用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
樓主: mindfulmom
go

為咩讀國際學校  

細佬Bebe 發表於 20-1-18 19:39

係 我相信佢地既口語英文是係血裡
要好好,當然要polish.  
好似中文,就算讀LS ,有d 學生都未必寫得好基本中文。

想請教一下, 有冇同學仔係讀完IS, 讀返本地大學的? 如果有, 會唔會覺得難適應呢?

kml32 發表於 20-9-21 18:54
想請教一下, 有冇同學仔係讀完IS, 讀返本地大學的? 如果有, 會唔會覺得難適應呢?
...

屋企人local學校畢業讀緊本地大學,佢嗰科都有幾多國際學校升上黎的。由於嗰科講case同應用左,國際學校升上黎的仲容易適應咁

其實大學嘅教學模式就係國際學校嘅教學模式。所以唔會難適應㗎。亦都有一部份人係中學時候去咗外國讀書大學返香港讀。

謝謝2位。因為自己兩公婆都係傳統學校升上本地大學,當時個科亦冇乜外國同學,所以冇乜經驗,謝謝

kml32 發表於 20-9-21 18:54
...

我都接觸不少大學生,IS 同LS學生都有,其中一個分別係LS上堂時通常埋頭抄notes, 問一句答一句,問佢有冇問題時就永遠話冇,IS學生卻好多野問,比較forthcoming 。
不過我聽過大學裏都是IS生一堆,LS生一堆,相信廣東話流利的會融合得好D。我問過LS生對IS生的印象,LS生話覺得佢地好正,work hard, play hard (好羨慕咁嘅様)。
我聽過朋友IS大的女兒入了大學投訴D教授D英文差,表達不好,佢後來transfer 了去美國。
就成績最top那班學生,讀得好和讀得不好的兩邊都有,看自己努力。

睇到呢個話題
唸起最近自己既經歷
我家兩位男孩 一位小三 一位小一
其實好想兩位轉讀IS
兩位男孩有英文幼稚園升上小學
雖然小學都是英文直資小學
仲要係資源方面已經比一般小學較好的一間
如果不重視口音 其實是很不錯的
但無奈始終由於環境因素因為全班都係香港人及少量國內人
所以小朋友之間嘅互動都會用返中文
呢點係媽媽一直比較介意

於是乎諗住幫細佬考國際學校
因為怕入咗本地小學之後情況都一樣
熱門嘅E S F當然係未有得考
考到嘅又好貴 畢竟係兩個小朋友

唉 好頭痛

yaijing 發表於 20-9-22 11:23
除咗ESF 都仲有學費相對較平嘅 IS。 可以入咗去先,讀住排ESF

請問有邊幾間學費相對較平?

除了以上,還有YMCA

睇完隔離post esf的上堂秩序後,我開始擔心小朋友的紀律問題(當然我明白就算讀local都可以曳)想請教下邊間國際學校的學生專心d,少d打機?

magmum 發表於 20-9-22 17:40
睇完隔離post esf的上堂秩序後,我開始擔心小朋友的紀律問題(當然我明白就算讀local都可以曳)想請教下邊 ...

打機問題 同專唔專心 應該係屋企既管教?學校理唔到。。。

其中一個可行方準 可以裝啲app係電腦電話 限制使用時間

magmum 發表於 20-9-22 17:40
睇完隔離post esf的上堂秩序後,我開始擔心小朋友的紀律問題(當然我明白就算讀local都可以曳)想請教下邊 ...

打機問題很復雜,佢地放學打,學校都做不到太多,不過我會prefer起碼學校會禁止學生帶電話入課室,只準鎖在locker的,我知有些學校是準許學生隨身㩗帶電話甚至課室內可以隨時使用。

yaijing 發表於 20-9-22 10:44
朋友個仔以前讀 IS, 到高中就過咗美國讀, 跟住升大學。 大學 Program 其中一年要返去科大讀, 佢同另一個 ...

我覺得同大學professor background 不無關係。就算係香港三大,其實有好多Professor都係香港人,佢哋可能都係喺香港接受教育,之後再去外國讀phd and post doc, 咁其實佢哋教返學生嘅教學模式,  都會喺香港果一套。如果外國大學,佢哋嘅Professor都係吸納唔同嘅地方既人,咁樣個diversity 就會好啲.

iluvpug 發表於 20-9-22 11:17
睇到呢個話題
唸起最近自己既經歷
我家兩位男孩 一位小三 一位小一

我依家正正就係經歷緊你呢個煩惱, 小朋友都係啱啱上直資小學,都好多NET, 但係喺文化多樣性方面, 始終唔係IS. 所以都開始explore IS , 但係我哋又唔想俾一筆好似NR 的$,所以而家都係周圍問人學下野

回覆 magmum 的帖子

唔關學校事。不過你咁講,我諗吓亞女讀唔同IS的朋友,又好似無人沉迷打機。男人打吓都有,但迷到運動唔玩、書唔讀的,暫時無見過。
我女成長的時候,我係不斷比佢接觸電子產品,ipad、手機、nintendo switch,比佢玩正常小朋友的嘢,亦借機學習有分寸和節制。初頭覺得好刺激好想玩係正常,但有正常生活和興趣的小朋友,會可以outgrow電子遊戲。而家部機封塵,好耐無玩。

yaijing 發表於 20-9-22 14:02
Delia, AIS, ICA, JIS, KIS, Invictus , KCIS, HKCAPLK

想請教一下,以上有邊幾間國際學校,係student mix 比較好? (我見ESF 雖然係老牌學校, 但係都好似越來越多香港人...)

另外如果學術上, 邊間又會比較好呢?(如果想銜接IB curriculum)

FIS 都好似唔係好貴, 不過應該都幾難入.?

(有錯請指正)

JIS student mix is good. Not sure the others