用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 見到朋友仔女拍拖,會唔會講比佢聽?
go

見到朋友仔女拍拖,會唔會講比佢聽? [複製鏈接]

純粹好悶開post傾吓。

朋友家長傾開計,有時會話唔該第日見到乜嘢,記得到時講聲呀、提醒吓。但如果真係見到佢地小朋友拖手仔,係咪應該講?定係唔好咁多事呢?

撫心自問,我會希望其他人比d資訊我。但我知自己係咩人,就算小朋友拍拖都唔會癲咗。最驚對方反應好激,通個消息搞到人地屋企雞犬不寧,就真係唔想。
   2    0    0    0

Jane1983 發表於 19-11-15 11:44

朋友家長傾開計,有時會話唔該第日見到乜嘢,記得到時講聲呀、提醒吓。但如果真係見 ...

如果有講過會互通吓大家小朋友的消息,那講也是應該的未成年的小朋友父母是應該多掌握孩子的情況的那是一種保護更難決定應否講的是見到親人/朋友的另一半做越的事

回覆 YanKanMom 的帖子

家人容易d,你多少知道佢咩性情,講唔講都有d把握。
朋友就真係難。我真耳聽過一個台灣friend講,佢最憎人係佢面前說三道四,佢自己老公的事佢最清楚。所以朋友就真係小心。

朋友嘛……好朋友,就会係未發生前同佢提下假切性问題:有日如见你仔/女係街拖手仔,話唔話你知好,你会唔会發癲?-般交情:當时运高睇唔到。我真有个朋友係会超大反应,好似拍拖就必然有BB-样……

Yanamami 發表於 19-11-15 13:11
朋友嘛……好朋友,就会係未發生前同佢提下假切性问題:有日如见你仔/女係街拖手仔,話唔話你知好,你会唔 ...

嘩,呢d我最驚。一句說話搞到人地屋企六國大封相,少年人哭哭啼啼。其實puppy lov多數係清純的。

Jane1983 發表於 19-11-15 13:26
嘩,呢d我最驚。一句說話搞到人地屋企六國大封相,少年人哭哭啼啼。其實puppy lov多數係清純的。
...
也不一定的,要睇那個人是什麼人,在那裡認識的,大家係同學仔可能好啲,如果是網上識的,真係要小心些。

YanKanMom 發表於 19-11-15 13:52
也不一定的,要睇那個人是什麼人,在那裡認識的,大家係同學仔可能好啲,如果是網上識的,真係要小心些。 ...

也是,網絡世界好難講。我見身邊朋友仔女初中生的所謂拍拖,街都唔去,就係學校見面。咁呢d感覺出唔到咩大事。

但同街外人去街,又係危機處處。

Jane1983 發表於 19-11-15 13:26
...
自己朋友脾性大概都瞭解吧~我係会同佢講明,我知你会發癫,所以见到都唔会同你講~

Yanamami 發表於 19-11-15 14:41
自己朋友脾性大概都瞭解吧~我係会同佢講明,我知你会發癫,所以见到都唔会同你講~ ...

好朋友都係ga。

好多年前係街,和另一個同事在街上見到部門秘書的老公拖住另一個女仔。秘書姐姐兩個小朋友都係自閉,老公係經濟支柱,佢有時會洋洋自得佢老公幾咁好......我和同事商量過,都係當睇唔到算。

Jane1983 發表於 19-11-15 11:44

朋友家長傾開計,有時會話唔該第日見到乜嘢,記得到時講聲呀、提醒吓。但如果真係見 ...

睇交情,仲有睇對方性格,保守虎媽就費時,搞到人地家變就唔好。

其實有啲中學生拍拖純純的,一齊食野温書咁好簡單。有時係大人諗多左!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-11-15 15:51
睇交情,仲有睇對方性格,保守虎媽就費時,搞到人地家變就唔好。

其實有啲中學生拍拖純純的,一齊食野温 ...

只要唔搞出個大頭佛,其實中學生拍拖都無乜嘢,純屬個人意見。

Jane1983 發表於 19-11-15 15:09
好朋友都係ga。

好多年前係街,和另一個同事在街上見到部門秘書的老公拖住另一個女仔。秘書姐姐兩個小朋 ...
哗……见到人老公同见到人仔女好唔同下……

Yanamami 發表於 19-11-15 17:49
哗……见到人老公同见到人仔女好唔同下……

係好唔同,呢種大件事得多。

如果係多年好友我會講,因她們知我係想為她們好,不是講是非。
但我也試過我小孩的學校好朋友公然問我小孩借功課抄,我就沒有跟那好朋友媽咪(雖然我跟她都熟)講。

回覆 GreenMaDad 的帖子

係ga,細路哥係學校發生的事,就算佢返來同我講,只要唔係大事,我都唔會出聲。

回覆樓主:

我睇人,識左好耐系我自己同學朋友一定講,因為佢哋知我吾係搞事,係叫朋友留意下,但是如果是我仔女同學朋友,我吾會講,因為吾知家長會點想。早幾年識得個家長,佢有話大家交換知情,這兩年家長開始無以前咁多聯絡而且大家無乜兩句,問多兩句補習都關閘,所以我不會多事了。

回覆樓主:

我上個月看見二女兒其中一個比較要好的女同學在商場和男一年齡相約的男生吃下午茶,態度親暱,但是沒有拖手。我有女同學媽媽的whatsapp,沒有多想,我決定不說。中五生,DSE壓力大,多一事不如少一事。

asweetmom 發表於 20-4-21 15:51
我上個月看見二女兒其中一個比較要好的女同學在商場和男一年齡相約的男生吃下午茶,態度親暱,但是沒有拖手 ...

咁樣我都唔會講。

但係如果(1)行為淫褻,或者(2)個男人老佢好多,我應該會講。

asweetmom 發表於 20-4-21 15:51
我上個月看見二女兒其中一個比較要好的女同學在商場和男一年齡相約的男生吃下午茶,態度親暱,但是沒有拖手 ...

依家D女仔好open,你覺得佢哋親暱,佢哋可能唔係拍拖。俾我都唔會講,除非對方係老師。

little_yolky 發表於 20-4-21 18:03
依家D女仔好open,你覺得佢哋親暱,佢哋可能唔係拍拖。俾我都唔會講,除非對方係老師。
...

疫情期間,單獨聚餐,風險那麼大,怎麼我也不覺得是普通朋友啦!
我不說更多的是不想自己有心理負擔,萬一之後有啥事,例如離家出走,甚至要生要死的,怕怕。
‹ 上一主題|下一主題