用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教-值得為高主教而放棄41網大抽獎嗎 ...
go

真心請教-值得為高主教而放棄41網大抽獎嗎  

男仔有高主教offer, 但因如果註冊高主教,就要放棄41網大抽獎,好難決擇

回覆樓主:

我當年係同你一樣,最後決定高主教

回覆樓主:

一鳥在手勝過百鳥在林

不要攞小朋友學業前途, 作賭注

好多謝各位的意見,如果有埋德雅小學offer(德雅可以大抽獎),是否都係同樣選擇高主教?

alio 發表於 19-11-19 19:28
好多謝各位的意見,如果有埋德雅小學offer(德雅可以大抽獎),是否都係同樣選擇高主教? ...

男仔,都係高主教
諗下到時抽到寶校又放左高記會點
我唔會冒險

alio 發表於 19-11-19 19:28
好多謝各位的意見,如果有埋德雅小學offer(德雅可以大抽獎),是否都係同樣選擇高主教? ...

男仔考慮高主教

回覆樓主:

緊係高主教呀! 咁難都in到

猶疑原因係咩呢?唔想跨區?想博喇沙?定學費係考慮之一?

第一:有猶疑是因為自己41網,好多人都想的學校網,自己反而放棄,心有少少不甘。
第二:返學確是有啲遠。
但如果大抽獎抽喇沙又好難,所以唔知點

回覆樓主:

如果女仔,有高主教offer,34校網可以抽協恩。。怎麼選

alio 發表於 19-11-19 20:31
第一:有猶疑是因為自己41網,好多人都想的學校網,自己反而放棄,心有少少不甘。
第二:返學確是有啲遠。
但 ...

第一點只係心魔,座落好校網從來唔等同讀到好學校,何況41網競爭都好大下。如果在意路程,就要自己秤下,遠啲出高主教,定近啲但好大機會讀唔返高主教級數學校、甚至中寶,邊樣最承受唔到。既然係一個好offer,比我會珍惜機會。

其實如果高主教不是最心儀,孩子自身能力也不差,就沒必要放棄抽獎,免得後悔。去年小兒就是放棄了直資,抽獎中了乙一,雖然機會小,但是總有人是幸運的
當然手上能有私校或者國際offer就更穩妥,哪怕運氣真的不好中了寶校,
其實只要家長孩子不放棄,多寫求位信,叩回地區一線都不難的,
去年幾個派的不好的朋友都叩回了乙一,乙二,祝好運🍀

hannahy 發表於 19-11-19 20:40
如果女仔,有高主教offer,34校網可以抽協恩。。怎麼選

女仔我唔prefer高主教
但係咪真係抽獎,視乎有無私校backup

C.Humphrey 發表於 19-11-19 21:57
女仔我唔prefer高主教
但係咪真係抽獎,視乎有無私校backup

謝謝,請問是因為男仔太多,怕過早談戀愛嗎?(emoji)

hannahy 發表於 19-11-19 22:03
謝謝,請問是因為男仔太多,怕過早談戀愛嗎?(emoji)

唔係談唔談戀愛問題,係男女比例問題,小學已經係男多女少,上到中學,一級得二十幾個女仔,考慮到朋輩,做男校女生始終唔係咁好。
加上高記一向係傳統男校,接觸過中學校長高記媽,同兩位高記仔副校,佢地既mind set都係傾向男生模式。如果當高記係無中學咁讀,本身你個校網又好,(灣仔網升中都未必利外闖女仔),就無謂咁遠返學。

回覆 Orhome 的帖子

好多謝您的分析,依家心裹有些頭緒了

C.Humphrey 發表於 19-11-19 22:35
唔係談唔談戀愛問題,係男女比例問題,小學已經係男多女少,上到中學,一級得二十幾個女仔,考慮到朋輩, ...

非常感謝 明白很多了!

回覆 zz77777 的帖子

多謝您的意見,不過小兒能力一般,叩位就不敢寄望。

回覆樓主:

Delete