用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過來人請分享-如何能夠叩門喇沙小學?
go

過來人請分享-如何能夠叩門喇沙小學?  

請問有沒有過來人能分享,究竟N無人事有沒有機會參加喇沙小一叩門試?要怎樣的portfolio/成績/奬項才有機會被邀請參加叩門試?

amazinggrace13 發表於 19-11-15 07:48
請問有沒有過來人能分享,究竟N無人事有沒有機會參加喇沙小一叩門試?要怎樣的portfolio/成績/奬項才有機會 ...

我估如果要叩門叩喇沙,應該要係好叻好叻嘅小朋友,因為當叩門就係見真章既時候,你自行報左喇沙?

EJKK-BB 發表於 19-11-15 17:33
我估如果要叩門叩喇沙,應該要係好叻好叻嘅小朋友,因為當叩門就係見真章既時候,你自行報左喇沙?
...

我冇自行申請喇沙,不過想試下叩門所以想知portfolio, cert,獎要去到甚麼程度。(emoji)

回覆樓主:

我識人叩門入左喇沙小學,佢唔識人,仲要唔係舊生

回覆樓主:

識人而叩入的,點會同人講因為佢識人而叩入呢?!

cheungmansze 發表於 19-11-15 22:18
我識人叩門入左喇沙小學,佢唔識人,仲要唔係舊生

請問佢有冇分享要怎樣才有interview 機會?有甚麼心得?

aaqq_mom 發表於 19-11-15 22:22
識人而叩入的,點會同人講因為佢識人而叩入呢?!

同意
小兒12年前趕返工前去交profolio,見到地下嘅表已經裝滿兩三個A4紙箱,得幾個叩門位,你覺得唔識人學校會吾會開嚟睇呢?

得幾個位,25分都收晤曬,呢班人一定優先

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔使諗得太複雜,叩門唔會有一個必勝方程式,好大程度都係隨緣。若果有心入讀LS,小一小二時考好個成績再申請插班仲實際,到時真係實力嘅比拼。

醒目開學勳章 王國長老

billyyanst 發表於 19-11-22 07:57

同意

家人係叩入某熱門學校(非喇沙)
派位當日一早去交,到中午發現交漏左校長推薦信,返去補文件時地下已有6箱申請
111預左有得見,但叩到都係意外驚喜。事實係有人靠實力叩入的

Charlotte_mom 發表於 19-11-22 13:30
家人係叩入某熱門學校(非喇沙)
派位當日一早去交,到中午發現交漏左校長推薦信,返去補文件時地下已有6 ...
我認為識人的應該係自行時已經收左, 叩門應該係收唔識人但表現好的小朋友

pccw2017 發表於 19-11-22 13:39
我認為識人的應該係自行時已經收左, 叩門應該係收唔識人但表現好的小朋友 ...

官津自行是計分制, 就算識人, 但分數唔夠都唔會抽得入, 學校係唔可以在這階段揀學生. 識人的話, 只可以叩門階段後補生轉入去.

lily1995 發表於 19-11-22 13:45
官津自行是計分制, 就算識人, 但分數唔夠都唔會抽得入, 學校係唔可以在這階段揀學生. 識人的話, 只可以叩 ...
你講得啱, 我攪亂左升小同升中.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

amazinggrace13 發表於 19-11-23 17:34
**** 該帖被屏蔽 ****

請問我犯了甚麼規定被封帖?

amazinggrace13 發表於 19-11-15 07:48
請問有沒有過來人能分享,究竟N無人事有沒有機會參加喇沙小一叩門試?要怎樣的portfolio/成績/奬項才有機會 ...

有叩門位我估舊生會有priority, 伯母人士盡左力隨遇而安,但就算叩門不成功,還可之後插班,首要都是成績,最好一缐但村校也有成功案在ek分享過

回覆 amazinggrace13 的帖子

小小建議:
1. 了解一下 "喇沙仔" 特質
2. 了解一下校長, 例如媒體訪問
3. 請努力預備申請表

另外:
1. 喇沙係一間會令男仔讀得開心既小學.....
2. 舊生會有優勢, 但唔代表 N 無沒有機會.....

如覺小朋友合適, 請父母一定要畀佢試下 !

曾經我都問過一個叩門LS家長同樣既問題,
佢既答案係: 如果你問得呢個問題,你叩門係無意思嫁。

chun719 發表於 19-11-25 11:25
曾經我都問過一個叩門LS家長同樣既問題,
佢既答案係: 如果你問得呢個問題,你叩門係無意思嫁。 ...

唔明添?即是甚麼意思?