用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Discovery Bay DBIS
go

Discovery Bay DBIS

請問持有外國護照, 插班DBIS EY1-2約要幾耐?
撇除外籍小朋友比較活潑好動, 校風純樸嗎?

thanks in advance.

up

有offer但而家情況點好
本來係因為想住DB所以apply

Valerielicious 發表於 20-3-23 01:00
有offer但而家情況點好
本來係因為想住DB所以apply

DBIS好多外國人,之前我小朋友同學仔入左,當時未真正讀,但聽佢媽咪講去到聽講座9成白人,一兩個韓藉人,一兩個香港人。但佢係入K1. 可能太少香港人,呢度冇乜人討論,但應該係唔錯既學校,我小朋友同學仔入左之後特登搬入愉景灣

You can ask from FB Hong Kong for more comment, as the school with majority of foreign kids, Not easy to get comment from BK parents.

Valerielicious 發表於 19-11-19 21:33
請問持有外國護照, 插班DBIS EY1-2約要幾耐?
撇除外籍小朋友比較活潑好動, 校風純樸嗎?

是一間多外國人,最近幾年才有中學,British curriculum(好似係考A level). 規模不大,文化和設施都和你現在的學校截然不同,看你們的要求。
比較多人講的是Discovery College, ESF另一間PIS.

我地以前DBIS/ DC都有offer 但揀左DC (ESF) 因為DBIS 係兩者比較 各方面都唔夠DC好 淨睇學校校舍就明白 同埋DC明顯規模好好