用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
go

選科 [複製鏈接]

醒目開學勳章

講問phy chem bio再加M1, 讀得辛唔辛苦?係DSE 度難唔難攞高分? 佢唔係想讀醫, 只係話間間大學都一定收呢3科,所以揀佢, 小朋友係band1A頭級10內, 但數學級名係40~50, 有無影響?
   7    0    0    0

中 3嗎? 我覺得MATHS 分數可以做為高中揀理科既一個參考, 係咪需要好高分呢? 我會覺得成績中上已OK。而且,你細佬B1A TOP 10, 學習能力佳,想提升Maths成績, 肯下功夫唔係冇可能。

要睇埋Phy, Chem & Bio 成績,高中要讀得出色, 科科都辛苦。俾個例子:識人幾乎三年初中既1X個測考都保持TOP 5, 高中讀Chem  Bio  Econ, 中四呢三科全部TOP 1, 剛過去既UT, 就輕視Econ, 覺得好易,係咁易溫幾下書就算,結果,由中四 9X分跌左10分落來, 失去TOP 1 變 TOP 2, 佢自己都話溫少啲都唔得,冇得偷懶。

間間大學都一定收呢3科既意思係,有呢三科在手,只要夠分,幾乎大學邊一科都入得,例如:大學文學院歷史系都可以揀,相反,高中讀文科,就大學所有science,工程,醫科等等都冇得讀,讀文商大學揀科少好多。

happysmileha 發表於 19-11-23 10:55
講問phy chem bio再加M1, 讀得辛唔辛苦?係DSE 度難唔難攞高分? 佢唔係想讀醫, 只係話間間大學都一定收呢 ...

1. 不是間間大學只收呢3科
2. 揀科興趣第一,能力第二
3. 大學唔想讀醫,有咩心水 ? 如果只愛呢3科,醫療科技/醫護/理大3寶: 物理/放射/職業治療,仲有土木工程,建築師等都有幫助
4. 如果以上3科再加1科,建議M2, 唔係M1, 讀M1對揀商科方面作用大D
5. DSE難唔難攞高分? Band 1a級頭10 理解能力應該好好,攞高分就要勤力。

阿女(F4)話最花時間温習係Bio, 其次係chem
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 19-11-23 11:18
1. 不是間間大學只收呢3科
2. 揀科興趣第一,能力第二
3. 大學唔想讀醫,有咩心水 ? 如果只愛呢3科,醫療 ...

好多謝2位嘅回覆, 想請問點解揀M2 唔係M1?  入大學加分M1 M2 唔係無分別咩? 佢話佢間學校多數人係爭M2 呀, 但佢知自己數學底唔好, 所以揀M1

醒目開學勳章

回覆樓主:

重有 M2 難讀過M1, 攞高分咪好難?

happysmileha 發表於 19-11-24 09:00
好多謝2位嘅回覆, 想請問點解揀M2 唔係M1?  入大學加分M1 M2 唔係無分別咩? 佢話佢間學校多數人係爭M2  ...

phy、chem、bio係純理科,呢三科一齊讀又想取好成績其實都幾辛苦。現今學校普遍鼓勵學生選科時文中有理/理中有文,所以修純理科嘅學生唔算太多。除了部份學系指明要有phy or chem外,基本上有修理科大部份學系都可以選擇。至於M1 同 M2 ,M2的確比M1難,修理科同學通常數亦強,大部份都會揀M2,故修 M2 同學會比較多尖子,競爭一定比M1大。

揀得3X+ M1/M2 一定唔會輕鬆,辛唔辛苦就好睇孩子能力,不過又唔使太擔心,揀咗讀唔掂考DSE前一樣可以 drop 。

happysmileha 發表於 19-11-24 09:00
好多謝2位嘅回覆, 想請問點解揀M2 唔係M1?  入大學加分M1 M2 唔係無分別咩? 佢話佢間學校多數人係爭M2  ...

多數揀理科本身數理好,有能力都會揀M2。

如有修商科而數好就揀M1, 因為除微積分,另有統計學。

不過都係興趣及能力行先,的確M1係易過M2, 但4科X, 都好吃力,最後小朋友想揀咩科,父母只係提出建議及支持。

happysmileha 發表於 19-11-23 10:55
講問phy chem bio再加M1, 讀得辛唔辛苦?係DSE 度難唔難攞高分? 佢唔係想讀醫, 只係話間間大學都一定收呢 ...

