用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 不同agent是否有不同校網?
go

不同agent是否有不同校網?

新手,搵左幾間agent,想問清楚是否真係大agent會多學校選擇?

一定係,你想下你係學校你會吾會同一間無咩名氣嘅小agent公司合作?

千祈唔好揀細agent
校網細,就算有d學校報到,佢地一年都唔知有冇報過一次
上次去過細agent全程吹水講無謂野

點樣分大同細

https://www.parentingheadline.com/index.php/zh/親子頭條/4775

我去過大地,British United,大地收1000手續費,BU就唔清楚,不過個agent就麻麻。有無人去過英識?

回覆樓主:

我去英倫,無手續費,好似收左150定200蚊考試費,無其他收費

老實說,agent介紹你去的學校,通常都係學校比佢地嘅agent fee較高的,自己可以了解下學校,不一定只睇佢介紹嗰啲

回覆 chungfion88 的帖子

一般上網或 睇MTR penal, 報紙廣告就知, 正常好多大學網站都有指出外地聯絡/partnership office, 內裹有好多係當地 authorized agent, 例如澳洲是 IDP, AAS etc.

回覆 egg.plant 的帖子

我做補習有兩個學生去過英識,都有問過佢地關於呢間

大部分agent都唔洗收錢架

回覆樓主:

當然啦,但其實每間agent都有自己強嘅國家,睇翻你去邊度

回覆 kokok123 的帖子

可以PM討論一下嗎?大仔報果陣果間吾掂。。。有人推介英識

英識我都想去問,但間間其實都要考ukiset,我仔未準備好,但遲d考,到12月,學校放Christmas,又要等。

而家準備差唔多喇,英識係大agent,你可以自己睇岩學校再去問,通常都報到

回覆 topbabe 的帖子

你去左英識?

英識網頁有好多學校推介,我仲未諗掂幾時考ukiset,佢地d consultant好唔好?

朋友本身對英國學校非常了解。當年,她選擇Amber。主要原因是那個consultant給予很多誠實的意見,雖然Amber不是主打英國boarding school。

我覺得每家都有好和差的consultants,ukiset 只有200家中學需要,所以家長最好自己花時間去了解學校才報考。

egg.plant 發表於 19-11-21 11:38
英識網頁有好多學校推介,我仲未諗掂幾時考ukiset,佢地d consultant好唔好?
...

唔係間間學校都要考Ukiset 架,先選擇學校,睇下要唔要考。
其實係一家四口子

egg.plant 發表於 19-11-21 11:38
...

放好多學校係網頁 ,同比好多學校你選擇是兩回事 , 一個marketing 手法 。 係度見唔少家長Post出來School list ,都大概知是邊間Agent 比 , 來來去去都係嗰一堆學校 。

你講呢間我比哂成績表, 比了School list , 個顧問話好忙 ,因快結婚, 你孩子都係明年先入學, 我忙完再幫你跟 , 結果係完全冇覆過我。

另一間主打英國的X倫 , 一上去就說要考了試先 , 考完比School List , 考完出來我女話大部分都唔識做 , 問返Agent ,  她說正常唔識的,你小朋友先得小五, 我哋份卷 讀中五都係同一份 , 可以比School List你先 ,但都建議考Ukiset先就最好, 當年 更加少學校要求要考Ukiset 。

後來再上多3間升學中心 ,選定了一間我認為跟進得好的,而比我的School List是滿意的 。

找邊間升學中心唔太重要,重要是個顧問 , 找多幾間做對比 , 多問一D問題, 睇下他們跟進與回覆 。

有幾間升學中心都做了一D英國中學 的名冊和介紹, 拿了回家再睇下 ,睇成績、學生人數 ,寄宿生比例, 科目選擇 、 學校地區 等 。 再上網睇下學校評價 。 隔山買牛 ,家長要做多一點功夫 。

如果係嚟緊嘅九月出發,唔好理大agent or 細agent, 直接聯絡佢地,等佢地幫手。聯絡咗你自然feel 到邊間跟得好。再睇埋俾你嘅school list, 然後再搵有關學校嘅資料。

admiral1008    發表於 19-11-21 19:24