用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會否改變小朋友教育的計劃
樓主: Dongs
go

大家會否改變小朋友教育的計劃  

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

真有趣, 睇 "小學雜談" 就要陪養小朋友有獨立思考, 自信,
好了, 大個了, 真的有獨立思考了, 有能力質疑固有的東西時
又要變成  "我講既野你要聽",

咁究竟由獨立思考, 幾時要變成人云亦云,
真係一個有趣的課題

我想講, 人類的進步就係不停提出質疑
如果不是哥白尼質疑地心說, 相信大家還以為太陽環繞地球轉動

iyhas 發表於 19-11-19 16:40
真有趣, 睇 "小學雜談" 就要陪養小朋友有獨立思考, 自信,
好了, 大個了, 真的有獨立思考了, 有能力質疑固有 ...

人類既進步去不停質疑,是否可以進步到2-3歲可以去決定自己既將來,只要佢經過獨立思考。又或,一出世就可以獨立思考,去決定佢自己唔飲奶,用咖啡取代~~~

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論,否則會關閉本主題

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

iyhas 發表於 19-11-19 17:10
人就係如此自相矛盾
過去八版討論, 絕大部份都係打算送去祟尚自由民主法治見稱的英美加澳紐
以上各國都曾 ...

或許,可能,又或,身不由己!~~~

有比較,就會產生對策,從而產生行動!~~~

mcl203 發表於 19-11-19 16:55
人類既進步去不停質疑,是否可以進步到2-3歲可以去決定自己既將來,只要佢經過獨立思考。又或,一出世就可 ...
好好笑

回覆樓主:

本身香港教育已經是個怪現象。小一開始:一體一藝變左每一様活動一個星期操幾日包括私教校隊,當然為左拿獎。學校要跟上進度而教快,學生成績吾店或要更上一層樓,就放學週末進補。一日二十四小時,十小時睡眠(希望仲有)、七小時在學校、一小時交通,淨返六小時糸放學後補習操隊學音樂等,仲要做功課和溫習,那有時間諗下學業以外d野呢?淨糸知要嬴和拿高分,怕被老師父母日哦夜哦。就是小孩子在這種無形壓力成長,從來沒有空檔放空和思考人生。好啦,青春期時,開始一知半解,也抗拒大人為他設計的計劃,做出一些反叛或費夷所思的行為。要撥亂反正,必須從教育做起。

Pigmama1012 發表於 19-11-19 23:03

本身香港教育已經是個怪現象。小一開始:一體一藝變左每 ...

絕對同意!香港嘅學習風氣真係有問題。另一方面,就算俾你捱過中學,大學畢業了又如何,除非係好尖嘅尖子,否則可能連屋都住唔起。

bbba05 發表於 19-11-20 00:30
絕對同意!香港嘅學習風氣真係有問題。另一方面,就算俾你捱過中學,大學畢業了又如何,除非係好尖嘅尖子 ...
A very good point indeed.  On the other hand, as the housing and living expenses are more reasonable (overseas), your children can afford to pursue careers they're passionate about, instead of finance and finance only.  Hence I would consider there to be more opportunities overseas.
I migrated to US with my family, but the transition was tough because of culture shock and also having to rebuild my social circle.  But it was the right move, and it allowed me and my parents to remain close.

My cousin, on the other hand, was sent to UK after F2.  She went to the best university in UK and finished bachelor and masters degrees.  Then she returned to HK to live with her parents.  She has been living with her parents for ~20yrs now.  She really respects her parents, but she never actually opens up to them neither.  Therefore, while I think whether the child would go astray when studying abroad would depend on the strength of the child's moral compass and self-discipline, I am pretty sure the parent-child relationship would take an irreversible blow and you'd expect your child to be distant from you.   

Soundervolt 發表於 19-11-17 02:23
就算想出國讀書都唔係咁易,而家英美澳加唔少學校都對收香港學生有戒心,對收生開始審慎,害怕呢股風氣帶到 ...

劍橋取消今年到香港招生面試,仲叫家長唔使聯絡佢地查詢!可能見到香港學生點樣對各間大專院校嘅校長~

而家想離開香港讀書(好嘅學校/大學)?睇嚟都唔容易~

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/international-students/overseas-interviews

Soundervolt 發表於 19-11-20 16:49

劍橋率先取消今年到香港招生面試,仲叫家長唔使聯絡佢 ...

Deleted

Soundervolt 發表於 19-11-20 16:49

劍橋率先取消今年到香港招生面試,仲叫家長唔使聯絡佢 ...

佢唔黎香港interview姐,又唔係唔收香港學生,咁"和平"嘅示威,正常都唔黎啦。

bbba05 發表於 19-11-20 17:14
佢唔黎香港interview姐,又唔係唔收香港學生,咁"和平"嘅示威,正常都唔黎啦。
...

您可以咁諗,但如果面試有咁嘅安排會唔會冇影響?閣下又可以而家試下申請海外高質素嘅中學或大學,又睇下會唔會比以前困難?亦可以詢問本地教育顧問公司有關現在香港學生申請到海外升學情況~

不過有一點好肯定,香港嘅大商業機構對本地大學畢業生喺未來嘅招聘一定有影響(消息來自不同商會嘅聲音)

Soundervolt 發表於 19-11-20 17:24
您可以咁諗,但如果面試有咁嘅安排會唔會冇影響?閣下又可以而家試下申請海外高質素嘅中學或大學,又睇下 ...

有聽聞,某些知名誇國投行已經落order 話未來幾年嚴選香港畢業生入職。