用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow 哈羅 求家長意見
樓主: elainL
go

Harrow 哈羅 求家長意見  

HHHR 發表於 20-2-22 00:58
回覆 小加子 的帖子

唔係好明你指多支援是甚麼意思。我嘗試回答一下:

學校支援指學校有幾積極招收校隊成員、有冇funding 請教練買器材、提供埸地和交通接送隊員訓練、校內老師是否積極參與隊員訓練和跟進隊員attendance 和成績、帶隊參加公開比賽......

我地讀local 小學,體藝科老師幾本上係全校最勤力最遲放工weekend 都要ot 帶隊訓練出賽。

回覆 小加子 的帖子

學校十分重視體藝,所以你提及的全部都有。不過有D費用要家長俾,例如得囝囝去上水雙魚河學騎馬的交通由學校安排,但要自費。

小朋友有幸拿到了Y7的OFFER,我想在這裡問一下Harrow用的是什麼教材?因為之前讀的是IB私校,想趁這段時間找下合適的教材適應一下,先謝謝各位了!

Y7 其實暫時唔駛太緊張,等佢輕輕鬆鬆咁去適應新環境緊要啲,如果真係想準備,不如係呢段時間睇多啲中、英文書,更加打好啲個底。我個女係Y8插班,乜都冇準備,IS 轉 IS 會比較好啲。

Deleted

我哋當日去做assessment 時學校已經講咗未有位offer住,所以之後都係 on waiting list, 咁當然有機會係唔同background 有唔同嘅嘢 priority 啦。

回覆 monicawai 的帖子

謝謝,我小朋友以前在IB私校,不是IS,有點擔心,畢竟是Happy School

回覆 gbg 的帖子

你好,我是一開始就告訴沒有位,進了waiting pool, 之後又打電話說現在有位問我需不需要。

Deleted

Deleted

回覆 joslin0703 的帖子

Harrow對我個女嚟講都係一間happy school, Y8都係honeymoon year, 到Y9開始就要認真啲,絶大部份嘅同學仔個個都好認真咁去讀書同做功課,佢哋重會互相幫忙,我見到都覺得好開心。

回覆 gbg 的帖子

我覺得肯boarding相對會比較快有位,但我個女唔想做boarder, 所以都等咗一年先有位

回覆 gbg 的帖子

謝謝,我選的是日校,但是Y8會考慮寄宿,畢竟男生還是要獨立些,也好為日後做打算

回覆 monicawai 的帖子

謝謝你的回復,這樣我就放心很多啦,也會考慮Y8的時候申請寄宿,希望會是很好的體驗!

Congrats for those getting the offers(emoji) Mine is on successful waiting pool and do you guys  know should I reapply the assessment for the next academic year (Y9)?

everybody 發表於 20-4-26 16:06
Congrats for those getting the offers(emoji) Mine is on successful waiting pool and do you guys  kno ...
不用,我果陣問過,到今年8月新學年都未位,到9月時會有個email send比你問你今年係咪繼續留係waiting pool,到時回返就得!不過最好你打電話去問清楚,因為唔知政策會唔會有改動
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Thank you for your kindly reply.

我剛剛幫仔仔申請了Y8 (2021-2022), 想請教一下家長, 現正讀普通LS是否很難於英文ASSESSMENT取得及格? 有什麼方法可以惡補一下?

回覆 irisling 的帖子

IS英文教法同LS完全係2回事,但assessment 其中一part英文writing只會比個topic你自由發揮,之後會有老師做oral assessment. 我覺得聽講好緊要,因為係小朋友比老師嘅impression, 唔係個個Harrow學生都可以講流利英文,所以唔駛太擔心,如果入咗去讀學校會有extra classes比小朋友去追番英文進度,但你預咗會辛苦啲,而家可以做嘅都係聽多啲,睇多啲,唔好比太大壓力小朋友,順其自然。Good luck!

謝謝回覆,會加強一下小朋友的英文寫作能力。Thank you!