用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare vs 香港真光(坑真) vs 黄錦輝
樓主: Funnydad
go

St Clare vs 香港真光(坑真) vs 黄錦輝

回覆樓主:

如果按DSE成績排名應該係SSG>TL>SC?

真光一向是四級(伊兩年都有70%以上)3322率(伊兩年都有90%)高,五級以上百分比(一般30%左右)不算太高,睇前兩者就屬于band1A,后者就屬于band1B.

不難解釋,大部分band1A校都需要在中一自行收生中收取最叻既學生,而真光是用左自行位收小學部學生,而小學部叻既學生又會更上一層樓,不選中學部.

其實band1A-B不用太在意,例如band1A有40%-50%上三大、band1B有30%上三大,就個別而言,唔可以講band1A學校既學生就比band1B叻,能夠達到band1A-B成績既學校,教學質素都是有保證.

另外,SSG與真光DSE成績差唔多.

回覆 Sing13 的帖子

Band 1A or 1B 都係精英!

回覆 Funnydad 的帖子

係,我比較傾向小朋友在小學時讀英文小學,將來升英中不會咁辛苦。

Astra00 發表於 19-11-18 08:09
回覆 Funnydad 的帖子

係,我比較傾向小朋友在小學時讀英文小學,將來升英中不會咁辛苦。

如果香港考DSE, 在英中, 中文科過唔到3先是最大問題.

相反, 過3322, 已經有Local Degree 讀.

Poyau 發表於 19-11-16 18:49
St. Clare's / 坑真 魚與熊掌
是的,感覺兩間都是好好的學校!如要考慮,真係可以諗諗地點哪間較近自己的家、較喜歡天主教或基督教、想讀英文小學或中文小學等,事實上小朋友考到這兩間應該是很有實力!

C.Humphrey 發表於 19-11-17 00:40
真光應該用左好多自行位收自己b1甚至b2學生,所以每年穩定有接近七成上中學部。

St Clare反而多自己人唔 ...
唔好意思,借位一問,想請教咁係咪即係如外校生自行考坑真中學,機會好低?相反,自行考st clare中學,機會會高些的呢?謝謝!

kidkit 發表於 19-11-18 10:13
唔好意思,借位一問,想請教咁係咪即係如外校生自行考坑真中學,機會好低?相反,自行考st clare中學,機會 ...

自行階段,真光應該相對難,聯繫位21,自行位40,但要做到年年都收返7x人,應該用左8-9成自行位收自己人,所以外人考自行難入。

上年132個學位,真小74人,即係58係外校生,佔44%

kidkit 發表於 19-11-18 10:13
唔好意思,借位一問,想請教咁係咪即係如外校生自行考坑真中學,機會好低?相反,自行考st clare中學,機會 ...

St Clare 直屬位71,小學校網無實際上中學人數(定係我搵唔到?)據聞今年得5x人上中學,即係用唔晒直屬位。基於小學部叻女既流失,估計學校會用自行位收街外叻女,自行位40個,相對機會較大。

學位總數132,直屬小學當60人直升,即係7x外校生。

今年升中會先公佈自行結果,身邊好多直屬女校媽媽都諗住更上一層樓,自行兩張飛搏其他學校,因為就算知道自行衰左,只要女女係b1,之後揀乙一都會用直屬位入返。
外人可以分析下尼種心態,睇下自行點部署。

C.Humphrey 發表於 19-11-18 10:39

St Clare 直屬位71,小學校網無實際上中學人數(定係我 ...

St. Clare's 小學今年一半升書院

2017/2019 SSPA Results Summary
https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/2017-2019_SSPA_Results_Summary_9_7_19.png

Poyau 發表於 19-11-18 11:31
St. Clare's 小學今年一半升書院

2017/2019 SSPA Results Summary

謝謝補充

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~