用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
go

為咩讀國際學校  

究竟各位前輩係因為咩原因,決定比小朋友讀國際學校(而唔揀本地小學)?

我估好多家長都會有掙扎,畢竟學費唔少,而且身邊的人會有不同的評價,而且對孩子來說,這個選擇是一個很重要的決定。希望可以集思廣益,完善自己的思考,做一個合宜的決定。

Creativity, character building, confidence and independent thinking.

其實今時今日看看從小死谷爛谷,到頭來培養出的所謂香港大學生質素便知!

lix852    發表於 21-10-5 15:35
Arabellahk    發表於 19-11-27 17:10
Osiana    發表於 19-11-24 15:38

International school tend to promote a more culturally inclusive environment . They encourage kids interact and cope with people from different background and cultures

Inclusiveness is something I think local schools seriously lack. U cannot survive if u cannot cope with people from different cultural background

回覆樓主:

1)local教育制度越來越瘋狂,如果想搵一間好少少嘅學校(唔係神校,只係私校或直資)K班已經要有大量補習同催谷。我冇信心可以俾小朋友會有一個快樂嘅童年。除非你放任唔理,但係又過唔到自己個關。國際學校相對係一個較為Costly但亦可以「買到」較好既教育。

2)自己響英國讀中學,返香港讀大學。明顯感受到英國嘅syllabus唔會涉獵太多但係讀得好深入。香港就係「大包圍」,聽落好似乜都識D但冇一個係特別專門。End up英國讀過嘅嘢咁多年後到而家都仲記得,香港讀大學嗰幾年就乜都唔記得。我希望小朋友接受教育之後係可以一生受用,而唔係讀過就算。

3)隨住AI既發展,未來既Career path係要求creativity > knowledge。我認同knowledge係重要嘅,但係響現行嘅制度下根本冇機會俾小朋友發揮creativity。國際學校相對多啲空間

4)globalization對文化融合要求相對提高。比小朋友早啲認識唔同國籍/文化背景嘅人對佢哋有好處

5)講到尾,英文最緊要。呢一刻政府內部嘅文件都係以英文為準。即使最多人使用嘅語言係中文,但係講緊國際間應用層面非英語莫屬。英文操得好好緊要。當然,如果父母肯俾心機教好小朋友中文就perfect

lavender_mum 發表於 19-11-22 00:14
1)local教育制度越來越瘋狂,如果想搵一間好少少嘅學校(唔係神校,只係私校或直資)K班已經要有大量補習 ...

《4)globalization對文化融合要求相對提高。比小朋友早啲認識唔同國籍/文化背景嘅人對佢哋有好處》

關於4)IS 真的做得很好,我女的好朋友中有香港人,日本人,印度人和法國人等。

IS會慶祝不同國家的節日,Diwali, CNY, Thanksgiving , Korea teacher‘s day etc

International day, 有不同國家代表攤位:Russia, German , 英美澳,Japan, Korea, China, HK etc,連工人姐姐都參加代表Philippine 。

Xmas 會present 世界各地如何慶祝。

最近Integrated studies 係教different people have different beliefs and be loving to each other no matter what they believe in, 有介紹Muslim , Jews, Hindu , Christian ,Buddhism 等各様宗教特色。

我在香港傳統學校讀,好似我女咁細個時,真係以為這世上只有一種宗教。

lavender_mum 發表於 19-11-22 00:14
1)local教育制度越來越瘋狂,如果想搵一間好少少嘅學校(唔係神校,只係私校或直資)K班已經要有大量補習 ...

非常同意,小女二年級直資,唔想再玩落去,我哋都希望可以轉去IS,大家有冇好建議? ESF又有排排

sze~sze 發表於 19-11-22 01:01
非常同意,小女二年級直資,唔想再玩落去,我哋都希望可以轉去IS,大家有冇好建議? ESF又有排排
...

聽講ESF NR都要排隊買,好誇張。
亦都證明香港嘅父母好捨得投資響小朋友嘅教育上,大拿拿拎50萬都願意

想請教下令千金讀直資二年級有幾多功課?平日可以幾多點瞓覺?

sze~sze 發表於 19-11-22 01:01
...

