用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 YMCA vs Anfield
go

YMCA vs Anfield

2間都有offer, 應該點揀?

好苦惱,21/11 前 anfield 要交$17000留位

回覆樓主:

Anfield教學、語景都較佳,甚至中文都教得好。除非你真係好想入YMCA小學,否則選Anfield。

我就target ymca小學,所以我ymca了

不過個人覺得ymca長沙灣好過ymca tst, 我見tst d teacher好多口音,同太多學生講日文,反而長沙灣d老師眼睇左一陣,冇口音,d學生之間全英文

不過Anfield教中文係得,係教得好月

starryling 發表於 19-11-17 22:43
不過個人覺得ymca長沙灣好過ymca tst, 我見tst d teacher好多口音,同太多學生講日文,反而長沙灣d老師眼睇 ...

如果我揀YMCA我會揀尖沙咀,我住嗰度好近尖沙咀,我寧願多日本人都唔想太多local...而且我都識日文,同埋tst有泳池

如果你target IS小,應該要Anfield

回覆 starryling 的帖子

Does Anfield use Traditional Chinese or Simplified Chinese?

Traditional Chinese. Very typical British style. 雖然普通話老師係台灣口音,但無所謂啦,都係普通話.

回覆 starryling 的帖子

有無比較過YMCA小學同ANFIELD 小學?我唔太清楚ANFIELD小學, thanks

Anfield小學多印度人,飯要自己prepare. 升中同ICHK有聯系. YMCA就聯合國,乜國籍都有,7 成都吾係本地人,但吾屬於國際學校,中文數學跟香港,其他英國課程

同埋我宜家係anfield讀.... 我個班全local...... 堅係一個外籍人士都冇,印度人都冇.. 所以睇你想點既環境,有人重視老師係咪net, 有人重視同學多吾多外籍

starryling 發表於 19-11-18 23:43
同埋我宜家係anfield讀.... 我個班全local...... 堅係一個外籍人士都冇,印度人都冇.. 所以睇你想點既環境 ...

咁我更加想讀YMCA...(emoji)讀國際學校都係想佢有國際視野,全local唔係太想,同埋ymca小學好似好啲

我兩間都去過school tour,反為對ymca印象一般,因為有啲同學仔喺school tour其間係咁講廣東話,感覺到佢地平時playground language都係廣東話... 我感覺係,如果咁啱小朋友同到講英文嘅小朋友玩就會講英文,如果咁啱同到班比較喜歡講廣東話嘅小朋友就....

不過我去school tour 都係一個鐘左右嘅事,可能了解唔夠深。

starryling 發表於 19-11-18 21:27
Anfield小學多印度人,飯要自己prepare. 升中同ICHK有聯系. YMCA就聯合國,乜國籍都有,7 成都吾係本地人, ...

Ymca 七成唔係本地人? 我去school tour 時見到大部份都係本地人 所以我當時內心放棄左呢間學校(唔係我想揾嘅學校)。唔通我走漏眼

不過Anfield佢堅係strictly follow 英國課程,我個人感覺根本就係去左英國讀書一樣... 呢方面佢做得好好.但如果你話學生間國際化,一定ymca. Ymca中學仲誇張,8 成鬼.. efs反而8 成香港人.

Ymca單係幼稚園已經大比數日本人.

melobi12 發表於 19-11-19 00:03
Ymca 七成唔係本地人?  我去school tour 時見到大部份都係本地人  所以我當時內心放 ...

我去school tour 果陣只係見到好少本地人,日本人同印度人就真係有好多

YMCA kinder 多外國人,係咪ymca 小學多本地人呢?一個講kinder 一個講小學