用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國十年入籍
樓主: mandy_ng207
go

英國十年入籍

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 17:42
攞 EU 搏 UK 好過就咁等 UK。

UK 仲有一大高/陰招,居住十年理由「唔係讀書」,即係如果你以學生身份留英 ...

Are u sure ?

貝珠 發表於 19-11-20 21:21
Are u sure ?

我同朋友名正言順有居英權,都要挨貴學費,除非打三年工之後先讀先可以 local fee。Fee Status 係寫明計居住期唔可以計讀書,即係讀幾多年,身份都係 “外人”。
攞正牌嘅都受咁樣嘅對待,“外人” 就按道理更難加入。宜家脫歐對策不明朗,雪上加霜,攞左 EU 先好啲。

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 21:48
我同朋友名正言順有居英權,都要挨貴學費,除非打三年工之後先讀先可以 local fee。Fee Status 係寫明計居 ...

捱貴學費唔係問題,預咗㗎啦。而係用student visa 留英十年可否符合移民申請

貝珠 發表於 19-11-20 23:33
捱貴學費唔係問題,預咗㗎啦。而係用student visa 留英十年可否符合移民申請
...

係覺得我地呢班英籍都要挨貴學費,我覺得應該冇咁容易俾你地外人過關。尤其英國咁缺錢又唔肯蝕底。十年後,移民政策又會變,到時候錢洗左,乜都冇。

10 年讀埋 master,最遲中二過黎讀。好似仲要十年內,唔可以離開英國超過 540 日。

暑假咁長,除非你買埋屋/有親戚住英國,否則冇可能唔返黎香港。監護人都未必肯俾小朋友成個暑假留係佢屋企。呢條路難行過大學畢業後打工 Tier 2 申請。

如果真係移民早啲過去建立自己嘅social circle 都係好事。可能嫁個英國人,係最容易移民的方法

like_travel 發表於 19-11-20 17:16
I think you better get an EU passport asap then apply EU settlement which will be more easy to be s ...

我個仔得五歲,仲有八年先可以去boarding啊,如果八年都未脫到歐,咁應該可以拖多八年(反正佢都係冇心脫),到時再入EU都係五年啫

1998Ruby1998 發表於 19-11-21 00:12
係覺得我地呢班英籍都要挨貴學費,我覺得應該冇咁容易俾你地外人過關。尤其英國咁缺錢又唔肯蝕底。十年後 ...

係打算買屋㗎,可能父母其中一個提早退休去陪太子讀書

貝珠 發表於 19-11-21 00:47
如果真係移民早啲過去建立自己嘅social circle 都係好事。可能嫁個英國人,係最容易移民的方法
...

我都想有個鬼婆新抱,加上我仔廣東話好差,反而普通話仲好啲,其實佢比較適合留喺外國。不過爸爸唔想離開香港,可能到仔出身之後大家就會分隔兩地,老人家就兩邊飛

mandy_ng207 發表於 19-11-17 14:32
以學業為先,而且對澳加寄宿學校不熟悉,身邊比較多人去英國寄宿。不打算在港讀大學,希望去外國寄宿先。
...

既然學業為先,十年入藉太長遠。到時仔仔畢業夠叻搵到工那真的冇問題,入到藉搵唔到工都冇用,2020/9 月後入大學的畢業後可獲發工作簽證(好似兩年)。

我都聽過student visa 唔count
唔知真唔真

amuroo 發表於 19-11-21 13:56
我都聽過student visa 唔count
唔知真唔真

可以上 www.gov.uk看看,會了解和清楚好多,內有「Apply to settle in the UK: Long Residence」

我都話左唔好上網問人啦。
https://www.gov.uk/long-residence

https://www.gov.uk/long-residence/eligibility

1。只要有合法VISA "連續"住10年就得,所以STUDY VISA係可以的
2。最大問題係10年永居源於歐盟(前面有人講左),所以脫歐後唔保證仲有,這個係最大問題

拿,網上有人講咩未夠18歲只要在18歲前 "連續"住"7"年就得...呢個好復雜拒簽極高,所以你可以當冇都得。

所以如果想10年永居,可以考慮去愛爾蘭讀(記得中學時選修德文,到時可免費讀德國大學)

早排去聽講座, 連啲顧問都認為黎緊既政策會改動好大.

