用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 行AP的REAL IS
樓主: OLAF1023
go

行AP的REAL IS [複製鏈接]

OLAF1023 發表於 19-11-20 13:08
除咗HKIS,香港仲有邊間IS係行AP?求指教
如果想插本年度,仲有冇可能

The only other schools offering AP that are not already on your list is Harbour School & Concordia IS

OLAF1023 發表於 19-11-22 13:52
係呀!所以老公先咁大反應。
阿囡呢個年紀係會好好奇,要搵機會同佢傾下。
...

呢d嘢,凡係有女的家長都罩忌。但真係話唔埋,度度都可能有個別學生會咁,你轉得幾多?只要自己個女唔係就得。

呢d一路要同佢傾,有分寸,識得say no,咩唔可以做。

Why not bible study , even I am not Christian , but my son go Into the Christian school ( Not IS ) , he learnt how to pray and being more considerate to everything . I think it is a good change !

wingxsunny 發表於 19-11-22 16:11
Why not bible study , even I am not Christian , but my son go Into the Christian school ( Not IS ) , ...

From what I know, in ICS , bible study is not just subject, bible and Christianity spread across all subjects. Sometimes maybe too overwhelming for non Christians.

OLAF1023    發表於 19-11-22 21:03

回覆 964000 的帖子

我當然明白你講咩。最大問題响我老公度!
我唔知點說服佢好!

回覆 lovegeneration 的帖子

Oh!Thx

Jane1983 發表於 19-11-22 15:57
呢d嘢,凡係有女的家長都罩忌。但真係話唔埋,度度都可能有個別學生會咁,你轉得幾多?只要自己個女唔係就 ...
我老公成日將自己個女拉埋某親戚個女一齊講!嗰個女仔本來都傳統名校,跟住同個澳門男仔上床,唔止一次,最後無心學業,留了三年中三,最終退學。
老公好驚囡囡踏佢後塵。

回覆 wingxsunny 的帖子

Sorry,I am not talking of studying Bible is not GOOD.

貝珠 發表於 19-11-22 16:33
From what I know, in ICS , bible study is not just subject, bible and Christianity spread across al ...
阿囡係受浸咗嘅基督徒,但以佢嘅年紀,聖經知識係好薄弱。佢對聖經好多問題,問我猶太人同以色列人嘅分別。
我同老公都冇乜聖經根基,根本都唔識解答。

所以先至話覺得聖經會成為囡囡學習上一個障礙!
再加埋男女因素,就動了轉校嘅想法!

回覆 OLAF1023 的帖子

見過親戚咁樣,亦難怪佢驚。不過你可以借此同你老公講,呢d嘢傳統名校可能有,國際學校亦可能有,完全係個人修為的問題。
驚就比心機教好d,同埋跟緊d。家庭好愛佢、好關心佢,男女之愛就唔會變成佢的唯一,以致咩都肯聽對方講,無晒judgment。

回覆 Jane1983 的帖子

同意!家庭教育同關係好重要。
我都後生過,眼見過以前有同學家中沒有愛,父母很少關心,中一就已經好想在男友身上渴望很到愛。
覺得將自己身體奉獻畀個男仔=愛!

Jane1983    發表於 19-11-23 16:04

OLAF1023 發表於 19-11-22 21:06
阿囡係受浸咗嘅基督徒,但以佢嘅年紀,聖經知識係好薄弱。佢對聖經好多問題,問我猶太人同以色列人嘅分別。 ...

唔識答有咩問題呢,家長冇可能識答晒小朋友嘅問題㗎喎,唔通你想小朋友識嘅嘢就只係家長識嘅嘢,永遠超越唔到你咩?

有問題唔識答唔緊要,一係一齊揾答案,一係教小朋友自己揾答案然後教返你轉頭。

回覆樓主:

香港d IS 大部分行IB, 好少選擇。我都想揀 NON IB 俾我仔

melobi12 發表於 19-11-23 13:15
唔識答有咩問題呢,家長冇可能識答晒小朋友嘅問題㗎喎,唔通你想小朋友識嘅嘢就只係家長識嘅嘢,永遠超越 ...
當然想阿女超越我啦!只係諗,依家都問咁深聖經問題,未來幾年中學生涯點算?
最終都係問咗個神學生,其實都係唔明!

OLAF1023 發表於 19-11-22 13:46
唔係拖手拍拖,咀咀,飲酒食煙呢啲咁簡單。係一男一女,2個人,不是指一大班人。
老公親眼見到,唔係我見到 ...

ICS 已是出名學生純品,Island School 學生更加自由wild.
另。。ICS middle school 以上不可以去outdoor playground 喎,只有elementary school kids才可進去玩,究竟你的女兒是否真是ICS 學生?Grade 6 十個插班生中没有來自WKF的。。
‹ 上一主題|下一主題