用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會否改變小朋友教育的計劃
樓主: Dongs
go

大家會否改變小朋友教育的計劃   [複製鏈接]

thomascranky 發表於 19-11-15 11:21
我見bk 果邊有討論過,投資一定金額住5 年可以入藉,我都想研究下

https://www.yimin-visa.com/hk/ireland_investor_visa_business_immigration
要900萬港元

我們都想個女讀完小學,中學再去英國升學。依家來睇大家覺得小朋友係香港仲讀唔讀到書呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

keep-calm 發表於 19-11-15 12:37
最近開始考慮讓小朋友出國讀書。請問呢度有冇人自己親身經歷過高小/初中時隻身去外國寄宿讀書?可以分享下心 ...

我只係在英國讀大學,所以不算親身經驗,但當年有啲同學係由中一開始留英都分別親囗同我地講,如果將來他們做父母,絶不會送咁細個仔女出去讀書,至少完成初中,佢地話,最需要父母的時候他們不在,有些感情係無法追回,永遠係有一個缺口。甚至其中有個女仔私下仲話,當年第一次月經,她當然無法找媽媽,只能找warden幫忙,她不想自己仔女經歷這些感受。

或許現今科技可以大大拉近距離,留學生已沒有當年那種”孤單無助”感,但他們的分享確實影響我決定,未完成初中,我不會送我孩子走,除非我跟著他們去。

yaijing 發表於 19-11-14 20:31
仲有無人會考慮在港讀大學? 但如果在外國讀大學,好大機會個小朋友永遠唔會再返香港。 ...

承你貴言,最怕佢係都要返嚟

Dongs 發表於 19-11-15 11:32
可唔可以send條link出來分享下,謝謝

。。。。。

最近開始考慮讓小朋友出國讀書。請問呢度有冇人自己親身經歷過高小/初中時隻身去外國寄宿讀書?可以分享下心 ...

係朋友的CASE, 佢係那個媽媽, 個女中三, 個仔中一時要佢地兩姐弟去加拿大。那時小朋友唔想去的, 但屋企担心97問題, 阿媽決定要佢地去。而家仔女好大個了, 在那邊冇返嚟, 阿女讀書OK有固定職業, 細佬唔肯讀書唔肯做嘢, 中間攞過幾年救濟。仔女同阿媽感情唔好, 尤其個女好怨恨阿媽推佢去外國兼要照顧埋細佬, 自此有咩決定都唔同阿媽講, 包括結婚, 關係疏離, 可能係SPECIAL CASE, 但我見朋友一直後悔。如果你地想小朋友去外國, 記得先要說服咗佢地, 唔好話為佢地好然後夾硬嚟。

想當年我媽係我不願意既情況下,送左我去加拿大讀High school grade 12. 我個時大個識諗, 努力讀完大學番黎搵番呀媽。 因為我覺得要照顧佢。 但亦都蠢左, 因為冇入埋籍先番黎。。。

但我同意留上講小朋友太細未識諗既話。。。佢地同屋企人感情唔會好的。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-15 17:36
今次咁既情況,已經令所有由高中學生到大學一年級至五年級生記錄花晒,先唔理會是否將來工作問題,但已給將來 ...
重點, 且睇嚟想正正常常讀書都唔得

人人唔同。

當年我去外國讀 boarding school year 10 2nd sem開始。我係宅男,要一個人適應新生活係好唔開心。發生咩事都好,系香港,唔需要父母幫助、唔需要向佢地傾訴,回到家咩事都總會釋懷,但一個人系外地冇人冇物、未有朋友,英文未流利,我經歷左一段好少說話既時間。

