用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校際朗誦節再取消賽事
go

校際朗誦節再取消賽事   [複製鏈接]

香港學校及音樂節協會今年舉辦第七十二、七十一屆的音樂和朗誦節賽事,不過,因應現時社會狀況,早前宣布取消本周一至四(18至21日)的朗誦節賽事項目,昨日則宣布,取消本周五至下周三(22至27日)的賽事,在此後的項目,將會稍後公布。早前網上通告表明,就以上取消的賽事,協會將不另作安排,亦不會退回報名費,處理手法引起學界強烈不滿。
   6    0    1    0

newbie0410 發表於 19-11-20 22:52
香港學校及音樂節協會今年舉辦第七十二、七十一屆的音樂和朗誦節賽事,不過,因應現時社會狀況,早前宣布取 ...

其實我都好震驚點解無得退報名費。

大家都打去反映一下, 希望有不同的聲音反映一下.....吾好甘早話取消!!

newbie0410 發表於 19-11-20 23:01
大家都打去反映一下, 希望有不同的聲音反映一下.....吾好甘早話取消!!

已經打了兩次及send mail 去反映

little_yolky 發表於 19-11-20 22:55
其實我都好震驚點解無得退報名費。

因為一早請左外國評判(定左日子,人地唔係話改就改到),同要比機票酒店人工。(聽做過助理人士講)

abirdma    發表於 19-11-21 09:43

kirstyau 發表於 19-11-21 00:01
因為一早請左外國評判(定左日子,人地唔係話改就改到),同要比機票酒店人工。(聽做過助理人士講)
...

中文朗誦都搵外國評判?早咁多cancel,酒店、機票都有得退啫。

little_yolky 發表於 19-11-21 06:59
中文朗誦都搵外國評判?早咁多cancel,酒店、機票都有得退啫。

甘唔知啦!不過英文個邊就真係場數超多,尤其初小。阿妹今年第一次玩粵語,明顯場數人數少英文過邊好多。

kirstyau 發表於 19-11-21 00:01
...

我都覺得一場當 50 人,收費~$7000, 如果機票、酒店全部 non refundable ,應該冇乜錢剩。

回覆樓主:

場地租金、評判、機票、酒店、甚至助理的人工,其實真係未必有得退,機票、酒店當初book時要控制成本,應該會選無得退款的級別。

本地咁多老師,應該不用請咁多外國評判

回覆樓主:

其實無得退應該照做,d人自行睇下安唔安全自己決定,現在係被取消,一半都無得退!有得去搵消費者委員會嗎?

In2c68 發表於 19-11-21 14:27
其實無得退應該照做,d人自行睇下安唔安全自己決定,現在係被取消,一半都無得退!有得去搵消費者委員會嗎 ...

雖然我都認為佢地今次處理得好差, 但公平D講, 人地份報名表一早有呢個 T&C (如比賽取消不設退款或重賽)

咁你睇完 (假設你有睇) 先去報就只能接受呢個安排囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-11-21 14:30
雖然我都認為佢地今次處理得好差, 但公平D講, 人地份報名表一早有呢個 T&C (如比賽取消不設錢款或重賽)

咁 ...

我都相信有一行細字會寫打風定乜乜就會取消!但日字差咁遠就取消,連改期都唔做,重要咁多人,一個幾百蚊,咁大嚿錢佢總要交代得好d吧!

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 19-11-21 14:30
雖然我都認為佢地今次處理得好差, 但公平D講, 人地份報名表一早有呢個 T&C (如比賽取消不設錢款或重賽)

咁 ...

今年網上報,真係無注意有呢項喔!不過,多謝你提醒,就算無,佢哋出年一定會加

In2c68 發表於 19-11-21 14:27
其實無得退應該照做,d人自行睇下安唔安全自己決定,現在係被取消,一半都無得退!有得去搵消費者委員會嗎 ...
安唔安全自己決定... 其實也要照顧工作人員安全...

回覆 jli008 的帖子

公平D講,社會真的出現左佢地控制唔到的事。佢地亦唔係年年/經常取消

簽名被屏蔽

根據官網資料 https://www.hksmsa.org.hk,香港學校音樂及朗誦協會自稱為非牟利團體,但網頁內根本未能找到任何相關的收入及支出列表/財務報告。
香港現有本地小學 541間及中學472間,即合共1013間。假設每校各約有50位學生付費參加朗誦和音樂比賽,而每人每項目收取$100報名費,那麼單是一年的收入便可達: $100 x 1013 x50 x 2= $ 10,130,000
一千萬元肯定不是細數目
以上只是約數,因為每項賽事根本不止$100
大家有否留意,很多於每年十一月份舉行的賽事是很大機會跟很多小學的考試日期有衝突的,但仍要被迫付$改期呢! 硬食的好例子!!
今次衆多同學被取消參賽但卻又被沒收已缴費用,正好反映這個組織肯定有問題?!希望有識之士能相助,或反映给教協/立法會教育界代表葉建源議員以便跟進。謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

呢個機構,我都有不愉快經驗,鬼叫家長貪佢有認受性咩,一係take一係leave
‹ 上一主題|下一主題