用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield vs Think
樓主: edltw
go

Anfield vs Think

sze~sze 發表於 19-11-22 17:43
cheercheer, 可以分享一下think的教學嗎? 謝謝

我兩個女都十幾歲,幼稚園已經是很久以前的事,不知道現在的幼稚園有沒有變樣。根據我以前嘅記憶,Think 幼稚園的小朋友,特別開朗活潑自信,英文流利,由兩歲開始讀,到幼稚園畢業嘅時候,唔睇佢哋個樣,淨係聽佢哋講英文,以為係鬼妹鬼仔。一口流利英語,日後升學有強大優勢。有很多來自不同國家的老師,可以接觸不同文化,小朋友勇於學習。不過外國老師嘅文化背景和價值觀始終有時和我們不一樣,可能有陣時我哋唔明白老師嘅諗法。學費都比較貴,知名度又不及其他國際學校,升學會比較洩底

cheercheer 發表於 19-11-22 18:08
我兩個女都十幾歲,幼稚園已經是很久以前的事,不知道現在的幼稚園有沒有變樣。根據我以前嘅記憶,Think  ...

我女兒小二,最近想搵IS插班,但anfield冇校車去我屋企,較出名的IS又大排長龍,見你分享think,所以想多d了解下,另外think中學ok嗎? 謝謝

因為以前冇中學,我兩個女都係讀到小學畢業,不清楚中學情況

sze~sze 發表於 19-11-22 18:14
我女兒小二,最近想搵IS插班,但anfield冇校車去我屋企,較出名的IS又大排長龍,見你分享think,所以想多d ...

我不太了解其他國際小學是怎樣運作,所以我唔識比較邊間好邊間唔好
至於Think小學,揀唔揀,真係要諗得好清楚,因為佢唔係主流國際學校,冇乜名氣,升學絕對冇優勢

另外校舍硬件亦不及其他國際小學,睇咗啲又大又靚嘅國際學校,朗思校舍會令你覺得有啲唔開胃

學校學生人數少,有利有弊,學校唔夠規模,唔夠人數,好多嘢都玩唔到,因為唔夠人。好處就係,每一個小朋友都較容易兼顧得到,而且全校上下幾乎大家都認識,真真正正好似一個大家庭

我以前個女讀嘅時候,每一級第一班,每一班都係得10個八個學生,有時10幾個,全校得幾十人,每一級老師都自由發揮,教得好唔好好視乎個別老師,因為冇得同其他老師互相夾

感覺成日返學好似求求期期咁,但係我覺得佢哋所學嘅嘢,一啲都唔簡單,又學得唔辛苦,又鍾意返學,所以有利有弊

讀得呢間學校,家長都有啲心理壓力,因為你會見到你身邊嘅朋友嘅仔女,個個都讀得好金,好似讀左好多嘢好叻咁,都會驚自己嘅小朋友究竟會唔會被淘汰,因為自己個囡日日返學都係返屋企玩,其他小朋友不斷做功課補習

當年我大女小學畢業,全班得八個人,除咗我個女之外,另外一個同學都入咗牛津,所以我絕對唔覺得Think小學嘅程度係唔見得人

不過選擇呢類小學,唔代表媽咪咩都唔使做,佢空閒時間多咗,可以帶佢學多啲唔同嘅嘢,等佢接觸多啲唔同嘅事物,發掘佢嘅強項,興趣,加以栽培

最重要係父母嘅身教,係朗思我都見過不知人間疾苦嘅屁孩,因為佢嘅爸爸媽媽都覺得以為有錢就解決好多問題

sze~sze 發表於 19-11-22 18:14
我女兒小二,最近想搵IS插班,但anfield冇校車去我屋企,較出名的IS又大排長龍,見你分享think,所以想多d ...

有一點我很喜歡朗恩小學的,就是外國老師常常強調caring和Sharing, 老師不是高高在上,同學之間互相是很有愛的,沒有需要互相競爭的壓力,家長之間都沒有,不知道其他國際學校都是否這樣

My kid is a Think graduate (PN-K3) and he got into IS primary last year. He did full day class at Think so there was lots of exposure to English. His classmates also speak very fluent English although they join local primary schools.