用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸信會呂明才中學一問
樓主: mypineapple
go

浸信會呂明才中學一問

回覆 bbexpect 的帖子

明白。個同學仔去咗曾X添中學

YmOra 發表於 19-11-27 07:03
謝謝你的資料

"出生率"上升真的浮面了。

呢幾年出生率真係好高

Sheung07 發表於 19-11-26 09:44
回覆 lctang 的帖子

3私1直其中之一。因為響大抽獎內有放呂中,所以好難講係咪自行收咗,個人覺得應該係。 ...

請問你小朋友係唔係身懷絕技?入唔到呂明才嘅同學係幾多名內?

雖然自行盡收天下精英,不過見呂小升中數字,都係呂中為主。而且簡介會上,溫校長都指中一級裡有好多其實都係呂小升上來。
其實,自行階段是否實際上都係一個途徑專收聯繫小學的小朋友?

nillnill 發表於 20-1-11 11:08
雖然自行盡收天下精英,不過見呂小升中數字,都係呂中為主。而且簡介會上,溫校長都指中一級裡有好多其實都 ...

我記得前年及去年聽簡介會,沙呂校長也有講到自行階段收生是全港公平競爭,不會偏收呂小生。

而且我也咁唸,如果自行階段(只有50個學位)暗藏有另一途徑專收呂小學生的話,咁又為何兩間呂小級10內的學生都會有學生真的咁勇自一及自二都選外區更有名/神的津校,而不選自己聯繫中學的沙呂(同樣是B1A地區名校之一),而放棄懷疑可能有專收呂小途徑呢? 所以,我覺得自行階段應無這專收呂小途徑。
我覺得呂小學生因要確保要有统一派位之聯繫位的額外抽獎機會,所以兩間呂小的band 1 生在填寫統一派位乙部抽獎階段時,我估差不多全部兩呂小band 1生都一定會選填沙呂為 乙一! 而沙田其他學校的band 1 生的家長,一般都會好似我咁,因覺得统一派位抽獎階段抽中沙呂機會較細,所以唔敢選沙呂為乙一,唔敢博去抽! 所以較多呂小學生入到沙呂,我估他們其實都很多是從統一派位乙部抽獎階段入到的!
所以我覺得沙呂自行階段也較大可能是全港公平競爭去揀選!

不過,以上純只是我個人推測!

回覆 boboT 的帖子

只係足球校隊同羽毛球校隊。佢同學仔屬於band1A ,大約是級40~50左右。,

Sheung07 發表於 20-1-11 20:19

只係足球校隊同羽毛球校隊。佢同學仔屬於band1A ,大約是級40~50左右。, ...

恭喜你!呂明才都收好前名次或者面試很有要求。

回覆 nillnill 的帖子

我覺得係太多家長怕咗同兩間小學爭,所以唔㨂沙呂。

小兒呈一時,名次係級83。><“

Sheung07 發表於 20-1-11 20:29

小兒呈一時,名次係級83。>
希望你唔好介意,我認為你小兒應該較大可能是統一派位抽獎抽入的。

83 名入呂中應該唔係成績入,現在已是呂中校隊骨幹成員?

強區強校一線小學?

回覆樓主:

我估今年應該公平同透明啲,因3月底會知幾多2間呂小係自行入,以前只可靠估。

nillnill 發表於 20-1-11 21:35
強區強校一線小學?

之前她有講是3私一直的其中一間。她大抽獎也有選沙呂

lctang 發表於 20-1-11 20:39
希望你唔好介意,我認為你小兒應該較大可能是統一派位抽獎抽入的。
我寫得出又點會介意。有可能,但冇得証實。

lctang    發表於 20-1-11 22:10

boboT 發表於 20-1-11 20:52
83 名入呂中應該唔係成績入,現在已是呂中校隊骨幹成員?
都入咗校隊。仲未有公開比賽,所以唔知道係咪骨幹。不過足球應該唔會係,因為體形需要,S3應該係主力,羽毛球就有機會。

Sheung07 發表於 20-1-11 22:10
都入咗校隊。仲未有公開比賽,所以唔知道係咪骨幹。不過足球應該唔會係,因為體形需要,S3應該係主力,羽毛 ...

加油呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

lctang 發表於 20-1-11 19:28
我記得前年及去年聽簡介會,沙呂校長也有講到自行階段收生是全港公平競爭,不會偏收呂小生。

而且我也咁 ...

未必,因為沙呂小自行入神津嘅,都係行特快通道

既然已知會有推薦信,自一神津,自二沙呂中都好正常

恐龍家

小曳人 發表於 20-1-11 22:49
未必,因為沙呂小自行入神津嘅,都係行特快通道

既然已知會有推薦信,自一神津,自二沙呂中都好正常

我是指->我知道有些呂小級10內的學生會自一神津,自二也是神津/外區更出名津校。填兩間自行時也不選沙呂,選跨區。
當然,如果呂小級10内的學生自行階段有選沙呂,我也會覺得這學生相對勝算及競爭力也會比較高

lctang 發表於 20-1-11 23:15
我是指->我知道有些呂小級10內的學生會自一神津,自二也是神津/外區更出名津校。填兩間自行時也不選沙呂, ...

有聽過如果係兩間呂小級頭, 無必要留係呂中, 因資源有限。九龍區有更好既神校, 更好既發揮, 級頭一定有興趣