用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare vs 香港真光(坑真) vs 黄錦輝
go

St Clare vs 香港真光(坑真) vs 黄錦輝

姪女有以上offer
佢活潑進取型、學術不錯
請教如何選擇?全部有直屬中學

Funnydad 發表於 19-11-16 14:31
姪女有以上offer
佢活潑進取型、學術不錯

先out黃錦輝,除非好抗拒讀女校。
St Clare’s 和坑真,各方面也差不多。坑真唔係好嚴,St Clare’s唔識人讀,等其他家長comment。可考慮宗教、地點。St Clare’s英小、坑真中小, 這會是考慮嗎?坑真中文偏深,英文一般程度,但坑真中學DSE英文考得很好的。睇下你們的取向是想先攪英文才攪中文,定先攪中文才英文

回覆樓主:

小女有幸獲得St Clare及坑真offer, 我地會揀坑真。
教學方法: 坑真較活動, 著重中文,St Clare傳統安靜坐定聽老師講書, 著重英文,另有簡單法文學
程度: 坑真是循序漸進式, 沒有教快教深, 75分以下需要補課,St Clare多持續性評估(類似小測), 沒有教快教深
每班人數: 坑真大約33-36人,St Clare大約40-44人,兩間都係每班一個班主任
宗教: 坑真是基督教,St Clare是天主教
升中派位: 坑真是聯繫中學(即扣除自行分配學位及重讀生學位後,一般可保留餘額的 25% 給予其聯繫小學的學生),St Clare是直屬中學(一般可保留餘額的 85% 給予其直屬小學的學生),St Clare升中較安全
DSE成績: 坑真B1A, St Clare B1B
兩間都是好學校

回覆樓主:

Vote for 坑真

maccy523 發表於 19-11-16 16:11
小女有幸獲得St Clare及坑真offer, 我地會揀坑真。
教學方法: 坑真較活動, 著重中文,St Clare傳統安靜坐定 ...

75分樓下要補課? 要㗎咩?我地讀到小二都無聽過   不過好多謝你咁支持真光,以前好似都比較多人喜歡St Clare   因為佢地英小。

sakbbjaijai 發表於 19-11-16 16:40
75分樓下要補課?  要㗎咩?我地讀到小二都無聽過   不過好多謝你咁支持真光,以前 ...

兩間我都好喜歡,兩間都是B1女校,要放棄其中一間都是艱難的決定
我女英文較弱,我工時長,跟唔到太多,實在冇信心放佢入英文小學

Funnydad 發表於 19-11-16 14:31
姪女有以上offer
佢活潑進取型、學術不錯
Vote for 坑真

回覆樓主:

St. Clare's / 坑真 魚與熊掌

回覆 Poyau 的帖子

St Clare 應該壓力細D, BAND2生可直升, 坑真應該唔得

Poyau    發表於 19-11-16 21:57

ruudi82 發表於 19-11-16 21:48
回覆 Poyau 的帖子

St Clare 應該壓力細D, BAND2生可直升, 坑真應該唔得

坑真得21個聯繫位 B1都要用自行位

Poyau 發表於 19-11-16 21:55
坑真得21個聯繫位 B1都要用自行位

但我見6成幾 7成上得返真光中學
佢地係統一派位?

建議探聽一下St Clare英小係咪你心目中想要既英小先

maccy523 發表於 19-11-16 22:20
但我見6成幾 7成上得返真光中學
佢地係統一派位?

真光應該用左好多自行位收自己b1甚至b2學生,所以每年穩定有接近七成上中學部。

St Clare反而多自己人唔揀升中學部,其中一個原因可能係中學地點問題。

考慮多一樣:校舍環境
SC同幼稚園share校舍,操場細、禮堂細
TL剛翻新完,中小幼毗鄰共同空間,大操場、大禮堂、大圖書館

用自行位去收,即隨時可減收自己小學生?咁都幾大壓力

Janetip 發表於 19-11-17 01:24

這點不用太擔心,真光很強調中小幼一家,聯繫位得21,但每年也穩定地7X人上真中,可見學校是計過條數點用自行位保住呢個數字。扣除有少量男生+部分更上一層樓的女生,即考8X也很大機會上真中,真小派b1學校率亦超過8成,算是好穩陣。當然始終唔夠St Clare’s是直屬b1+b2收晒禁好,但這點差距唔太大

Janetip 發表於 19-11-17 01:24

係咁多間名女校之中,真光係最有人情味、最關顧silbing同舊生既一間
即使幼稚園早兩屆開始轉私校無得100%直升,兩間真幼依然收返大部分,街外位只有10零個,所以考到真小真係好好彩!

maccy523 發表於 19-11-16 16:11
教學方法: 坑真較活動, 著重中文,St Clare傳統安靜坐定 ...
坑真不會是B1A 吧,真係只係同st clare 差唔多。中學版反而說st clare 近年DSE 成績已經超過聖提。

CherylChloe 發表於 19-11-17 15:07
坑真不會是B1A 吧,真係只係同st clare 差唔多。中學版反而說st clare 近年DSE 成績已經超過聖提。 ...

坑真DSE成績接近B1A水平
聖嘉勒成績同坑真仍有距離
聖提女今年大躍進5+超BPS/英華

Poyau 發表於 19-11-17 15:26
坑真DSE成績接近B1A水平
聖嘉勒成績同坑真仍有距離
聖提女今年大躍進5+超BPS/英華
唔係就唔係,唔好誤導人有B1A ... 看數據最清楚:
http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

B1B 四科主科5+ 以上25%-35% - 呢個係呢度公認的參考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1