用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家D女學生真係不知所謂
樓主: bb-blue
go

而家D女學生真係不知所謂 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 08:08
就算老師追究,都可以話自己係講 shoot 而非粗俗野
只是屎同大便的分別,大家是否over 左

Danielhk 發表於 19-11-22 07:55
昨日兒子被同學激怒,說了句sht,
據說因講粗口,要被告到班主任。他等了一天,沒等到班主任來罰他。
什麼語境? in any case, 比個錦囊阿仔,叫佢想講敏感字眼前開來看:right place at the right time

回覆 Danielhk 的帖子

shit唔係粗口,只係比較粗俗,罰乜鬼。
我女初小,係學校講“ What the”,比老師聽到,勸佢唔好講。兩個字都唔係粗口,但跟住果個可以係,所以都唔好講。

https://youtu.be/mw3WJr_q4C8

Jane1983 發表於 19-11-22 09:15
回覆 Danielhk 的帖子

shit唔係粗口,只係比較粗俗,罰乜鬼。

我對粵語粗俗很清楚(普通話也有點認識),不過英文,有時拿揑不太準確,好像”Shit”, “What the...”, “damn”, “piss off’ ,肯定不能入文,也不能在口語考試中出現,但有時看節目,演員或主持講出來又好像豐富了內容表達,我和女兒看James Corden, 大家都哈哈大笑。幸好,我未聽過她講,不過早晚也要教懂她,有些語言禁忌是不可觸及。

MrBeast 發表於 19-11-22 08:25
什麼語境? in any case, 比個錦囊阿仔,叫佢想講敏感字眼前開來看:right place at the right time ...

社會好像男仔講粗口的容忍比較寛鬆,講得合時合地,既可多一分表達語氣強度,又增加場面氣氛,但什麼是合時合地就不是每個人都能好好掌握。
今時今日,我猜十個有九個男生都講粗口(很多愛講但又講不好),講粗口好像減少幾分隔膜,好兄弟不用裝模作樣,我記得第一次去看賀歲波,新年第一天聽到的粗口比我該年餘下日子聽到的多,我估馬場,股滙炒房也是粗口滿天飛。
我對說得恰當的粗口不反感,但在嚴肅或公眾場合,一個"Q"也覺得不舒服。

Cheeselover 發表於 19-11-23 07:04
我對粵語粗俗很清楚(普通話也有點認識),不過英文,有時拿揑不太準確,好像”Shit”, “What the...”, “ ...
https://youtu.be/sKWFhnmXXQc?t=25

Cheeselover 發表於 19-11-23 07:29
社會好像男仔講粗口的容忍比較寛鬆,講得合時合地,既可多一分表達語氣強度,又增加場面氣氛,但什麼是合 ...
所以我話right place at the right time.  有次和西人朋友吹水,也談到子女在家粗口問題,他說子女會「知訂」

回覆 Cheeselover 的帖子

ps, 同一個字我分兩類:只是閒談型容詞,或帶insult

回覆 IloveJJ 的帖子

我見仔與同學whatsapps group wtf像是感嘆詞, 男女都有用這樣感嘆詞, 無大分別. 感覺好似oops, aiya..oh..的同意詞...

咁又粗俗咗d

MrBeast 發表於 19-11-23 07:43
https://youtu.be/sKWFhnmXXQc?t=25

美國人給人印象一般比較隨便,bull shit不算太粗,而且Donald Trump 也不算文人,不過共和黨確多粗魯的大人物。

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 08:08
就算老師追究,都可以話自己係講 shoot 而非粗俗野

我覺得承認講過會更瀟灑,敢講唔敢認好像少了份男子氣,直接跟老師説shit是俗不算粗,而且shit 少的攻擊性,好像發一下嚕囌。
男仔太文靜丶太乖或太斯文,總給人少了一團火和血性,有時要氣點來激發自己潛能。

Cheeselover 發表於 19-11-23 16:39
美國人給人印象一般比較隨便,bull shit不算太粗,而且Donald Trump 也不算文人,不過共和黨確多粗魯的大 ...
你看西片和港片就知社會對粗口的接受程度的不同,侵侵是口出狂言,所以又appeal to 某一group 人,若你以為其他重要人物不會講,只是他們不會在公眾場合講,並不代表佢地唔講

細路哥唔識分場合,講慣咗,第日係唔應該講的場合講咗就醜死鬼了。
細路女將性器官掛係口邊,真係唔係幾好睇

Cheeselover 發表於 19-11-23 16:56
我覺得承認講過會更瀟灑,敢講唔敢認好像少了份男子氣,直接跟老師説shit是俗不算粗,而且shit 少的攻擊性 ...

中中直直,終需乞食,就算唔係正式粗口,都唔應該在學校/formal場合講,當然叫佢話其實是講sit
‹ 上一主題|下一主題