用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU 醫學系都有加分啦
樓主: mielmiel
go

HKU 醫學系都有加分啦 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-11-28 16:59
識人中文3入到港大medic(當然其他科都好標青,但未收offer時都驚)
至於polyu點解突然改中文比重,真係要 ...

我個人觀察,理大神科應該冇乜文科人,理科生自己爭,都係公平嘅。

這些神科一定英文有加權,現在只是加上中文,可能是32-34都好多人爭,用中文加權拉開調整分數差距,對收生的結果不會太大,32分那些就要小心啦!

你知唔知英文及中文加權指數是否有分別?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

gracelam 發表於 20-1-13 18:10
好似3科都要(有錯請其他網友更正)

DSE近幾年best 6都要34,35分入,所以叫理工神科
34/35 分 走去入 理工三寶.....
點解唔考慮入 law?
Btw, 隔離海外版提到去 加/澳 入三寶只要DSE 有平均4~5 就得,都好大落差.......

小鹿揀學校 發表於 20-3-1 13:15
點解唔考慮入 law?
Btw, 隔離海外版提到去 加/澳 入三寶只要DSE 有 ...

讀Law唔係人人鍾意
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 20-3-1 13:15
點解唔考慮入 law?
Btw, 隔離海外版提到去 加/澳 入三寶只要DSE 有 ...

理工三寶係「難入易出」,收生分數高但99%順利畢業。

澳洲係相對「易入難出」,物理治療有一半機會fail 要轉系/repeat/畢唔到業要放棄。

mielmiel 發表於 19-11-29 13:54
CU 仍舊 4C+2X 冇加分,知唔知上年如有offer收幾多分呀?

上年平均收42分,40分入5到CU Med

jennybbb 發表於 20-3-6 19:09
上年平均收42分,40分入5到CU Med
HKU 收 6科 36分 即平均 6x 5* + 第7科 any grade.....
CU 收 7科 42分 即平均 6x 5* + 第7科都要 5* .....

咁咪即係 CU 難入過 HKU ?   

小鹿揀學校 發表於 20-3-7 09:19
HKU 收 6科 36分 即平均 6x 5* + 第7科 any grade.....
CU 收 7科 42分 即平均 6x 5* + 第7科都要 5* .... ...

上年係!CU 收Jupas 多過HKU 好多!

jennybbb 發表於 20-3-8 08:26
上年係!CU 收Jupas 多過HKU 好多!
CU 收Jupas 多過HKU 好多!
‹ 上一主題|下一主題