用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 Band 2-3英中
go

九龍城 Band 2-3英中 [複製鏈接]

小兒在九龍塘讀P.6,請教各位媽媽,九龍城區的Band2-3英中有那些可以選擇?
   6    0    0    0

hungredred11 發表於 19-11-21 10:17
小兒在九龍塘讀P.6,請教各位媽媽,九龍城區的Band2-3英中有那些可以選擇?
...

英中大多band1, band2英中九龍城區網得陳瑞褀

In2c68 發表於 19-11-21 14:29
英中大多band1, band2英中九龍城區網得陳瑞褀

樓主問B2-3,估計佢小朋友唔係B2頭,陳喇都好mun

回覆 hungredred11 的帖子

b3仲邊會有英中

rei 發表於 19-11-21 20:02
回覆 hungredred11 的帖子

b3仲邊會有英中

直資

九龍城冇,CSK 最低最盡都起碼係 Band 2B。

考慮下自行離場/考直資,有唔少選擇。

回覆樓主:

Band 3英中?

回覆樓主:

未聽過band 3有英中

回覆 akevinla 的帖子

東區:伊斯蘭脫維善紀念中學、油尖旺:官立嘉道理爵士中學、觀塘:地利亞修女紀念學校(協和)(直資)、離島:佛教筏可紀念中學(直資)
Band 1 唔一定中中,英中唔一定 Band 1 or 2。

回覆 MaryWong10 的帖子

聖道迦南 18 年 3322 率係 Band 2 水平,好過五旬節、香港仔呂明才、啟思(DSE stream)。如果佢本身係 Band 3,依家攀升到上 Band 2,當然係學校有功,值得讀。

MaryWong10 發表於 19-11-22 22:05
早前日日係bk被吹捧的聖道加南學校
我當時就不明白為何一間b3 英中也會吸引這樣多人報名
...

這校是band 3? 我見佢話:
報考請注意、學生中、英、數三科及操行須達B等或以上

MaryWong10 發表於 19-11-22 23:32
入8大比率10%都無,點會唔叫b3? 3322率最多叫3A
就係一堆人成日吹捧佢,都唔知呃左幾多好學生入去讀

咁佢 3322 係 Band 2 水平,頂多係 Band 2C,冇你講到咁差。
3322 率係最重要。

醒目開學勳章 王國長老

akevinla 發表於 19-11-22 19:56
未聽過band 3有英中
直資 B3 英中
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

其實去到band2尾和band3,唔明大家為乜太介意佢入大學有幾多或係唔係英中,成績已去到呢點我反而係咪應該留意番間學校校風,老師的熱誠同學生乖唔乖,學校幫唔幫到學生搵到自信搵到未來方向!讀書係成功的一條路,但路未必得一條!
我仔今年都落左去band2, 佢超喜歡間學校,學校真係幫左佢行呢個初中,算係揾番校園生活和讀書的初心!

說得對,那你仔仔讀了那間中學

hungredred11 發表於 19-11-21 10:17
...
只有主收NCS既官津中學,同埋直戈9資學校,係會有B2/3水平而又做到英中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

In2c68 發表於 19-11-23 02:16
其實去到band2尾和band3,唔明大家為乜太介意佢入大學有幾多或係唔係英中,成績已去到呢點我反而係咪應該留 ...

係呀,EK都有一批好奇怪既家長。我親戚小朋友都係入咗間B2尾B3頭直資,依家讀得好開心,起碼做好個開頭,以後就順利好多。

BTW,你間學校真係唔錯喔,取消簡介會居然打電話俾我通知,其他咁多間無收過電話,同埋個姐姐好有禮貌咁
‹ 上一主題|下一主題