我估計你的孩子响Phy和M1會較為辛苦,因為他的數學排名40至50左右,建議孩子需要响數學科加點力,因為以你孩子想選的配搭中,如果數差會直接影響主科數、M1和Phy,固建議你們重點留意這方面,加強數學能力。又由於孩子有級頭10成績,估計Chem與Bio不會太辛苦,可以放心。

gracelam 發表於 19-11-24 14:34
多數揀理科本身數理好,有能力都會揀M2。

如有修商科而數好就揀M1, 因為除微積分,另有統計學。

我估樓主的孩子之數學排名响40至50已經無機會給選M2,局住只可以選修M1。

YmOra 發表於 19-11-27 08:26
我估樓主的孩子之數學排名响40至50已經無機會給選M2,局住只可以選修M1。
...

如果男校可能仲有機會的

YmOra 發表於 19-11-27 08:23
我估計你的孩子响Phy和M1會較為辛苦,因為他的數學排名40至50左右,建議孩子需要响數學科加點力 ...
排名仲要 睇埋全級總人數 ,有啲學校 一級去到200人 左右 ,有啲一級百二人,人數多40,50名都去到頭25%。

YmOra    發表於 19-11-28 15:37

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-24 12:31
phy、chem、bio係純理科,呢三科一齊讀又想取好成績其實都幾辛苦。現今學校普遍鼓勵學生選科時文中有理/理 ...

想請教-下,為何全理難讀呢?我們當年都是全文或全理,又好似冇乜問題。

但而家又真係好少學生這樣揀

bhamcy 發表於 19-11-27 09:41
想請教-下,為何全理難讀呢?我們當年都是全文或全理,又好似冇乜問題。

但而家又真係好少學生這樣揀 :q ...

1)以前 HKCEE 加 HKAL 共4學年,實際3年多少少時間。而家 DSE,  內容都有 AL 6、7成,但只有3學年,實際兩年多啲時間。
2)以前 HKAL 會分 BIO/Maths group, 而家全理嘅同學係 phy chem bio maths 讀晒。
3)而家多咗科對理科學生嚟講頗有挑戰性嘅 LS

洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-27 11:05

回覆 YolandaTam 的帖子

正正因為咁, 我唔想阿女太偏重文或理, 最好各選一科, 但又驚阿女讀唔掂phy

回覆樓主:

叉開少少話題,揀科真係要小心,咪跟風: 我女咪喺女直資讀緊中四嘅? 佢呢兩日同我分享咗啲唔知算趣事定係奇事:
1) 數學老師前日叫佢哋返屋企自己做一題 2019年嘅 M2 mathematical induction. 阿女用咗差唔多一個鐘頭搞掂咗。點知昨日返到去,好多人冇做,話煩,等老師俾答案。
其實咁怕煩,試都唔肯試,揀 M2 嚟做咩呢?

回覆樓主:

2) chem 做 lab, 阿女好開心,好似劉姥姥初入大觀園,話有啲 observation 同書唔一樣,仲百厭咁攞雪條棍了吓 form 出嚟個 compound 係點質地,佢話睇樣係似舊珊瑚,以為係硬嘅,點知係軟嘅。奇就奇在全班得佢一個有呢種好奇心,好多人只想拿拿聲做完就走。
做 lab 應該係 chem 裏面最有趣嗰部份,如果冇興趣,咁揀呢科讀做乜呢?

回覆樓主:

係咪而家好多人都係好似我女啲同學咁㗎?

YolandaTam 發表於 19-11-28 11:11
係咪而家好多人都係好似我女啲同學咁㗎?

我女唔係,佢又係好鐘意去lab, 話好好玩,仲有啲男仔的"探究精神"鬼咁高, 經常搞出唔少笑料

佢遇到phy或maths唔識計就wtsapp問同學,或上網揾Herman , 唔會等人比答案。

不過佢有啲同學真係等第二日抄人功課,廢時諗。

妹妹頭 發表於 19-11-27 11:39
回覆 YolandaTam 的帖子

正正因為咁, 我唔想阿女太偏重文或理, 最好各選一科, 但又驚阿女讀唔掂phy

宜家選科係散叫,大家都只揀最岩食既,砌到DSE最高分,又似乎,若可能會放洋,有科M1/2會彈性D ~~~

gracelam 發表於 19-11-28 13:29
我女唔係,佢又係好鐘意去lab, 話好好玩,仲有啲男仔的"探究精神"鬼咁高, 經常搞出唔少笑料  

佢 ...

herman ?
‹ 上一主題|下一主題