用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校際朗誦節再取消賽事
樓主: newbie0410
go

校際朗誦節再取消賽事   [複製鏈接]

DOCTORGG 發表於 19-11-23 09:11
請問小學 朗誦 non-open 和 open有乜什麼分別?

由小一開始經學校報都是 non-open

fefemom 發表於 19-11-23 09:40
由小一開始經學校報都是 non-open

本地學校都參加Non open

DOCTORGG 發表於 19-11-23 09:11
請問小學 朗誦 non-open 和 open有乜什麼分別?

Native English speaker 只可以參加open,比賽章程這樣寫的

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kiwi2007 發表於 19-11-23 09:11
這個學界年度盛事比賽項目多元化,收費也很精彩,例如:英語個人獨誦$135, dramatic dialogue $255, bible s ...

講起又係, 前年要改期,去到以為自己去咗個荒廢嘅 建築物, 初頭google map話我到咗都唔信, 心諗係咪搞錯咗。

gigayan 發表於 19-11-23 14:01
For information

剛facebook睇到,我未問詳情,睇下有冇用~
但官網未見有News
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-11-23 14:24
但官網未見有News

呢個應該係民間自發搞嘅....

kirstyau 發表於 19-11-23 14:22
講起又係, 前年要改期,去到以為自己去咗個荒廢嘅 建築物, 初頭google map話我到咗都唔信, 心 ...
應該馬上借用Eason紅館檔期攪番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigayan 發表於 19-11-23 14:25
呢個應該係民間自發搞嘅....

一次關公災難,做就其他中心借勢彈起

hkpapa852 發表於 19-11-23 15:25
一次關公災難,做就其他中心借勢彈起

靈活變通,提高家長好感,增加宣傳,明年又找他們報堂...

香港學校音樂及朗誦協會辦事處的破舊程度令人難以置信,大家有機會一定要去看看。為何一個創立於 1940年,每年收入數以千萬港元計的非牟利團體,到了今天竟然是在一個這樣差的環境下運作,原因是:
1)年年蝕$,面臨倒閉?
2)肥上瘦下,理財不善?
3)經營不善,財政混亂?
4)缺乏賢能,乏善足陳?
5)以上皆是,不能盡錄?
問題實在太多,好疑惑!

不得不提,七十周年時,每場也找了贊助,為比賽冠名,但報名費沒有減,D錢又去左邊呢?

kiwi2007 發表於 19-11-23 18:08
香港學校音樂及朗誦協會辦事處的破舊程度令人難以置信,大家有機會一定要去看看。為何一個創立於 1940年, ...

香港學界體育聯會,都係在同一建築物內~~~

今次事件不是家長刻意漠視免責條款或只想討回已繳費用。而是想查究停賽決定的必要性及對學界所引起的極大負面影響,更甚的是這類的半官方組織/非牟利團體的冇皇管文化/黑箱作業管理模式/濫用公帑。
事到如此,仍有很多問題值得反思:
1)在沒有全港停課情況下,仍突然取消大量賽事,有必要?
2)所得收益扣除必要開支後去了那裡?是盈是虧?
3)因為人手問題未能延賽? 相信很多家長也願無償地拔刀相助,假如證明真的是入不敷支!!
4)導致很多小四至小六同學在本學年錯失參賽及獎項機會

kirstyau 發表於 19-11-23 14:22
講起又係, 前年要改期,去到以為自己去咗個荒廢嘅 建築物, 初頭google map話我到咗都唔信, 心 ...

講開又係,前年因得獎要親身去拎,的士去到司機叫我落車,我落咗車都諗左陣再問人,真係估唔到咁舊

如果教育局宣布停課,比賽亦宣布取消,我服;但教育局都復課,唔明點解比賽仲要取消!

~如果是因為全港性學校停課而取消比賽,我們服
~如果是真正的財務赤字而令貴會在一極殘破的辦事處經營,我們服
~如果是一個名不經傳及拉雜成軍的義務組織而導致行政混亂,我們服
~如果是財政緊絀而引致未能合理地退款,我們服
~如果是真正非牟利和提供減費/豁免機制,我們服....

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kiwi2007 發表於 19-11-22 04:52
保持聯絡
服務承諾: 7個工作天內回應查詢
由大會話取消第一場比賽至今已經十幾日, 其實家長及學校方面都反映過唔同聲音比佢地聽, 希望佢地可以給予學生一個更好的安排, 唔好一句取消就算數!
但咁多日以來, 佢地無比過回應大家, 之後嘅比賽安排又唔知點, 只係識得叫你自己上網睇!

明白佢之前有講過取消就唔會改期, 唔會退款呢D條款,

但係依家咁多人不滿佢地的處理手法, 而作為一個非牟利組織, 又被人質疑佢地嘅行政同財務狀況, 佢地係咪好應該出黎比個回覆大家呢??

mama_fresh 發表於 19-11-25 15:15
由大會話取消第一場比賽至今已經十幾日, 其實家長及學校方面都反映過唔同聲音比佢地聽, 希望佢地可以給予學 ...
錢照袋, 最多咪改改公司個名就可避過法律責任.

各位家長之後咪又係為咗幫小朋友攞獎繼續報佢D比賽
‹ 上一主題|下一主題