介唔介意講下你見到/遇到local學制帶黎既問題呀?

我喺幾間本地學校工作過, 識好多現任老師.
佢地經濟能力比較好嗰d都俾小朋友讀IS, 其中有神直資神津老師.

唔太認同填鴨式教育,尤其時代轉變進步。soft skills like critical thinking, analytical skills比訓練short term memory更為重要。
Local教育由細已經好competitive. 由考學校至學校測考都係一個比較嘅環境。IS能令小朋友更能teamwork, 欣賞大家不同,少d比較,多d包容及接納。
IS鼓勵性強好多。我睇到我女嘅分別。鼓勵性學習令小朋友更主動更喜愛學習,唔怕做錯令小朋友會嘗試。Local多數睇你弱點係乜要你改,最好乖乖唔出聲。K1我女成日比老師comment又話唔專心又多手多腳。
岩岩小朋友喺學校打針,我好impress老師抱住每一個小朋友打,抱埋個公仔。我女本來好怕打針,真心覺得老師好有心,好care小朋友,知道d小朋友會驚。相信local就算有愛心嘅小學都冇咁做。我覺得由小朋友出發嘅教育先係教育

Valerielicious 發表於 19-11-22 09:53
我喺幾間本地學校工作過, 識好多現任老師.
佢地經濟能力比較好嗰d都俾小朋友讀IS, 其中有神直資神津老師. ...

淨係睇我哋教育局局長俾佢啲仔女讀IS就知⋯

Arabellahk    發表於 19-11-27 17:12
Osiana    發表於 19-11-24 15:39

meimeimandy 發表於 19-11-22 09:54
唔太認同填鴨式教育,尤其時代轉變進步。soft skills like critical thinking, analytical skills比訓練sho ...

自己曾經有一刻掙扎過,香港成個社會根本就competitive,如果連學校呢關都捱唔過,將來點樣生存?但當我嘗試了解LS嘅學習syllabus,K3已經要做週記,考小一叩門要處理雙位數加減,我已經投降我相信呢個世界係有小朋友又smart又谷得,但自問我個女應該唔得。倒不如俾佢開開心心,起碼身心健康。

有時響公立醫院精神科見到有啲黎複診嘅patient,着住整齊嘅小學校服,個樣好乖,四眼仔/四眼妹。唔敢講讀書壓力係令佢哋患病嘅主要/唯一原因,不過都肯定走唔甩。

感受到你幫小朋友搵到間caring既學校嗰種放心。老師比嘅愛心對小朋友成長有無可估量嘅正面影響,真係俾錢都買唔到

lavender_mum 發表於 19-11-22 10:06
淨係睇我哋教育局局長俾佢啲仔女讀IS就知⋯
身體卻很誠實
我認識一些中至大型會計師事務所合夥人
他們亦把小朋友送入IS讀

我小朋友算鍾意學習,佢當年考本地直私,都算係多offer的一批。

但我覺得如果肯咁用功,花咁多時間和精神係學習,讀IS應該會更有裨益,起碼少d無謂抄寫,多d時間課外閱讀。但學費支出就唔平。

Moonlight819 發表於 19-11-21 22:24
其實今時今日看看從小死谷爛谷,到頭來培養出的所謂香港大學生質素便知!
...
Lately they have somehow won the whole world's admiration, minus many mainland Chinese of course but then they are at most only one fifth of the world.
I used to think tertiary education in Hongkong is quite dry and unimaginative, hence one of the reasons why I chose International School followed by overseas university for my child, but recent events have changed this preconception of mine.

我個人認為, 無小朋友係唔適合讀國際學校, 只有唔適合俾小朋友讀國際學校既家長.
未來既事無人知, 與其諗到咁遠, 不如諗下自己係咪適合做 "國際學校學生" 既家長?

lavender_mum 發表於 19-11-22 10:17
自己曾經有一刻掙扎過,香港成個社會根本就competitive,如果連學校呢關都捱唔過,將來點樣生存?但當我嘗 ...

我都掙扎左好耐。自己未讀過IS大部分朋友嘅小朋友都係讀local school. 佢哋亦對IS有某d偏見。
暫時阿女嘅轉變令我覺得冇揀錯