用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 OU nursing
go

OU nursing

有冇OU nursing 畢業生或者識人人嚟傾下

就業有冇問題? 會否相比3大睇低一線?

有冇人試過OU nursing 夠分成功轉去3大?

係咪 經Jupas 派入, 就一定5年都有資助 ?

醒目開學勳章 王國長老

比3大睇低一線就正常
但亦有人話唔鐘意請hku因學生「大支野」
市場反應一般睇好poly,其次中大
OU又比東華好
浸大新,未知畢業生咩環境

HKU Nursing出名鐘意收non jupas,但你要預由頭讀過(repeat year one)。我識兩個入,一個本身hku nursing HD,GPA爆4,一個本身東華(唔知成績)

SSSDP同NMTSS一樣,暫時係每年公佈資助名單,不過相信唔會咁輕易突然取消資助

Charlotte_mom 發表於 19-11-22 13:19
比3大睇低一線就正常
但亦有人話唔鐘意請hku因學生「大支野」
市場反應一般睇好poly,其次中大

每年公佈資助名單,咁即係讀5年, 每年都未必有資助???  定係你入果時係有, 即資助整個 degree 課程 (5 years) ?

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 19-11-22 13:59
每年公佈資助名單,咁即係讀5年, 每年都未必有資助???  定係你入果時係有, 即資助整個 degree 課程 (5 yea ...

制度上係每年公布
理論上應該唔會突然cut

Charlotte_mom 發表於 19-11-22 15:24

制度上係每年公布

明白。

另外我睇到基本上 band A 都收哂。 冇位比 band B 入。

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 19-11-22 15:47
明白。

另外我睇到基本上 band A 都收哂。 冇位比 band B 入。

有d科係好睇「誠意」,如果留意到就更要擺band A了