用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 玩法
go

Jupas 玩法

大家明哂成個玩法嗎?  我同呀囡都一頭煙。

例如:

甲同學 25分
乙同學 20分

大家揀同一科, 甲同學放 band B,  乙同學放 band A

是否都係收左乙同學先, 因為佢放 band A, 而甲同學 band A 3個 choice 都派唔到, 就要在 band B 補位  ?

醒目開學勳章 王國長老

是的,JUPAS派OFFER,係由A1-A2-A3咁順序派
但學校只知學生擺band A,但唔知12定3

https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

請問同科同分同放band A
例:A同學放A1, B同學放A2,咁係收邊個先?謝

^曾小姐^ 發表於 19-11-21 14:44

咁應該好多因素,  interview 表現, 4+2 or 4+3 當然4+3優勝, 指定3X 科目加分, 有D M1/M2 又會加分.......

醒目開學勳章 王國長老

學校只知係BAND A (睇上面個VIDEO解釋), 假設同分又同表現又盛, 就會2個一齊出OFFER
但系統會按學生意願排先後, 同學A放A1就會TAKE左個位先, 而同學B會先處理佢嘅A1, 唔得至派B2, 到時睇下仲有無位了

Thanks兩位

想問dse放榜後, 可以加5個減5個選擇,
如果將A1放A2, 是否當改1個選擇?

回覆 pswongg 的帖子

Yes

醒目開學勳章 王國長老

pswongg 發表於 19-11-21 16:43
想問dse放榜後, 可以加5個減5個選擇,
如果將A1放A2, 是否當改1個選擇?

唔係,加5減5係指新添up to 5個「之前沒選的」課程(拎走原本選項so that 總數不超過20)
而呢20個係可以任排次序,不過謹記,只能在放榜後指定時間內submit一次

bestwish 發表於 19-11-21 13:39

例如:

照我理解甲同學25分乙同學20分,如果大家選相同的大學學科,點排大學也是收甲同學先,除非最低收生分數是高於25分就兩位都落選。又或者該科大學講明只收Band A排位。
Jupas 唔同升中派位,無隨機號碼,收生以分數行先,當然所謂分數未必直接是DSE取得的分數,若有面試會有這個額外分數,再計加權分數..等等
簡而言之,兩位計算所有總分,一定係收高分那位學生,先過低分那位。除非科目指目只修Band A,高分的放了在Band B,就白白浪費了一個選擇

Charlotte_mom 發表於 19-11-21 15:02
學校只知係BAND A (睇上面個VIDEO解釋), 假設同分又同表現又盛, 就會2個一齊出OFFER
但系統會按學生意願排 ...

Jupas 簡單過升中大抽獎,考生基本上唔需要理其他人幾多分(根本都唔會知道),只要自己計清楚夠唔夠分入讀某一心儀科目(參考median, lower quartile 及收生人數等),估算各心儀科目的入讀機會率來排位便可。
當然Band A三個選擇是最重要,因為80%考生是經Band A入大學。
坊間教導是A1揀最心儀(最少達lower quartile 分數),A2揀心儀而大機會入到(達median),A3 揀喜歡而且能穩入(達median或以上)

大家同科同分原則上會收放A1的同學A先。
但實際重點是更取決於大學收生優次名單,是否同學A一定是排在同學B前面。

或者咁講Jupas 係用大學各學科學位做派位中心點,不是用學生的選科單。5萬多名考生最終只有約15000 名會獲派資助學位,現實是無需處理其餘3,4萬未夠分數的考生選單。

選揀同科的學生大學會有個收生優次名單。名單的排列先後次序未必只用分數考慮,有些會加上特殊學習經驗丶校長推薦信、面試表現等作收生優次排位。

以上做法令大學擁有絕對收生權,畢竟大學可考慮學生的多樣性,例如personal statement, special abilities and experience, interview performance etc。
不似升中派位選學校的主動權是在學生,不是在中學。

hongkeikei 發表於 19-11-22 00:47
照我理解甲同學25分乙同學20分,如果大家選相同的大學學科,點排大學也是收甲同學先,除非最低收生分數是 ...

多謝回覆。

即係你既意思係大圍總之高分一定派先過低分, 不論在 band ABCDE 入面, 當然一些果別 case低分都會收。 我理解正確嗎?  咁 分 5個BAND 有咩用意?

醒目開學勳章 王國長老

hongkeikei 發表於 19-11-22 01:00

你講得對,我講得唔好,事實上大學會先出offer俾25分先
不過25分同學志不在此,揀另一科做A1,如A1收左果位同學,A2科就自然無得收佢(呢方面係學生做主導),揀呀揀,就會有位漏落選A1但分數較低的同學身上了
如25分同學A1不入,就會按填表意願入A2科目。如呢科收得多高分申請,20分就有機會唔入
事實上除左某少類科目講明幾多分一定入/或出左co,jupas制度係無「夠分一定入」呢個概念。大學公布嘅分數,係上一年實際分數統計,上一年中位數、HQ、LQ係20,唔代表今年22、23分係坐定粒六。雖然99%入,都仲有1%機會今年唔知攪咩,大量高分人士申請,咁「正常夠分入」嘅就會撻Q
亦所以選科建議都會教A123係「高中低風險策略」咁解

Charlotte_mom 發表於 19-11-22 13:09
你講得對,我講得唔好,事實上大學會先出offer俾25分先
不過25分同學志不在此,揀另一科做A1,如A1收左果 ...

睇返Jupas 入面既數據, band 2 跟本就收好少, 大部份都係得幾個, 甚至係零。所以 如果 25分 band 1 3個 choice都派唔到, 會否冇學位派到??????

睇返OU nursing, Band A 已收哂。

醒目開學勳章 王國長老

咁講真其實band A三個選擇已好有決定性。分都出晒,望住統計數字黎揀,應該有一定把握
不過我亦聽過有人入唔到band A三個選擇,入左band B (鐘意的但覺得風險大所以唔敢擺咁前),結果好開心啊

bestwish 發表於 19-11-21 13:39

例如:

我都有疑問想請教大家一下:

阿仔話如揀三大,一定要放在Band A,Band B已經冇機會了, 所以只需揀Band A, 其餘的可以亂咁填?

醒目開學勳章 王國長老

你可去jupas網頁,每一科都有統計數字,三大都唔係一定只收band A (當然,好大機會係)
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6963/
咁既然要填,都無需要band B以後亂填呀

bestwish 發表於 19-11-22 10:15
多謝回覆。

即係你既意思係大圍總之高分一定派先過低分, 不論在 band ABCDE 入面, 當然一些果別 case低分 ...

係呀。不過三大很多科目是有要求放Band A 為先決條件。