用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 hkust non jupas video interview
樓主: Anniemun
go

hkust non jupas video interview

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我仔都收到ust conditional offer,沒有interview,可能因為不是神科,所以offer都不高。

jj100c 發表於 19-12-28 22:55
我仔都收到ust conditional offer,沒有interview,可能因為不是神科,所以offer都不高。 ...
不是所有科都要 interview 的,有offer 做住 backup 都好。

等埋其他大學,如果跟ust offer一樣就再揀,吾想浪費deposit

jj100c 發表於 19-12-29 12:34
等埋其他大學,如果跟ust offer一樣就再揀,吾想浪費deposit
agree, 人得一個,唔駛 hold 咁多 offer

BB-CLEVER 發表於 19-11-27 10:12
回覆 Anniemun 的帖子

阿仔舊年有報Gbus, 佢有好幾個同學都有報, 大家都唔使video interview, 只有face to ...

我可能脫節,不過覺得UST GBUS不能收到最好的學生,而且傾向收一些真係肯讀的 NJ 學生,阿仔當年 11個同學面試,每個都42+,只有一個PG 40,反而有 CO 40下,其他反而冇,只俾 BBA 36。

面試過程中,PG成績越好,就問很多其他三大報乜嘢,海外報乜嘢,好明顯擔心成績好的學生唔嚟,反而多收 borderline cases.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 20-1-18 14:42
我可能脫節,不過覺得UST GBUS不能收到最好的學生,而且傾向收一些真係肯讀的 NJ 學生,阿仔當年 11個同學 ...

我女果年,成績最好果幾個除左醫,就係GBus, (當年最 top 7科5**1科5*都係Gbus)聽講早幾年個狀元都由hku轉左去ust GBus
應該暫時仲可收到top students

Charlotte_mom 發表於 20-1-18 16:04
我女果年,成績最好果幾個除左醫,就係GBus, (當年最 top 7科5**1科5*都係Gbus)聽講早幾年個狀元都由hku ...

我哋講緊 NJ ,不是 JUPAS。

現在大多數神科已經風光不再,好多選醫科都係為三餐!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 20-1-18 17:51
我哋講緊 NJ ,不是 JUPAS。

現在大多數神科已經風光不再,好多選醫科都係為三餐!

NJ最top嘅,估計好多唔係以香港嘅大學為目標吧,尤其本身唔係香港讀果d

Charlotte_mom 發表於 20-1-18 22:20
NJ最top嘅,估計好多唔係以香港嘅大學為目標吧,尤其本身唔係香港讀果d

事實上好多都留在香讀醫及法律,或其他神科。

我可以咁講,你說的那一浸,會報三大,但科大冇乜好簡,睇得下只有GBUS,所以大多數會報,就算讀GB,又不一定選UST,因為UST收 GB,QFin 的做法有不少缺點,幾一廂情願,我跟他們 Admission Office 交流過,就算阿仔有UST offer ,交了學費,但一出中大 offer 即轉。

ANChan59 發表於 20-1-18 14:42
我可能脫節,不過覺得UST GBUS不能收到最好的學生,而且傾向收一些真係肯讀的 NJ 學生,阿仔當年 11個同學 ...
女兒的同學去年UST Gbus 4A*offer , 全校只收了一個, 另外我自己的朋友IB 44 也有 offer, 兩位都入了  UST Gbus, IB 嗰個我唔太凊楚 offer 係乜,但AL 嗰個既 offer 是4A*, UST 第一年入GBus俾好少 offer, 大部份是 year 2. 之前幾年係咁, 而家唔知仲係咪

lovenature 發表於 20-1-19 19:02
女兒的同學去年UST Gbus 4A*offer , 全校只收了一個, 另外我自己的朋友IB 44 也有 offer, 兩位都入了  UST  ...

即係我的講法一樣。

第一屆DSE,GBUS是冇直接 offer ,要讀完一年才選學生。到第二年GBUS收一半學生直入,另一半要學生讀一年BBA,再打生打死來爭另外一半,他們改咗因為中大港的GB都是直入,你唔改,點夠人爭。現在直入比例好似佔三分二,即係當初的做法應該是不合理。

我當年跟Admission Office 了解點解要咁做,他們認為咁會收到更多 top 的學生,因為科大的EMBA世界排名第一。我的問題是BBA跟EMBA冇乜關係,似乎一廂情願。而且另外兩間三大是直收,有得選擇之下,你哋點夠人爭,結果自然是他們衰自大。