用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大陪讀費用
go

[加拿大] 加拿大陪讀費用 [複製鏈接]

加拿大陪讀費用,希望父母一齊陪獨子到多倫多讀書,因為嗰度有親戚,同埋想啊仔可以第日讀完書之後,睇吓有冇機會留低移民及生活,大約打算陪佢三至四年,讓他大一點便兩人回港,子自己入大學,請問大約每個月要用嘅費用大概多少呢(全包)?
唔該晒,想睇吓夠唔夠錢,謝謝
   11    0    0    0

tsangv 發表於 19-11-20 10:26
加拿大陪讀費用,希望父母一齊陪獨子到多倫多讀書,因為嗰度有親戚,同埋想啊仔可以第日讀完書之後,睇吓有 ...

地區唔同
每人要求唔同
約數for 參考(多倫多)

2房apartment C$2300+
手提上網4G C$45+/10G C$75+
家居上網 C$150+
租車 C$1500+
水費 C$150+
電費 C$100+
Gas 費 C$60+
外出用膳tips min 10-20%
茶餐室碟頭飯+凍飲+稅+tips C$20
平日飲茶11am 前埋單比現金有9折
日本拉麵 C$14-$19
鋸扒12oz C$33+
超市買餸
西生菜 C$2@個
菜心 C$2.5@磅
雞中翼 C$6@磅
雞小腿 C$2@磅
三文魚 C$9@磅
豬肉(全自然)C$6.x@磅
西施骨(全自然 C$4.x@磅
牛坑腩 C$12@磅
維他飲品6包 C$4
卡樂b 薯片中size C$2.5
有機鮮奶1L C$4
有機朱古力奶1L C$5
泰國米 8kg C$15-19@包
雪梨6個 C$4
西瓜 C$6-9
提子 C$3.x@磅
白方飽8片 C$2.5
急凍雲吞水餃12粒 C$6
超市銀碼好濕碎
但每星期其實進貢唔少

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

真係感激啦

朋友住萬錦市,親戚住市中心,我哋如果去得成就會去萬錦市,預算四至50,000一個月港幣就應該可以負擔,咁可能真係計吓條數,唔該晒!
不過可惜我哋不是公民,所以學費同醫療方面,相信應該係最擔心,想梗係想快啲比佢過去啦!但始終自己回香港後,都唔一定搵返工作,最絕嘅情況,就只有遲啲先比佢過去😓

總之就唔該晒你囉

tsangv 發表於 19-11-22 18:08
真係感激啦

朋友住萬錦市,親戚住市中心,我哋如果去得成就會去萬錦市,預算四至50,000一個月港幣就應該可 ...

唔好客氣
我都係住萬錦
我地都唔係加藉
所以醫療方面全部香港買
我仔買留學生保
我自己買環球住院保(唔包美國)
另外
你話諗住全家一起來
假期會返香港嗎?
特區護照只可免簽証半年(eta 要照做)
到時申請extend 要考慮埋如果唔批的話
小朋友如何安排

會唔批㗎 !我就諗住如果要返香港就比我老公哥哥湊,佢兩公婆其實已經退咗休,因為冇仔女,所以40幾歲退休就過咗加拿大,當時叫我地一齊去,個仔幾歲,問過移民公司,話我地唔夠分,又覺得香港都唔係衰得咁緊要,加埋最重要係果時冇咁多錢,錯過咗個機會,現在魁北克省投資移民又關閉左,所以先至行呢一步囉!
本來都有諗過過嚟讀碩士,咁唔使咁麻煩,自己都係好鍾意讀書,不過啲人話你40幾歲好難,諗諗吓又係,而家好似記性唔係咁好咁,讀書都係好大壓力,加上加拿大政府其實好難批你,咁咪諗住過嚟當退休囉,另外一個friend就中三比個仔過嚟住寄宿家庭,佢話一年都要洗400,000港幣,我個仔而家中一,我唔捨得住😓

tsangv 發表於 19-11-23 11:22
會唔批㗎 !我就諗住如果要返香港就比我老公哥哥湊,佢兩公婆其實已經退咗休,因為冇仔女,所以40幾歲退休 ...

因為冇陪讀visa, 所以有機會唔批㗎。如果有親戚在那邊,可以唔使寄宿,住親戚屋企,其實可以十零萬一年。你可以香港繼續儲錢,有時間過去探佢。

Thanks

其實兩夫妻每人留在加拿大四個月陪仔,中間summer在香港一家團聚,會唔會解決到陪讀嘅問題?

yy13 發表於 19-11-22 18:27
唔好客氣
我都係住萬錦
我地都唔係加藉

hi, 之前我也text過你,你也給過不少意見,thank you. 你知不知UT有沒有直屬中學呢?

JR東日本 發表於 19-12-3 07:22
hi, 之前我也text過你,你也給過不少意見,thank you. 你知不知UT有沒有直屬中學呢?
...

唔好客氣
不過唔好意思
我只知有間隸屬
University of Toronto Schools
唔清楚係咪直屬

yy13 發表於 19-11-22 18:27
唔好客氣
我都係住萬錦
我地都唔係加藉

請問你環球住院保買邊間?係咪門疹唔cover?

yy13 發表於 19-12-3 10:29
唔好客氣
不過唔好意思
我只知有間隸屬

我知道士卡堡有UT campus

小加子 發表於 19-12-3 11:08
請問你環球住院保買邊間?係咪門疹唔cover?

宏x
唔包門診

JR東日本 發表於 19-12-3 12:05
我知道士卡堡有UT campus

Scarborough 嗰間係大學campus
唔係UT 中學喎

yy13 發表於 19-12-3 15:02
Scarborough 嗰間係大學campus
唔係UT 中學喎

明白    我誤會了

vespa 發表於 19-11-29 10:46
其實兩夫妻每人留在加拿大四個月陪仔,中間summer在香港一家團聚,會唔會解決到陪讀嘅問題?
...
夫妻梗係唔想分開啦,始終唔係廿零30歲咁後生,仲有幾多個時間可以喺埋一齊呀!珍惜!儘量一家人在一起,講真,如果要分開的話,咁真係寧願邊度都唔去,應該咁講,寧願遲幾年儲夠錢先去囉。
講真,都係為咗個仔囉,自己其實可能過東南亞仲安樂,唔使考慮錢嗰個問題。

想個仔將來可以留喺外國,唔使好似我哋成世人咁咁辛苦,唔係要佢好叻,想佢做一個有生活嘅人!
相信很多人也是為仔女呢!

tsangv 發表於 19-12-4 22:59
夫妻梗係唔想分開啦,始終唔係廿零30歲咁後生,仲有幾多個時間可以喺埋一齊呀!珍惜!儘量一家人在一起,講 ...

同意,咁不如等多幾年,等亞仔入大學先出發。呢幾年一家飛多幾轉去當地適應下夏天和冬天。

tsangv 發表於 19-12-4 22:59
夫妻梗係唔想分開啦,始終唔係廿零30歲咁後生,仲有幾多個時間可以喺埋一齊呀!珍惜!儘量一家人在一起,講 ...

相信做父母嘅
都想比最好小朋友
冇身分陪讀係一個好重大嘅決定
因為牽涉全家人
如果阿仔本身唔係一定要出國
而時間上又未係好ready
咁咪慢慢安排遲多幾年
我係過來人
當然覺得早出國有早出國嘅好處
但唔贊成勉強行出第一步

回覆 yy13 的帖子

真係好人......

如果阿仔到University of Toronto 讀書,在campus附近置業,買邊類物業好?
‹ 上一主題|下一主題