用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: bonha
go

德萃小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

係咪冇reject 架

留位費都好金 我都係申請大埔 變左鑽石山

am621 發表於 19-11-23 11:53
何來5000?

可能鑽石山留位費$5000, 我收到mk都係$7000

karenbabe 發表於 19-11-23 10:47
同你一樣,我都係淨係揀咗大埔考,但係佢比鑽石山Offer我
我都唔知原來鑽石山有一間分校,但係上網見唔到 ...

鑽石山分校借殼慈雲山神召會馬理信

http://www.aogmms.edu.hk

https://www.sthilarys.edu.hk/本校於2020年9月在鑽石山營運第三間小學:神召會德/

miriam 發表於 19-11-23 12:20
之前有位現讀生家長講 "頭等機位既價錢, 經濟位既服務" 真係一野笑出黎
依家似乎係想買去北海道既機票結果出咗張返上海既機票叫你confirm先有趣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我報大埔,但係waiting, 你地報大埔但派鑽石山,係咪預左大埔有人放棄後,如果先交留位費之後就優先將你地轉返去大埔分校?

回覆樓主:

del del

回覆 am621 的帖子

• Registration Fee HK$5000 by crossed cheque payable to “AOG St. Hilary’s College”. (Our annual tuition fee is $7320 monthly, with 11 installments, subject to the EDB’s approval.)
  • 👆🏻大埔校社係$5000留位費

其實另有啟基offer, 同老公商量完都係唔讀德萃,所以唔留位,放番個位出嚟🙏🏻

回覆 Fenny2014 的帖子

我係直接有大埔offer

我只係報大埔,係直接大埔offer, 識人係收reject 的....

我也是報大埔,但派左去鑽石山,我怕如果交左留位費又唔一定轉到去大埔分校,所以我都可能唔留位

Soundervolt 發表於 19-11-23 11:11
淨係收唔讀嘅人留位費已經夠和味~

直情發過豬頭啦!女拔校舍、設施吟好,學費都冇吟貴。我相信唔留位,大抽獎派彩後再扣番都仲收。用$80,000一年交學費,真的要認真考慮囉!

我係申請旺角,入鑽石山,唔交留位費了!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-11-23 14:21
依家似乎係想買去北海道既機票結果出咗張返上海既機票叫你confirm先有趣
會話都係凍到要著羽絨, 一樣啫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-11-23 14:21
更有趣既係中同小學部共用一間只有 16 個課室既校舍..............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

YBA 發表於 19-11-23 16:55
我也是報大埔,但派左去鑽石山,我怕如果交左留位費又唔一定轉到去大埔分校,所以我都可能唔留位
...

del

miriam 發表於 19-11-23 20:03
更有趣既係中同小學部共用一間只有 16 個課室既校舍..............

得16個課室 小一會開幾多班?

小學
https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=2&scrn=216224000123

中學
https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=2&scrn=216224000133

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-23 23:41
得16個課室 小一會開幾多班?

小學
中同小學係共用校舍, 小一會開幾多班無人知

miriam 發表於 19-11-23 23:51
中同小學係共用校舍, 小一會開幾多班無人知

據報導 三校共290個小一學額
但未能確定每校小一學額數目

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2100046/日報-教育-家長八達通-神召會德萃明年開校-課程設計部署讀IB

「Elsie早前跟德萃小學、漢師德萃學校及神召會德萃書院(小學部)總校長朱子穎傾過,知道三校在同一段期間接受申請,共提供二百九十個小一學額,校方會視乎家長選擇而調配各校學位,因此未能確定每校的小一學額數目。 」
‹ 上一主題|下一主題