如果唔係諗住呢一兩年就出癹, 我諗都唔駛咁緊張住, 睇下黎緊會點改先再諗

mandy_ng207 發表於 19-11-19 11:12
肯定有喎,這是英國移民局資訊

https://www.gov.uk/long-residence

thanks for sharing

jone219 發表於 19-11-22 12:31
早排去聽講座, 連啲顧問都認為黎緊既政策會改動好大.

如果唔係諗住呢一兩年就出癹, 我諗都唔駛咁緊張住,  ...

我聽過會改point based system,對後生仔係有好處,加上畢業後可留兩年搵工,我覺得成功機會大左。
身邊朋友建議一家拎EU護照先,但我又覺得我地兩公婆唔大機會去外國退休,反而只係想個仔走,所以暫不考慮。如果真係不能留低在英國都無所謂,只要語文能力好應該在哪裡都可以找到合適的工作。

mandy_ng207 發表於 19-11-25 08:39
我聽過會改point based system,對後生仔係有好處,加上畢業後可留兩年搵工,我覺得成功機會大左。
身邊朋 ...

最尾那句..有少少保留。
國藉,讀什麼科(美國除外,因為佢哋d graduates 真係乜都可以做,只要系top schools 就算唔系個科都做得頭頭是道)系好重要

回覆 mandy_ng207 的帖子

如果係咁, 我個人覺得唔駛咁快plan住, 反正大人唔去, 小朋友又唔係急住走

mandy_ng207 發表於 19-11-16 21:32
有意讓小朋友循10 year route 入籍,Year 9開始boarding,各位有無經驗分享?成功率幾多?失敗是什麼原因? ...

好多人都因為離境日子過咗而fail
其實宜家會開返另一條路,讀完master degree再搵工仲實際

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 17:42
攞 EU 搏 UK 好過就咁等 UK。

UK 仲有一大高/陰招,居住十年理由「唔係讀書」,即係如果你以學生身份留英 ...

我個年代,大慨2004攞PR. 剩係讀書都計呀

ruudi82 發表於 19-11-21 22:06
我都話左唔好上網問人啦。
https://www.gov.uk/long-residence/eligibility
1。只要有合法VISA "連續"住10年就得,所以STUDY VISA係可以的
2。最大問題係10年永居源於歐盟(前面有人講左),所以脫歐後唔保證仲有,這個係最大問題
拿,網上有人講咩未夠18歲只要在18歲前 "連續"住"7"年就得...呢個好復雜拒簽極高,所以你可以當冇都得。
所以如果想10年永居,可以考慮去愛爾蘭讀(記得中學時選修德文,到時可免費讀德國大學)

愛爾蘭畢業後要搵到份工年薪三萬歐元定六萬歐元? 我唔熟愛爾蘭, 年薪三萬歐元定六萬歐元唔知難唔難搵到呢啲工? 過到年薪門檻係愛爾蘭居住5年就可以有永居.

Immigrant Council of Ireland www.immigrantcouncil.ie & https://www.star-ts.com/download/pdf/immigrants-council-ireland/res_ch.pdf
2 我如何能取得爱尔兰的长期或永久居留许可?
若您来自非欧盟国家,并计划取得爱尔兰的长期或永久居留许可,您可以进行下列申请:
2.1 ‘Long Term Residency’ (长期居留)
2.2 ‘Permission To Remain Without Condition As To Time’(永久居留许可)
2.3 爱尔兰公民权

2.1► 谁有资格申请‘Long Term Residency’?
要申请‘Long Term Residency’,您必须在爱尔兰居住和工作至少五年的时间,无论是通过连续的work permits、working visas 或是work authorisations。
请注意:在爱尔兰以学生或庇护身份停留的时间不算在申请‘long term residence’许可所需的时间之内

愛爾蘭工作移民:年薪需達六萬歐元 工作歷時五年可申長期居留 https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/%E6%84%9B%E7%88%BE%E8%98%AD%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%A7%BB%E6%B0%91-%E5%B9%B4%E8%96%AA%E9%9C%80%E9%81%94%E5%85%AD%E8%90%AC%E6%AD%90%E5%85%83/

留學愛爾蘭申請工作許可注意事項 https://read01.com/5da24P.html#.XWxvs0l7lPY
30,000年薪是一道坎
由於法律規定有資格獲得工作許可的員工必需年薪在30,000歐元以上,由於新政策在2009年6月1日生效,凡是在那之後申請工作許可的人士如果年薪在30,000歐元以下則申請的資格非常渺茫,但並非表示一定無法申請。只要企業合法正常納稅,同時提供很有說服力的證據證明所僱員工的必要性,方有機會獲得工作許可。