用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地st Paul vs Co-ed
樓主: momocccmomo
go

跑馬地st Paul vs Co-ed  

一定 Co ed,Co ed 論環境、課程、同學、升中,Paul Cat 都比不上,除左係世襲位。同埋 Co ed 條 siblings 隊容易得多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

姐姐有20分,咁妹妹都應該有
St paul cat 未好都可以放棄coed
恐龍家

小曳人 發表於 19-11-20 17:29
姐姐有20分,咁妹妹都應該有
St paul cat 未好都可以放棄coed

如果係舊生就妺妹也是20分,如果用宗教分,妹妹只有15分。

「St paul cat 未好都可以放棄coed」
諗深一層,都無乜津校可以好到放棄coed,仲要如果係N無身份考到的話...

C.Humphrey 發表於 19-11-20 18:19
諗深一層,都無乜津校可以好到放棄coed,仲要如果係N無身份考到 ...

Agree, 為妺都唔會,資源及名氣都相差一截。

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 17:16
一定 Co ed,Co ed 論環境、課程、同學、升中,Paul Cat 都比不上,除左係世襲位。同埋 Co ed 條 siblings  ...

大家有無聽過細佬妺入唔返?

bj1315 發表於 19-11-20 17:38
如果係舊生就妺妹也是20分,如果用宗教分,妹妹只有15分。

正確,所以想知其他人點決定

momocccmomo 發表於 19-11-20 19:00
大家有無聽過細佬妺入唔返?

一定有,基本上只要係俾錢學校,都一定有細佬妹入唔返。
但你條 siblings 隊已經係贏在起跑線。

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 19:01
一定有,基本上只要係俾錢學校,都一定有細佬妹入唔返。
但你條 siblings 隊已經係贏在起跑線。
...

Siblings直入second round?

momocccmomo 發表於 19-11-20 19:02
Siblings直入second round?
不是,以往有siblings冇2nd in的。

回覆樓主

咁都要諗,兩間完全不同level !

C.Humphrey 發表於 19-11-20 18:19
諗深一層,都無乜津校可以好到放棄coed,仲要如果係N無身份考到 ...

N無考到SPCC好難放棄除非係神津

Spcc

Poyau 發表於 19-11-20 21:50

神津包括?

個人建議不要因為細佬妹升學而做出不合理的決定, 否則做大的知道的話,後果不能想像。

Poyau 發表於 19-11-20 21:50

神津都不會, 年年都有所謂神津想去SPCC.

親身體驗,大女當年有心儀私校,但為左妹妹叩sppcs。
兩年後,因為妹妹是必收生,我地只俾佢試考一間神校,零訓練下結果有offer。

所以我建議俾家姐入co-ed 吧,妹妹會有自己要行嘅路

peter1 發表於 19-11-21 00:35
個人建議不要因為細佬妹升學而做出不合理的決定, 否則做大的知道的話,後果不能想像。 ...

有道理
究竟應該係以姐姐做決定,定係要一次過考慮妺妹

BBQporkpork 發表於 19-11-21 01:30
親身體驗,大女當年有心儀私校,但為左妹妹叩sppcs。
兩年後,因為妹妹是必收生,我地只俾佢試考一間神校, ...

唔同學校照顧上有麻煩嗎?

momocccmomo 發表於 19-11-21 08:59
唔同學校照顧上有麻煩嗎?
其實睇你點睇,兩間學校時間表完全唔同,當然會麻煩。
但另外一面睇,測考時間不同,我地可以專注陪家姐温書先,再到妹妹,唔駛迫埋一齊