用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過來人請分享-如何能夠叩門喇沙小學?
樓主: amazinggrace13
go

過來人請分享-如何能夠叩門喇沙小學?   [複製鏈接]

aaqq_mom 發表於 19-11-15 22:22
識人而叩入的,點會同人講因為佢識人而叩入呢?!
一樣米養百樣人,有fd 話識人去叩msc, 最後係…入唔到

pccw2017 發表於 19-11-22 13:39
我認為識人的應該係自行時已經收左, 叩門應該係收唔識人但表現好的小朋友 ...
但當表現差不多,你估會收邊個?

MrBeast 發表於 19-11-26 08:21
一樣米養百樣人,有fd 話識人去叩msc, 最後係…入唔到

或許,應該係叩入左,先至話識人可以更有光采~~~

mcl203 發表於 19-11-26 14:56
或許,應該係叩入左,先至話識人可以更有光采~~~
只可說之後見到佢,氣氛都是有d embarrassing. 跟著就話msc 學生都唔知幾多想入佢小朋友個間
講真若我識人,我就唔會周圍講

回覆 amazinggrace13 的帖子

樓主, FYI
https://youtu.be/yUKUaDinJvg

醒目開學勳章 貢獻勳章

以下有幾個cases...(1) 門口等校長,鋼琴人 (唔知當時level),家長FTM,入咗之後keep 到班頭5名
(2) 後(1) 一屆相同KG,經常活動司儀,下午班最叻係佢,有朗誦獎,門口等校長,入學第一年級一 (之後應該都試過級一)
(3) 同(2) 同屆,由K2開始寫信,運動人,成績一般,FTM
(4) 之後嗰年,FTM,有個附上智力評估報告 (好嚇人嘅分數),數學比賽得獎常客,應該都有交奧數比賽成績

以上幾個係前任校長收嘅

以下係現任校長收嘅
無人事、無特別技能、入學後成績唔錯 (班3名內),有某興趣項目比賽獎 (好少人玩)

要留意一點,現任校長會面試較多人,再揀,當中會包括20分舊生、同書院有關係人士,但係都唔係一定會收!

其實我都唔知佢點揀,但so far,因為我熟嘅都係同仔強項相關嘅 (or KG同學),其實必須講句:大部份的確能力過人!

話說回頭,你有能力嘅,不如俾心機搞好小一適應、成績,儲証書 (有小一同學越級挑戰奧數比賽為插班,結果係3間男校offer任揀!),然後去插班,咪仲容易?!我仔當年叩門都失敗架!佢當時手上有第一個冠軍,到小二插班時,同一個項目已經幾乎橫掃各大小比賽... 有能力+緣份嘅,自然會入到

btw, 以上幾個叩門成功人士,都有個共通點:有細佬!
恐龍家

坊間幾個多人參加的奧數比賽都要睇學校手冊註明年級,又如何越級?除非本身是超大B考低一級插班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

dragon2013 發表於 19-11-28 12:18
坊間幾個多人參加的奧數比賽都要睇學校手冊註明年級,又如何越級?除非本身是超大B考低一級插班?
...

有三兩個比賽可以越級就夠啦....

or其實一個就夠,因為講緊越級頭3名...

話時話,上面#4細佬K2已經報P1比賽,P1報到P3,我都唔知佢搞乜鬼,知道可以越級
恐龍家

當幾位老師係兩三日內睇幾千份叩門資料,  連PORTFOLIO的內容都未睇已經OUT左9成, 係要唸點SHORTLIST到你的APPLICATION先.  

"如果你問得呢個問題,你叩門係無意思嫁" 當中包含的意思其中就係呢D。

kenlau806 發表於 19-11-28 13:04
當幾位老師係兩三日內睇幾千份叩門資料,  連PORTFOLIO的內容都未睇已經OUT左9成, 係要唸點SHORTLIST到你的A ...

明白哂喇,謝謝你。

小曳人 發表於 19-11-28 12:03
以下有幾個cases...(1) 門口等校長,鋼琴人 (唔知當時level),家長FTM,入咗之後keep 到班頭5名
(2) 後(1)  ...

很清楚,謝謝你。那麼努力小一,然後再插班。

小曳人    發表於 19-11-29 09:20

lskstephen 發表於 19-11-28 11:08

樓主, FYI

謝謝分享。他們那句「真材實料,不假外求!」明寸另一間學校。

amazinggrace13 發表於 19-11-28 22:43
謝謝分享。他們那句「真材實料,不假外求!」明寸另一間學校。

再提醒:
1. 了解校長 background
2. 超用心預備申請表

唔好諗太多,因為乜都有可能!

求問喇沙叩門事宜,請問小號grade5, flyers滿盾,明年初考KET, 這樣的portfolio有希望嗎?

Weiini75 發表於 19-12-27 14:46
求問喇沙叩門事宜,請問小號grade5, flyers滿盾,明年初考KET, 這樣的portfolio有希望嗎?
...

嘩,好勁!

Weiini75 發表於 19-12-27 14:46
...

神童

不是神童,但對音樂和游水頗有興趣,希望能入喇沙

lskstephen 發表於 19-11-25 11:08

小小建議:

前輩,請問喇沙仔嘅特質同DB仔是否很相似呢?

千語mami 發表於 19-12-29 09:57
前輩,請問喇沙仔嘅特質同DB仔是否很相似呢?

千祈唔好叫我前輩呀!
hkpapa852、小曳人、Soundervolt 、Charlotte_mom 等佢哋先係,小弟絕對唔係呀!

返正題,我覺得兩校都係非常好嘅「仔」校!非常自由!學生特質有相似,亦有不同....

相同之處 (亦可能 apply 落其他仔校):
1. Brotherhood
2. 愛校
3. 自信
4. 強自理能力
5. 由第3點而生嘅「牙尖嘴利」

不同之處,請恕我唔例出,因好易被誤作批評其他學校,所以只跟大家分享我嘅觀察:

1. 直資及津貼學校之分
2. LS 係天主教喇沙會,傳統上修士參與大量校務工作,修士亦住係書院內。DBS 係聖公會,教會參與校務相對少
3. 從第1點而引出收生分別
4. 從第1點而引出對學業要求

lskstephen 發表於 19-12-29 13:26
千祈唔好叫我前輩呀!
hkpapa852、小曳人、Soundervolt 、Charlotte_mom 等佢哋先係,小弟絕對唔係呀!

謝謝 傳統上,係唔係比較少DB仔去插班喇沙呢?
‹ 上一主題|下一主題