用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow 哈羅 求家長意見
go

Harrow 哈羅 求家長意見  

請問有家長可分享Harrow 校園生活,如上課情況,中英數功課多嗎?課外活動需要另外付錢嗎?有普通中產家庭 嗎?聽說一年有一次學遊,大概多少錢?歡迎任何關於Harrow 的資料。感謝大家。

中產定義好闊

月入三萬既人又爭住認中產 (我唔認同)
月入30萬既財爺都係中產 (我認同)

大家都係中產 生活可爭天共地

我朋友係哈羅教書 啲小朋友大部份都家境不錯 一般泥講 住港島幾千萬或過億樓 有house 有司機接送 係屯門harrow附近買間幾百萬屋仔俾小孩放學休息下

呢啲都可以算係中產 (未到富豪 主要靠active income生活就是中產?)

YouTube 有一條片係harrow學生拍的 你可以睇下 又可係YouTube問佢

回覆樓主:

我有朋友個女讀緊
佢係專業人士,唔係住過憶樓唔係住house (專業人士住2-3千萬樓好常見), 唔知有無人接送但平時見我fd 係佢自己揸車的

細佬Bebe 發表於 19-11-23 00:02
中產定義好闊

月入三萬既人又爭住認中產 (我唔認同)

短片

elainL 發表於 19-11-22 21:10
請問有家長可分享Harrow 校園生活,如上課情況,中英數功課多嗎?課外活動需要另外付錢嗎?有普通中產家庭  ...
yr6前功課好少,課外活動大部份唔使付費。中文課不多需要私補。如果入到強烈推薦。

認識幾個,都係經濟情況良好的家庭。不過咁遠係問題,返學早就好ok,放學就真係問題,用多好多時間,尤其住港島。

感謝各位,甘請問數學程度如果?

Jane1983 發表於 19-11-23 16:02
認識幾個,都係經濟情況良好的家庭。不過咁遠係問題,返學早就好ok,放學就真係問題,用多好多時間,尤其住 ...
入HARROW,其實係咪多數會住宿?(Yr 6開始好似有)享受呢種獨特生活?

OLAF1023 發表於 19-11-23 19:22
入HARROW,其實係咪多數會住宿?(Yr 6開始好似有)享受呢種獨特生活?

唔知幾多會住宿,我識果幾個都唔係。

Jane1983 發表於 19-11-23 19:53
唔知幾多會住宿,我識果幾個都唔係。
其實如果唔住宿,我覺得學費都幾抵幾值,校園又大又靚,設施又好,不過真係地區交通問題考慮!如果我住嗰邊,都會考慮。

回覆 OLAF1023 的帖子

因為佢比較新,我無認真諗過呢間,但聽回來的feedback係唔錯的。

Jane1983 發表於 19-11-23 21:11

因為佢比較新,我無認真諗過呢間,但聽回來的feedback係唔錯的。 ...
知唔知嗰度返沙田區點返?車程幾耐?

唔清楚,你可以打去學校問吓,

Jane1983 發表於 19-11-23 21:51

唔清楚,你可以打去學校問吓,
我望過佢冇校車到!揸車或搭車唔知點!

無校車到,佢可能容許你揸車。打去學校問吓就最清楚。
唔清楚Harrow,但好多IS係好helpful,好願意配合學生。識有學校/校車公司係會為學生加個站。

回覆 elainL 的帖子

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top50寄宿學校,因為節省了機票及監護人開支。遊學唔係必要參加,但大部份同學都會去,而且學校安排得好好,對學生在各方面都有裨益,當然都係唔平。
我同太太都係高級公務員,收入算唔錯,只有一個囝囝。但供佢讀Harrow咁多年都有D吃力。不過Harrow 帶俾囝囝優質教育,所以如果經濟許可,我會推薦。特別係寄宿,會帶給孩子非常好的教育。

回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知究竟除左學費同capital levy 仲有咩費要交同幾錢..

elainL 發表於 19-11-24 21:46
回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知 ...

2.5萬係淨係預而家既學費雜費
不包括草俾佢將來升學?

HHHR 發表於 19-11-24 20:57
回覆 elainL 的帖子

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top ...

咁你囝囝最後去左英國升學?
無舊制公務員既教育津貼?

回覆 細佬Bebe 的帖子

另200萬比佢將來留學...吾知夠吾夠?