用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
樓主: mindfulmom
go

為咩讀國際學校   [複製鏈接]

yaijing 發表於 19-11-26 16:48
EQ 低跟神校應該冇直接關係。 佢去牛津幾年,佢媽媽陪佢過去讀足幾年。 就係因為佢 EQ 低, 連芝麻綠豆既問 ...
原來如此。
可能佢媽媽放手,佢情況會好返。都咁大個女啦。

sze~sze 發表於 19-11-22 01:01
非常同意,小女二年級直資,唔想再玩落去,我哋都希望可以轉去IS,大家有冇好建議? ESF又有排排
...

試港島esf, 有些不用排好耐

hy8838 發表於 19-11-27 00:19
試港島esf, 有些不用排好耐

都要有住喺果個catchment 先排得到

貝珠 發表於 19-11-27 07:42
都要有住喺果個catchment 先排得到

俾50萬就唔駛

回覆 mandy_ng207 的帖子

請問100萬獎學金是如何申請的?

yyyy 發表於 19-11-27 16:19
回覆 mandy_ng207 的帖子

請問100萬獎學金是如何申請的?

Sorry嗰個唔係我嘅post

mandy_ng207 發表於 19-11-27 08:46
俾50萬就唔駛

係咩? 比50萬就唔計catchment area?,但入到都冇校車喎

hy8838 發表於 19-11-30 13:33
係咩? 比50萬就唔計catchment area?,但入到都冇校車喎

係,我識人住九龍入香港島ESF插班。自己送返放學。

作為英基家長,始終覺得為咗讀書要俾五十萬我個人真係唔会,無論邊一間學校都唔会

Saboc 發表於 19-11-30 18:25
作為英基家長,始終覺得為咗讀書要俾五十萬我個人真係唔会,無論邊一間學校都唔会
...

英基相對好多國際學校,性價比算好唔錯,雖然50萬真係唔係細數目,但好多國際學校其實都要比levy,讀十幾年,條數都喺番度。咁當然啦,唔駛比50萬又入到就最完美啦!

回覆樓主:

為咩讀國際學校呢個話題,從大家無私的分享,似乎都好明確知道在小學階段有咩得、有咩失。

想問下大家在中學階段,又有咩得失呢?有咩考慮因素決定?是否主要同海外升大學有關?

mindfulmom 發表於 20-1-10 11:04
為咩讀國際學校呢個話題,從大家無私的分享,似乎都好明確知道在小學階段有咩得、有咩失。

想問下大家在中 ...

在香港的國際學校讀中學,就是希望仔女較大才去外國留學囉。

mindfulmom 發表於 20-1-10 11:04

想問下大家在中 ...
1. 我覺得外國人比較識處理反叛期的年青人。佢地好識將反叛化成動力去推動小朋友成長及認識自己。

畢竟,香港的教育太著重聽話,服從,(亦因老師無空閒時間去處理out of the norm 的小朋友),比較反叛的小朋友(好多時候係比較聰明而有思想的)有時候得不到適當照顧。

2. 另外,IS不是只係讀書,強調自主,亦同時會找尋小朋友的興趣及潛質。係中學階段,就係將呢潛質進一步咁提升而成為小朋友的優勢。IS 亦比較接受成績一般但有其他 MERITS 的小朋友。

好多LS,上到中學,只係集中係入大學呢個目標上。一科DSE中文,一科通識已經令學生疲於奔命。 根本不能夠真正享受學習。 (有幾多人鐘意中文? 點解學自己的語言都令人討厭或沮喪?有那一個地方會咁呢?)
DSE 中文唔係真係考中文水平,而係考答題技巧。

小孩子的興趣、目標、日後升學科目的選擇,以致將來就業的選擇,就經過好多年的找尋以及鍛鍊,先了解到自己的方向。 好多LS小朋友都係叻邊科讀邊科,或者係睇自己分數去將分就學科,所以,有好多人讀完大學都無乜職場目標。 反而,讀IS 小朋友的選科唔會只集中商科、醫、律師等。 例如,以前有一個朋友,成日要細路學鋼琴,考到演奏級,小朋友大學想讀音樂,阿媽話將來搵食難,入唔到阿媽首選醫生及律師,跟住讀商科,讀完唔鐘意,但完咗阿媽心願。

3. 失方面真係唸唔到有乜。唯一讀 IS,會令父母失去好多公$$$$$.

Osiana 發表於 20-1-17 23:05
1. 我覺得外國人比較識處理反叛期的年青人。佢地好識將反叛化成動力去推動小朋友成長及認識自己。

畢竟, ...

