用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無匯基(東九龍)家長?
go

[過動] 有無匯基(東九龍)家長? [複製鏈接]

小女有專注力不足,keep住食12個鐘專注力藥,呈分應該有band 1B嘅成績。雖然學校一直話佢有能力留喺官津嘅band1學校,但我都好擔心壓力太大,始終下一關係DSE。小學呢六年亞女為咗話俾人知ADHD都可以讀倒書,已經俾多好多壓力自己,搞到瞓唔好,食咗都唔長肉。所以其實想搵間直資俾佢可以讀得輕鬆啲,去完匯基個Information day亞女超鍾意,本來只係學費同幾多個月寄宿費,有學資都應該負擔倒,但唔知仲會唔會有好多額外嘅嘢要俾錢,有無匯基(東九)家長可以解答倒我呢…
   0    0    0    0

wenwen_chan 發表於 19-11-17 17:35
小女有專注力不足,keep住食12個鐘專注力藥,呈分應該有band 1B嘅成績。雖然學校一直話佢有能力留喺官津嘅b ...

額外費用冇乜,要買ipad, 其他課外活動,overseas trip都係自願,亦係合理價錢。

間學校好free, 初中壓力唔大。當然太free學生亦要自律先得,如果唔係只會掛住玩。

高中就間間都辛苦,佢叫做dse以外仲有IAL揀,多個選擇啦。

回覆樓主:

咁就好啦!我聽校長話佢地有啲活動都可以申請資助,overseas trip係咪無㗎?

wenwen_chan 發表於 19-11-17 23:40
咁就好啦!我聽校長話佢地有啲活動都可以申請資助,overseas trip係咪無㗎?

應該有嘅。例如中三復活節每個學生必定要揀一個活動,大部份都是境外的,有需要的家庭可以向學校申請資助。

回覆樓主:

明白,唔該哂啊。安心好多。有個預算都可以俾亞女試吓,起碼多個選擇
‹ 上一主題|下一主題