用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
樓主: mindfulmom
go

為咩讀國際學校   [複製鏈接]

回覆 meimeimandy 的帖子

我小朋友讀緊IS, 之前有街坊話:

1. 只要有錢就可以讀IS; 或
2. 只有讀唔上才去

讀IS

他們有些人仍停留在讀名校, 入三大就等於一切的思維

一笑置之

lavender_mum 發表於 19-11-22 00:14
1)local教育制度越來越瘋狂,如果想搵一間好少少嘅學校(唔係神校,只係私校或直資)K班已經要有大量補習 ...

On top of these which I agree, I have the following additional reasons:

1) enough sleep every night instead of homework and cramming for tests till mid-night
I strongly believe that sufficient sleep is necessary for brain and physical development.  But the local education system is depriving kids of this!

2) time for reading, sports, music and even daydreaming

3) the way of learning languages by encouraging practice, not by memorising grammatical rules in the first place

4) the English and Mandarin (two of the most spoken languages in the world) immersion environment

5) the integration of knowledge with daily life

6) the encouraging learning environment, instead of a demotivating and competitive environment generally in local schools

The list can go on and on and on......

yaijing 發表於 19-11-22 11:05
我身邊都有唔少朋支畀仔女讀返傳統學校。 有啲人始終覺得傳統學校有規矩, 會尊重老師。而國際學校比較 fre ...

係⋯真係好睇每人把尺喺邊
規矩同專重IS亦有,只係方法同程度不同
唔鐘意冇問題,但會對其他人嘅選擇有意見

回覆樓主:

我兩個女都係讀國際幼稚園同小學,係呢兩個學習階段,佢哋建立左學習嘅自信,感受到學習嘅樂趣,之後佢哋選擇b1傳統中學,學習適應上完全沒有問題,大女更考到知名大學。我認為,在小學階段,培養學習嘅樂趣同自信是最重要的。本地學校教育只會打擊小朋友自信,磨滅學習嘅興趣

回覆 yaijing 的帖子

但神校university placement亦唔見得特別令人醉心,唔及HKIS、CIS和GSIS呢。
識人的女係神校畢業,升讀的海外大學亦唔係乜嘢名校,值唔值得由細到大chur到佢咁,有保留。

cheercheer 發表於 19-11-22 11:56
我兩個女都係讀國際幼稚園同小學,係呢兩個學習階段,佢哋建立左學習嘅自信,感受到學習嘅樂趣,之後佢哋選 ...

想請問點解中學轉返local school?
中文和數學可以追到及適應到都好利害

meimeimandy 發表於 19-11-22 12:13
想請問點解中學轉返local school?
中文和數學可以追到及適應到都好利害

因為我大女話玩夠,好想真正讀書,所以我俾佢試吓考,竟然有傳統名校敢收佢,佢適應得好快,其他同學需要適應英文嘅科目,佢只係需要追返中文同中史,所以反而我覺得佢比其他同學讀得舒服,中三嘅時候中英數通識已經全部入精英班

cheercheer 發表於 19-11-22 12:20
因為我大女話玩夠,好想真正讀書,所以我俾佢試吓考,竟然有傳統名校敢收佢,佢適應得好快,其他同學需要 ...

Wow! 好叻女!

meimeimandy 發表於 19-11-22 12:22
Wow! 好叻女!

多謝,之前我覺得我大女係比較聰明,所以適應到。但我細女而家讀緊中二,都係一樣讀返同一間中學,都是在適應中,但是不覺得她感到很大壓力或很難適應,都是很喜歡返學

lavender_mum 發表於 19-11-22 09:02
聽講ESF NR都要排隊買,好誇張。
亦都證明香港嘅父母好捨得投資響小朋友嘅教育上,大拿拿拎50萬都願意

佢間小學功課量唔算多,但由於要第二日交,亦要家長幫下手教,每日分分鐘做2小時,我係ftm已經好好,佢每日9:30瞓覺,但6:10起身

sze~sze 發表於 19-11-22 12:26
佢間小學功課量唔算多,但由於要第二日交,亦要家長幫下手教,每日分分鐘做2小時,我係ftm已經好好,佢每 ...

唔夠瞓啦

yaijing 發表於 19-11-22 11:05
我身邊都有唔少朋支畀仔女讀返傳統學校。 有啲人始終覺得傳統學校有規矩, 會尊重老師。而國際學校比較 fre ...

傳統學校尊重老師,呢點真係好有保留。就算唔睇近期事件,以往都唔見得學生對老師有幾禮貌。相反,國際學校老師學生比較對等,互相尊重,亦師亦友,見面互相擁抱講笑,我認為師生關係較和諧。

mindfulmom 發表於 19-11-22 09:04
介唔介意講下你見到/遇到local學制帶黎既問題呀?

我發現同我個年代已經唔同,會教深教快,好多學校唔會教,依靠父母自己搞掂。小女本身好動多言,由一年級開始已收到老師投訴,我哋開始覺得女兒冇心機返學,亦表示老師的教學沉悶

貝珠 發表於 19-11-22 12:30
唔夠瞓啦

係,佢好鍾意瞓覺,放假會瞓10-12小時

Jane1983 發表於 19-11-22 12:08
回覆 yaijing 的帖子

但神校university placement亦唔見得特別令人醉心,唔及HKIS、CIS和GSIS呢。

我兩個女幼稚園到小學讀國際學校,日日都係好開心咁返學,幾乎冇功課,冇壓力,到中學嘅時候,我大女自己選擇讀傳統中學,由於佢英文基礎比其他同學結實,亦都讀得非常輕鬆,成績理想,都係讀得好開心,大學讀英國牛津大學。
我想同大家分享嘅係,谷同chur係無意義,冇需要,最重要係培養到佢哋學習嘅自信同樂趣,我睇唔到本地小學教育可以比到小朋友呢兩個元素,如果屋企家庭經濟許可嘅話,我都建議選擇國際學校

cheercheer 發表於 19-11-22 12:42
我兩個女幼稚園到小學讀國際學校,日日都係好開心咁返學,幾乎冇功課,冇壓力,到中學嘅時候,我大女自己 ...

可以分享下女兒小學讀邊間國際學校嗎? 謝謝

sze~sze 發表於 19-11-22 12:44
可以分享下女兒小學讀邊間國際學校嗎? 謝謝

Think International school, 當年比佢哋讀呢間學校,因為係我返工附近,想佢開開心心做快樂的小雞就算,真係冇諗過會有今日嘅結果

回覆 cheercheer 的帖子

同意,太早太谷係無意思。如果小朋友無乜嘢,最多係簁心機。但如果佢被打殘或厭學,就得不償失。

‹ 上一主題|下一主題