系香港地區 band 1津中,我既英文成績只係下遊。臨去前一年我跟鬼佬網球教練打左一年波,講野 accent 自問可以,但校內 oral 成績好似同 written exam 掛勾咁,都係下遊,明明聽得出有同學講一口港式英文都高分過我,佢 written exam 比我好。去到外國後,發現我學既英文用唔上,根本冇人理過我既 grammar mistake,外國人講、寫,都唔係我學的「Ming Fai」、「Marry」果d。boarding house 得2、3個香港人,其他人來自唔同省份、歐美(當年未有大陸人),我冇機會講 Cantonese;作為 ESL student,學校安排左位好好既 auntie 同我用外國模式單對單補英文,同時亦會跟 local students 一齊上 Eng literature,第一個月已要作詩(我連中文詩都未識作)。

turnout 我進步得好快,讀U寫report時當地既ABC都會讚我寫得好過佢地(以 engineering 既standard算通順啦,比讀 law、eng lit的,我根本不入流)。今時今日我睇我讀津小的阿大學的英文,我會好勞氣;阿二讀 IB 私校,滿口 grammar 錯漏百出既英文,我反而聽得好順耳,甚至有 ABC 家長以為佢讀 international school,而實際運用上,我相信阿二既英文係好過阿大,如要馬上留學亦比阿大適應。

我個人認為津校就算語景幾好,都唔係果回事,當然直私都要睇邊間。但次次都有人提神津,有幾多人入到神津?英文好的神津學生,係因為神津語景好?定係本身家庭都製造左英文語景?我唔 buy 神津呢套的,language 係你投入幾多、收回幾多,冇 magic 的;津校 peer group 都係 local Cantonese,你有幾多機會用英文?可能香港考英文100分,但系外國都唔係果回事。假若你放小朋友系一個絕對只有英語既環景生活6個月,我肯定佢似鬼仔鬼妹多過讀神津 的小朋友。

講得太遠。真係人人唔同的,我當年係咁,但今時今日我朋友的細路,唔少係好細個已自己提出想留學,有埋目的地。佢地幾時去,適應都唔係問題,反而係驚太細個去,同佢地關系疏離。相反,對於宅男女,年紀細又驚佢地唔夠 tough、年紀大又驚難適應,最理想都係有一位家長陪,但又影響夫妻關系,錢多飛密d會好d,或者連根拔起舉家一齊走。

無論點做犧牲都好大... 不過經歷呢幾個月,我唔會比小朋友系香港讀 U

我又睇得吾係甘灰,但英文就一定要好好,我自己係大陸做野,實在太了解大陸家長好瘋狂,每季花3萬外補英文,如果香港學生英文再倒退係完全被下去的。而且世事難料,話吾定十年後到英國大學係甘。。。都PLAN 吾到甘遠,但總括就係一定要英文好

yaijing 發表於 19-11-14 20:49
老實講, 我覺得會返嚟嘅機會係零。 大部分出國讀書之後多數都會一直定居。 距離讀大學時間仲有六年,唔知 ...

老實講,無可能係0 , 我識好多人外國讀, 定居同回港比例是50:50
我全家都會P.4-P.5 走, 但都唔肯定會唔會再返香港,會睇到時情況再決定

yaijing 發表於 19-11-15 13:08
我無親身經歷,不過分別有兩個長輩將十一二歲仔女送去英國讀寄宿學校。 佢哋全部入到英美最 top 名大學,而 ...

呢點你講得好啱, 我細佬小六過英國
Top University master 畢業, 返香港做金融,但確係完全唔尊重我2老

簽名被屏蔽

回覆 Dongs 的帖子

頭先唔小心點錯舉報左一位群友,sorry啊

karllambb 發表於 19-11-14 19:05
你個topic起得好,坦白講,我老公提過唔讀直私讀附近津小慳啲,咁可早啲送小朋友去外國
...

但津小始終英文唔得.. (除咗個幾間神津)..
第時去外國都難 pickup..
除非好細個過去..

tyyho1 發表於 19-11-16 09:31
但津小始終英文唔得.. (除咗個幾間神津)..
第時去外國都難 pickup..
除非好細個過去..

如果隔年送佢地去英國親戚住一排,會唔會ok?我係咁打算,不過唔知成效如何

‹ 上一主題|下一主題