用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 行AP的REAL IS
樓主: OLAF1023
go

行AP的REAL IS [複製鏈接]

property 發表於 19-11-22 00:12
請問你老公見到咩咁意外呢?驚邊方面學壞?
唉!男女關係⋯⋯我理解IS會比較OPEN
但呢一種行為 (當時),著住校服,又受宗教信仰教育,做出呢啲似乎有點兒那個⋯⋯
我家小朋友係女唔係仔。
女仔永遠係蝕抵咗嗰個⋯⋯所以⋯⋯

OLAF1023 發表於 19-11-22 01:07
但呢一種行為 (當時),著住校服,又受宗教信仰教育,做出呢啲似乎有 ...

我相信ICS已經係基督教氣氛較重嘅學校,已經喺呢方面幫左家長一把,你去到其他學校只會更加多呢啲「問題」。

其實就算你送佢去加拿大、送佢去本地傳統天主教女校,都一樣會有同學係細細個識男仔、食煙飲酒呢啲。我覺得呢啲都冇問題,最重要係家長由細到大灌輸嘅觀念,小朋友要學識保護自己同自己底線喺邊。同埋你而家唔係見到幾十個學生一齊做某啲事喎,其中兩個咋喎

至於你先生戒懷ICS local students有70%以上... 坦白講,我認為喺香港大部份IS學生都係 Chinese 嚟,只不過好多香港人都有外國國藉之嘛,咁嗰啲你當唔當local?如果唔當,咁ICS 嗰啲你淨係睇樣又點知佢唔係外國國籍?

以我理解,學校要收 70% local 嘅意思係講緊小朋友要有PR,咁我亦見唔少「外國人」其實都有PR㗎喎,唔通嗰啲又話佢係local? (有錯請指正)

最重要都係睇個別學校教學質素同埋整體學生質素吧 (唔係講個別學生呀)

仲有呀,當學校合你地兩公婆心水時(AIS?)又話阿女唔喜歡唔迫佢,咁有冇話點解唔鍾意?係咪值得你地兩公婆唔揀呢間學校嘅原因? 咁又如果你地揀學校取決於阿女意願,你地又有真問過佢鍾意邊間 / 想唔想轉?

She is only p6 now, her career goal can change later so no need to put too much emphasis on planning to be a pharmist now.
I am considering ASHK as well.  The teachers are good, I have the same concern on track record too.  

回覆 OLAF1023 的帖子

拖手?嘴嘴?一間學校咁多人,邊個咁講無學生會咁做?只是校風唔係好有問題,屋企有教佢,男女關係呢d嘢,其實唔使太擔心。

Jane1983 發表於 19-11-22 08:08

拖手?嘴嘴?一間學校咁多人,邊個咁講無學生會咁做?只是校風唔係好有問題,屋企有 ...

我估可能多過咀咀,例如出手,唔係冇理由咁驚
不過如果本身校風好,加上適當家教,我又唔會擔心。

OLAF1023 發表於 19-11-22 01:07
但呢一種行為 (當時),著住校服,又受宗教信仰教育,做出呢啲似乎有 ...

其實係咪而家D年青人普遍開放左?我都見過local school學生着著校服,等等下過馬路都咀一咀,搭搭下escalator 又咀一下,旁若無人。
不過如果只是少數人,學校整體讀書氣氛ok, 也不是太大影響吧。
至於宗教信仰,成龍個女都在ICS讀過,佢家庭咁學校都影響唔到幾多啦,始終家庭最重要。

回覆 melobi12 的帖子

當街大搜查?係就真係比較難睇

我都唔驚呢方面會出問題,始終由細到大有教,係香港日日一齊生活,有支持有指導。

Jane1983 發表於 19-11-22 08:43

我都唔會太驚,個女自細教關係好通常不會走太遠。

回覆 964000 的帖子

係呀。大家都走過果段成長路,母女之間開心見誠傾,我覺得好ok。男女對異性好奇,去到咁上下年紀有人追,或者心思思想拍拖,其實都係正常發展。

melobi12 發表於 19-11-22 06:47
我相信ICS已經係基督教氣氛較重嘅學校,已經喺呢方面幫左家長一把,你去到其他學校只會更加多呢啲「問題」 ...

唔係拖手拍拖,咀咀,飲酒食煙呢啲咁簡單。係一男一女,2個人,不是指一大班人。
老公親眼見到,唔係我見到,我老公覺得個女仔蝕晒底,返嚟同我講番件事,又諗番起某藝人個女以前都係讀ICS,印象好差了。所以老公好想幫阿囡轉校。其實囡囡就乜都唔知發生咩事嘅。

rai_fc 發表於 19-11-22 07:02
She is only p6 now, her career goal can change later so no need to put too much emphasis on planning ...
YES,I agree with you.

Jane1983 發表於 19-11-22 08:08

拖手?嘴嘴?一間學校咁多人,邊個咁講無學生會咁做?只是校風唔係好有問題,屋企有 ...

回覆 melobi12 的帖子\"\"

964000 發表於 19-11-22 08:40
其實係咪而家D年青人普遍開放左?我都見過local school學生着著校服,等等下過馬路都咀一咀,搭搭下escala ...
佢個女⋯⋯無言我老公就係諗梗佢

Jane1983 發表於 19-11-22 08:43

係呀!所以老公先咁大反應。
阿囡呢個年紀係會好好奇,要搵機會同佢傾下。

964000 發表於 19-11-22 09:20
我都唔會太驚,個女自細教關係好通常不會走太遠。
上次學校有個talk關於呢D,教家長要自少當正常事咁佢地 ...
我真係要同佢講定要識SAY NO!

其實你個女的反應好正常,新學年才轉校過來,然後又話要轉走; 呢頭剛適應、識新朋友,點會想又起身轉去另一間學校呢?
不要因一個case就斷定學校校風不良,明星後代更加是特例。其實反而應了解學校多一些,他們是如何處理年輕人拍拖問題、會提供怎樣的性教育?青春期是必經的,轉去哪一間學校也會出現。

回覆 Jane1983 的帖子

無錯。必經之路。
但要教懂她不要蝕底!
乜嘢可以做,乜嘢唔可以做。

回覆 Radiomama 的帖子

任何學校其實都有可能發生呢啲事,
避得去邊。

OLAF1023 發表於 19-11-22 14:02
回覆 Radiomama 的帖子

係呀!換轉係我都唔想係咁轉校,係咁去INTERVIEW。童年無日安寧咁。

如果是個別例子,你觀察下整體校風點先,如果唔係你轉完又見到第二pair, 唔通又轉過。你可以用此事作反面敎材,教番你個女,佢知道呢D叫核突,就會警惕。
‹ 上一主題|下一主題