BIO

串唔到字!!!!

上tutorial, 話自己一個term , 要手抄 28次, 才入到腦

dse 英文,不著重語感

只著重 文法, 對錯, 同埋同 極怪的生字及句子, 砌高分 成績

上到大學, 讀醫科, 禍害便出現

讀唔到英文, 入唔到英文深的生字

串字能力差,

回覆樓主:

LM, thanks for yr share

mbbs notes

是一個拿distinction mbbs 的學生整

mbbs 畢業了

佢行舊制mbbs

幾醒, 成日拿頭幾名

mbbs 改左制, 以前3年的野, 而家2年 考晒

同埋佢既sem 1, 即係當年9月到 11月底

同而家2019年sem 1 , 教的野, 有少少不同

而家2019年, 教多好多

以前上學期lecture 1-49

而家上學期lecture 1-九十幾中的起碼70-75 個lecture

多以前40-50%

本身, 個學生聰明, 轉數快

所以佢notes, 是簡單, 精簡

我懷疑讀完, 合格都成疑問

所以,唔好博

唔好臨尾才睇人地整的notes 去過關

高中可能得

去到大學, 會死得好慘

因為人地的notes, 是人地消化晒

寫出來, 基本上, 我認為佢岩用

因為是佢個腦的野, 佢最知, 

佢一望,當時人可以聯想好多整理notes 過程的知識

而你拿人地notes 去睇

當中你無經過消化

你處理不到好多問題

想問問你認識嘅港大學生打算gap year攞嚟做?乜?

year 3再算
港大醫科指定的合作學校

捱到year 1,2 先

捱唔捱到, 都成問題

https://hk.goop.ai/topic/w1ri/MBBS%20Year%202%20%E5%A5%BD%E6%92%9A%E5%A4%9A%E9%87%8E%E8%AE%80

12月, 我覺得好緊要

你排名大概幾多

一路會帶到最後

第一個TERM, 戰戰競競

就快完

下星期, 就完

DRUG 個度, 學校俾的野, 我覺得不夠

所以多找幾個SOURCES , 針對

身邊的同學, 都跟到

聲稱跟到

但感覺FALL BEHIND 不少

一出成績, 就知大家同學間的底牌

12月19日考完最好

因為可以去旅行2星期

你拖到1月初開學

點去旅行?

成個12月, 準備醫科 考試

要來, 就快

不要拖拖拉拉

因為好多學生好驚

因為下星期是week 13, 好多人仲追緊week 6-8

11月30日, 前清晒 week 1-13
之後12月, 盡量搵題目做

操題

今次, 講到,明

是唔跟past paper

諗係咁諗, 11月30日, 前應該未讀晒

而家日日不用返港大, 在家讀書

我估12月7/10 日, 才溫晒書

之後狂找題目操

下星期sem 2,  會有15個week

sem 1 13個week

sem 1 無reading week

sem 2 有reading week

sem 1 有些lab  無得做

因為不用返港大

sem 1 的lab, 擺落sem 2 度做

港大醫科,是很難才考進來
勿忘初哀

你當收左150 個dse學生

450間中學,band 1 中學佔150間

每間band 1 中學, 出一個港大醫科生

咁辛苦才考入來

真係要all in

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

dse 5星星, 極難拿

咁辛苦才爬到入來

專心一致讀醫科

12月 頭 , 之後盡量找mcq, saq, case,
學校提供的練習不多

要自己搵

父母幫子女找最好, 慳左個段時間

我估整理275人港大醫科

我自己感覺, 跟到的學生,只有120-150人

黎緊考試look 到過關的人

也只有150-170人

本身拿獎學金入來, keep到頭70名

才可以繼續有獎學金

所以已斬所有活動

淨係星期五 出去食下飯

hehehaha2017 發表於 19-11-23 15:24
12月 頭 , 之後盡量找mcq, saq, case,
學校提供的練習不多
醫學科生涯出pool 都難

hehehaha2017 發表於 19-11-23 14:14
year 3再算
港大醫科指定的合作學校

咩野原因year 3 已可以(emoji)讀master

讀書讀到零辰, 1點幾AM

訓前, 同我講, 有咩醫科NOTES 要找

我要清楚, 知道醫科生, 要什麼

F ACTIN, 同G ACTIN 運作,

因為拿獎學金,想KEEP 到獎學金

即考返頭70名左右, 就可以繼續拿獎學金

講真, 真係CARE 那些 濕濕碎的獎學金的嗎?

只是,KEEP 返最TOP 25%,

保持, 考專科的勢頭

我估佢有機會考DISTINCTION ,  有機會博到最TOP, 的10% 內

但所有野, 要等到, 12月 底, 左右, 考晒試

如果1月才考試, 不會PLAN去旅行

如果12月19日照舊考試, 一考完, 即執行李走

有晚, 佢口UP UP, 起度思考緊港大LECTURE

佢懷疑, 教授教少左一些野

佢最後, 個晚, 用了3小時

證明了自己是岩

教授 簡單化左TRANSAMINATION

佢思考我的NOTES, 找到了答案

俾左十幾SET NOTES 佢

佢真係睇晒

消化埋

而家狀態大勇, 想盡快考晒醫科EXAM , 之後去旅行

個晚

佢睇完, 我的NOTES ,

再同港大教授的NOTES, 發覺好似講的野不同

佢一路思考, 靜靜下, 再返查, 5-6份NOTES ,重新睇一次

諗一次

發覺港大 醫科NOTES, 教少左SPECIAL CASE,

而我的NOTES 有SPECIAL CASES

所以攪到佢亂左

一通返, 個人, 學識, 思考, 層次便會高同學一級

L13,14,15 , 我的PDF, 就是

睇晒幾間不同的大學, 點分析,AMINO ACID 同LIPID 才明

非常好玩

港大醫科,超難讀

但超開心,

原因是 ,本身喜歡挑戰

捱得到 港大醫科 有無比的成功感

胡呢胡塗, 無啦啦讀左港大醫科

我同佢講, 你都無野喜歡, 讀住醫科先, 唔喜歡再算

真係著鞋試鞋咁著

你讀醫科,讀得好,唔駛有熱誠

因為熱誠, 可能是突然消失

你需要一套讀書的方法,, 有效的一路RUN
每天上堂, 早15分鐘到