用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家D女學生真係不知所謂
go

而家D女學生真係不知所謂

https://www.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=1
粗口爛舌

回覆樓主:

回覆樓主:

簽名被屏蔽

bb-blue 發表於 19-11-21 12:40
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28699981&extra=&page=1
粗口爛舌

家教問題
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

亦有好多係屋企零粗口,一出街就大家姐上身咁,掩飾得可以奪影后

其實每個年代都有女學生著校服講粗口

Diversifyedu 發表於 19-11-21 15:42
以前坐巴士返學會經過新法,班學生男男女女都不停講粗口,當年好正常啫。

Diversifyedu 發表於 19-11-21 15:42

老實講,personally我唔覺得男仔講粗口就無問題。我未聽過C6講粗口。

Band 123ABC,不論男女,都有人講粗口。

唔係話鼓勵,但好常聽到,基本上好少係真係一絲粗俗都唔講/零認知。

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 01:40
Band 123ABC,不論男女,都有人講粗口。

唔係話鼓勵,但好常聽到,基本上好少係真係一絲粗俗都唔講/零認知 ...

零粗口係有,但唔會零認知。D年青人覺得講粗口好有型,攞身份認同。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係架,我識兩個係真係幾乎零認知,除左個 F 字。我同其他同學要教佢粵語粗口。我老師仲話識粗口係必須,否則畀人叉都懵下懵下就好樣衰。
一絲粗俗都冇亦好難,唔講粗口唔難,但連講「妖」、「賤」、「Q」、「L」、「鬼」都唔講就更稀有。

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 06:01

唔係架,我識兩個係真係幾乎零認知,除左個 F 字。我同其他同學要教佢粵語粗口 ...

//一絲粗俗都冇亦好難,唔講粗口唔難,但連講「妖」、「賤」、「Q」、「L」、「鬼」都唔講就更稀有//

我由回歸識C6,以上我無聽佢講過,包括工作時/響屋企,佢話唔係唔識,係唔想講。反而我爛口過佢

研究話講粗俗野嘅人,忍耐能力係高過完全唔講。

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 06:20

研究話講粗俗野嘅人,忍耐能力係高過完全唔講。 ...

果篇研究你可以丟咗去了

唔知大家有無諗送子女出國留學,可能第一句學的英文就是4 letter word

初中男生只知打鬧嬉戲,女生似乎更大膽開放些。

昨日兒子被同學激怒,說了句sht,
據說因講粗口,要被告到班主任。他等了一天,沒等到班主任來罰他。

他認為,那個語境下,不算粗口。

1998Ruby1998 發表於 19-11-22 06:01

唔係架,我識兩個係真係幾乎零認知,除左個 F 字。我同其他同學要教佢粵語粗口 ...

我反而覺得零認知先可能整日講粗口。唔明粗口後面的含義,才會輕輕松松講出來。當然還要有“語境”,就係身邊人都講。我唔覺得如果一個正常人,好明白粗口的含義,還會整日講。
好嫐,激氣,有時忍唔住鬧一句粗口,應該係比較多見的情況。

Danielhk 發表於 19-11-22 07:55
昨日兒子被同學激怒,說了句sht,
據說因講粗口,要被告到班主任。他等了一天,沒等到班主任來罰他。

就算老師追究,都可以話自己係講 shoot 而非粗俗野