用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國十年入籍
樓主: mandy_ng207
go

英國十年入籍

小時了了 發表於 19-12-3 17:25
愛爾蘭畢業後要搵到份工年薪三萬歐元定六萬歐元? 我唔熟愛爾蘭, 年薪三萬歐元定六萬歐元唔知難唔難搵到呢 ...
你講的是工作簽證轉永居, 同而家討論唔同, 我係講,如何在唔需要工作情況下, 在歐洲/英國讀書夠10年申請永居。
而家英國/歐洲都可以咁做, 但怕英國脫歐後會改此條款, 所以先提議去歐洲讀10年書拎歐盟護照。

工作簽做夠5年就唔係之前所討論範圍啦......如果要講仲可以講埋投資移民

PS 工作簽轉永居, 一般5年就可以, 不過有兩大問題, 1. 要搵到公司可以有資格攪, 唔係間間公司有QUOTA幫人攪WORKING VISA. 2. 好似你咁講, 人工要高過某條線先得....

不過WORKING VISA 係可以計落10年永居到...即可以7年STUDY VISA + 3年WORKING VISA 去MATCH 10年條件

回覆 mandy_ng207 的帖子

識兩個女仔,兩個都係三十多歲, 最終一個要嫁英國人先留得係英國,另一個返港失業

ruudi82 發表於 19-12-3 18:21
你講的是工作簽證轉永居, 同而家討論唔同, 我係講,如何在唔需要工作情況下, 在歐洲/英國讀書夠10年申請永居 ...
多謝指點,長知識了。
原來10年永居係歐盟國,唔係只得英國。

ruudi82 發表於 19-12-3 18:21
你講的是工作簽證轉永居, 同而家討論唔同, 我係講,如何在唔需要工作情況下, 在歐洲/英國讀書夠10年申請永居 ...

咁唔怪得之你建議去愛爾蘭了,愛爾蘭中學讀6年,大學讀3年或4年,如果大學讀4年的話啱啱好夠10年喎。
唔知歐盟10年永居係咪好似英國10年永居咁樣限制 eg 10年唔超過5xx日離開歐盟國家咁呢?

小時了了 發表於 19-12-3 18:52
咁唔怪得之你建議去愛爾蘭了,愛爾蘭中學讀6年,大學讀3年或4年,如果大學讀4年的話啱啱好夠10年喎。
唔知 ...

最主要原因係10年入藉呢樣野, 英國有機取消, 歐盟未必會...同埋歐洲, 德國咁...如果識德文, 就算未入藉都可以免費讀大學...經濟實惠D

如果你一年三次都回港,已經over佢離境日子限制。我忘了10年不可以離開幾多天!

Taimum 發表於 19-12-11 12:52

如果你一年三次都回港,已經over佢離境日子限制。我忘了10年不可以離開幾多天! ...
540天