反叛期個段簡直打進我心深處
我當年就係覺得返學好無聊 同老師對著幹 雖然最後都考得好唔錯 但如果有老師可以令我對學習更有興趣 我覺得人生既視野會唔同啲

失方面 有啲人話

1)小孩會難教 會駁咀

我自己唔抗拒高質既反駁 如果佢有料駁我 我唔抗拒 (只要有禮貌)

家長最理想係同小朋友一齊成長 一齊進步

2) 中文

有得必有失

國際學校既人 國語發音應該係比本地學校標準啲 係詞彙同埋讀寫係差啲(或差好多 睇家長)

但英文聽講讀寫都大程度地好啲 有得必有失

細佬Bebe 發表於 20-1-18 03:22
反叛期個段簡直打進我心深處
我當年就係覺得返學好無聊 同老師對著幹 雖然最後都考得好唔錯 但如果有老師 ...
睇下你點樣睇駁咀:
1. 聰明,有獨立思考 送埋駁咀係一個package   

(但香港好鐘意靜靜、乖、守規矩的學生;咁樣過程20年,出來社會工作後,又希望佢地創新,主動)

2. 無錯,要教識佢地有禮貌地"表達意見",尊重別人。駁咀都有層次及技巧之高低之分。

3. 家長同細路每日都在博奕及在辯論比賽中,習慣咗就覺得係情趣,幫助老人家防止老退化; 幫助細路將來面對公司中之 old seafood

關於中文:

依家 LS 中文課文、教學方法、考試要求,真係嚇死人。 其實要提升小朋友中文程度,我自己有幾個辦法:
1. 平時多伴讀中文書 (英文書可以自己睇)

2. 課外活動搵返本地老師
3. 係屋企一定要講廣東話

4. 要有大家以廣東話溝通去玩的朋友仔

為小朋友選擇IS,英文程度比 LS 一般水平高好多, 中文程度都唔一定差,因為本地教法係會令學生討厭中文,將來都唔想學。依家好多 IS 中文程度不比 LS 差好多,當然有點距離,但已經大幅收窄。有些 IS每星期有3-4堂中文,同 IS 一樣課本,只係無教咁多,比較輕鬆。

Osiana 發表於 20-1-18 11:31
睇下你點樣睇駁咀:
1. 聰明,有獨立思考 送埋駁咀係一個package   

我真係不能同意你更多!!

關於中文
(1) 我都有咁既長期計劃 我小朋友而家仲未識自己睇 我都近排開始專登少讀少買英文書 多買多讀中文書 佢都開始無favour for English

大家一齊堅持 加油!

(2) 我都有此打算 同埋廣東話既 平啲 哈

(3) 我未唸幾時開始轉 因為我小朋友剛完哂所有IS K1面試 都決定左讀邊間 學校到時會英普 我驚而家講少左英文 佢將來入到學校 英普都唔太好 影響自信 所以都唸住下學年開學先轉全廣東話

(4) 呢個我都覺得有用

但大部份小朋友都識英文 點樣可以鼓勵佢地唔係講英文呢?

我身邊當然都有英文不太好既小朋友 真係要因為咁而多同佢地玩? 我小朋友落會所同埋公園 小朋友都講唔同語言 國語 英文 廣東話 (有啲講三種 有啲講兩種 有啲只講一種)
我亦唸住多帶佢同長輩 或唔識英文既親戚玩 令佢明白 中文係自己必學 因為要溝通 佢唔識中文 爺爺或表哥同唔到佢傾計

想請教咁多位IS用家,讀IS英文方面聽及講一定沒有問題,但寫方面呢? 很多朋友話IS唔教grammer,小朋友寫呢方面會比較差
因為我仲未係IS用家,所以想了解一下,thanks(emoji)(emoji)

sze~sze 發表於 20-1-18 15:32
想請教咁多位IS用家,讀IS英文方面聽及講一定沒有問題,但寫方面呢? 很多朋友話IS唔教grammer,小朋友寫呢 ...
我覺得根本唔需要教grammar.
我個女只有5歲, 有時佢講d 英文, 我會唸 “嘩, 呢d 我要初中先學”。 for example, 佢地唔需要分開教現在式,過去式,現在進行式etc.  佢地每日用嘅英文表達思想,會識運用唔同嘅tense 去表達自己, 唔需要特別學tenses.

Osiana 發表於 20-1-18 19:34
我覺得根本唔需要教grammar.
我個女只有5歲, 有時佢講d 英文, 我會唸 “嘩, 呢d 我要初中先學”。 for  ...

係 我相信佢地既口語英文是係血裡

我個仔2歲幾講present tense
He she it 後識加s
眾數Dogs eat bones

教一次 one book, two books就apply in other nouns

I am very surprised, though I work hard in speaking grammar-conscious English. 仲要加倍努力咁幫佢洗走工人姐姐亂泥既英文

不過我都expect IS既英文寫作 係需要polish 因為我識既IS畢業生 written English 比較.... well... artistic....

都係個句啦 我睇過幾個姐

回覆樓主:

我覺得另一樣 IS 比較強的地方係管理小朋友的行為。好多時候 LS 以獎罰方法來令小朋友有好的行為,當然好的 LS 老師都會講背後的道理,所以小朋友會有 behavioral level 的轉變。但 IS 的老師會識得幫小朋友處理行為背後的情緒需要,老師好有同理心,小朋友久而久之都會學左,唔係因為想要讚賞或唔想被罰先做好自己。

唔知其他IS在管教小朋友的discipline上做法係點架呢?
‹ 上一主題|下一主題