用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 亞仔讀中二,想過紐西蘭讀書,請問北面,有冇學校介紹 ...
go

[澳紐] 亞仔讀中二,想過紐西蘭讀書,請問北面,有冇學校介紹

亞仔讀中二, 而家齊B1中學, 成績麻麻地, 數學會好少少, 好動, 鍾意運動~

請問有冇咩學校推介一下?
THANKS

arashan 發表於 19-11-22 16:56
亞仔讀中二, 而家齊B1中學, 成績麻麻地, 數學會好少少, 好動, 鍾意運動~

請問有冇咩學校推介一下?

不如收窄少少範圍先,佢要唔要住宿舍?想讀男校定男女校?有冇宗教信仰?有冇特別想或唔想邊個city?

bbba05 發表於 19-11-22 17:04

不如收窄少少範圍先,佢要唔要住宿舍?想讀男校定男女校? ...

住Homestay, 男女校, 尋日去左AAS 佢介紹Pakuranga Collega 比我 Year 9 , 我再想睇多幾間, 比較一下, 主要想北面, 想佢方便D返學, 睇一D POST , 南面好似返學比較遠

arashan 發表於 19-11-22 17:16
住Homestay, 男女校, 尋日去左AAS 佢介紹Pakuranga Collega 比我 Year 9 , 我再想睇多幾間, 比較一下, 主 ...

唔明點樣返學唔方便,你北面意思係咪北島?Homestay 都唔會離學校太遠,最多都係搭一陣車啫,哩間學校離Auckland機場大約半小時車程,但係Auckland 以外大多數地方,就算北島都要轉機或好多個鐘車程,不過都係來回香港先至要轉機
8-)

尋日agent,話北島唔洗轉機(emoji)(emoji)

住Homestay, 男女校, 尋日去左AAS 佢介紹Pakuranga Collega 比我 Year 9 , 我再想睇多幾間, 比較一下, 主 ...

哩間成績較普通,如果阿仔本身band 1,可以揀d好d嘅。有冇話介唔介意學校太多中國人?

arashan 發表於 19-11-22 17:39

咁同一個島上當然可以唔轉,行陸路都得。我個女學校都在北島,如果Auckland 飛去都唔洗一個鐘,但同學試過由學校搭車去Auckland 機場,接近六個鐘頭先到。
8-)

arashan 發表於 19-11-22 17:39

只係auckland唔使轉機,其他北島城市都要轉機或長途車。

回覆樓主:

仲有,哩間agent之前有其他家長討論過,似乎做生意為先,不可盡信。

去過幾間agent 及展覽、我覺得呢間agent 介紹既學校好麻麻及相對無咁pro.
建議去多2-3 間agent 問下

bbba05 發表於 19-11-22 17:43
哩間成績較普通,如果阿仔本身band 1,可以揀d好d嘅。有冇話介唔介意學校太多中國人?
...

都想唔太多中國人,阿仔本身英文就差少少,數學,IS都ok

好奇一問,點解想住 homestay?紐西蘭有唔少實惠價錢廿鬆萬一年而成績唔錯嘅boarding school

小時了了 發表於 19-11-22 20:27
好奇一問,點解想住 homestay?紐西蘭有唔少實惠價錢廿鬆萬一年而成績唔錯嘅boarding school ...

有冇咩提議?
因為agent講寄宿學校好少位咋

arashan 發表於 19-11-22 21:20
有冇咩提議?

我提議你問多兩間agent,或者你直接email成績表問心儀學校有冇學位及宿位

有冇咩提議?

紐西蘭實惠價錢嘅寄宿學校多過愛爾蘭及加拿大
自己試吓 email 直接問學校

唔好盡信agent. Agent 打工賺佣金, 只係 sales

有冇咩提議?

建議爬下文,做吓功課。可以參考以下帖
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753499&fromuid=1539350

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273&fromuid=1539350

有冇咩提議?

反轉黎問,係唔係如果有宿位,你其實希望住宿舍多過homestay?

我都會希望宿舍多啲

arashan 發表於 19-11-22 21:41
我都會希望宿舍多啲

有好多間實惠價錢又好成績寄宿學校,你花啲時間睇睇上面俾你嘅嗰2個討論帖,裏面有好多間寄宿學校資料

arashan 發表於 19-11-22 21:41
我都會希望宿舍多啲

男校你ok嗎?
8-)