用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請求二手鋼琴購買需知
go

[音樂] 請求二手鋼琴購買需知

小朋友5歲,剛開始學琴,煩惱緊買數碼鋼琴定二手鋼琴,請求買二手鋼琴要注意的地方(emoji)(emoji)

建議買二手琴
買二手琴琴膽方面較易睇到係:留意琴鎚耗損度(用得太多琴鎚會有坑紋)、琴絃及螺絲的生繡程度、同埋留意有無曱甴蛋,通常會痴喺絨布或最底(pedal)入面,要揭開埋下面檢查。
以下關於音色和觸鍵:
音色:係咪所有琴鍵音色一致?會唔會有些琴鍵要大力啲/細力啲彈先同其他琴鍵一樣?
觸鍵:喜好就因人而議的,但可以試吓會唔會有d 琴鍵無聲,同埋琴鍵的回彈。

不過以上都會喺價錢上有所反映的,視乎返你所選的價錢同以上所講的合不合理。但盡量不要去鋼琴城、街邊貼好多街招嘅琴倉買,可以找琴老師搵、調音師、或者自己上二手市場(BK、FB、Carousxll )搵,當然也要謹慬問清楚。

謝謝意見(emoji)(emoji)

如果有心學,會考級,買二手鋼琴會好好多。

買數碼琴都唔平,平極都要幾千蚊,二手就無唔值錢。學上去,最終又係要換鋼琴,盞簁咗買數碼琴d錢。

回覆樓主:

學琴??鋼琴?
那一定買鋼琴比數碼好

Poyau    發表於 19-12-10 23:34

hihiman 發表於 19-11-16 17:40
小朋友5歲,剛開始學琴,煩惱緊買數碼鋼琴定二手鋼琴,請求買二手鋼琴要注意的地方(emoji)(emoji)
...

荃灣區, 某(日系)鋼琴城會送調音數次 。但最好第一次搵街外人,可以盡早知道鋼琴發生什麼問題,否則兩年後, 難以跟進鋼琴問題, 本人購買啲鋼琴,琴行声稱大約十年,之後我用完免費調音,再找街外人調音,原來我琴 更歷史悠久。 醫返嘥藥費。