用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會否改變小朋友教育的計劃
樓主: Dongs
go

大家會否改變小朋友教育的計劃   [複製鏈接]

yaijing 發表於 19-11-16 10:13
我覺得如果想流利英文,又識中文,又想同仔女一齊,又唔想在校接觸政治,唯一係國際學校可以滿足以上要求。 ...

無錢讀國際學校,有的話唔洗諗唔讀直私慳啲等早啲送外國

唔怕小朋友學校接觸政治,送外國只為送佢地去一個法治社會,不希望佢地回港

tyyho1 發表於 19-11-16 09:31
但津小始終英文唔得.. (除咗個幾間神津)..
第時去外國都難 pickup..
除非好細個過去..

老實講除非讀國際學校, 否則乜津都係港式英文, 但港式英文唔代表pickup唔到, 也沒想像中難, 在那個環境自然就會講到, 完全唔識英文就難, 有基礎可基本溝通, 只需時間再浸就ok, 外國人根本唔care grammar什麼的, 溝通到就得

利申: 我係大學畢業工作後先過外國再讀書, 最初覺得一定要學d accent返嚟, 後來覺得自己好儍, 人地根本唔care, 但好自然你在那個語境講得多就會好流利

naicha 發表於 19-11-16 10:21
老實講除非讀國際學校, 否則乜津都係港式英文, 但港式英文唔代表pickup唔到, 也沒想像中難, 在那個環境自 ...

我老公都係咁講,佢master先出去讀,佢本身英文講唔到,返黎真係lark得下(但accent就真係兩年時間好難改變到)當然佢性格外向多接觸鬼仔都有關係

Dongs 發表於 19-11-14 19:01
面對目前動盪的香港社會,大家會否改變教育計劃?請大家分享一下,不談政治。
...

真係好好的題目,身邊好多家長都諗緊送子女出國讀中學,我自己都plan緊,有冇人知邊d國家的中學學費同生活費平d?係咪美國嘅public school 平英國一半?

yaijing 發表於 19-11-16 11:00
美國 public school 係免費的

外國人可唔可以入去讀?

回覆 Dongs 的帖子

絕對會改變教育計劃,本來打算大學或者讀完大學先送小朋友留洋,依家要提前。

karllambb 發表於 19-11-16 10:20

無錢讀國際學校,有的話唔洗諗唔讀直私慳啲等早啲送外國 ...

同意,依家就係諗緊慳錢唔讀直私,讀津校,但又擔心津校語境唔得,英文底子搞唔好,去到外國又辛苦,好惆悵

pccw2017 發表於 19-11-16 11:07
外國人可唔可以入去讀?

美國:海外生只可於公立中學就讀一年,翌年需轉往私立中學或其他學院如社區大學(community college )、完成社區大學便可轉入大學year 3-4 。

pccw2017 發表於 19-11-16 10:50
真係好好的題目,身邊好多家長都諗緊送子女出國讀中學,我自己都plan緊,有冇人知邊d國家的中學學費同生活 ...

南澳政府中學, 好似幾平下。https://www.internationalstudents.sa.edu.au/hk/students/high-school-student/hs-program-fees/

回覆樓主:

按計劃考完DSE先去外國,世事難料,要考公務員都要中、英達標(等同DSE某级別),到時孩子大學畢業廿幾歲,如因各種原因要回港揾工,唔通到時再考返科中文咩!

yuenkw 發表於 19-11-16 13:56
按計劃考完DSE先去外國,世事難料,要考公務員都要中、英達標(等同DSE某级別),到時孩子大學畢業廿幾歲,如 ...

到時工作都好大機會在大灣區, 英文, 普通話都要學好。

pccw2017 發表於 19-11-16 11:07
外國人可唔可以入去讀?

Public school 外國人吾可以,只可以申請private school,但學費好貴。至於大學,美國public大學外國人可以,但學費同本地in state學生唔一樣。加上有好多大學,獎學金只可以比本地學生申請。不過我自己覺得美國public high school太自由,如果美國,我覺得大學會適合啲。

yuenkw 發表於 19-11-16 13:56
按計劃考完DSE先去外國,世事難料,要考公務員都要中、英達標(等同DSE某级別),到時孩子大學畢業廿幾歲,如 ...

到時都快接近2047 , 仲點會考公務員?到時反而睇吓香港咩環境先再算, 好大可能唔會返香港

醒目開學勳章 貢獻勳章

移民都唔係一時三刻走得!

我問老公:佢調去其他國家嘅可行性
佢話NO (佢唔想)

咁,唯有我試試睇下有無其他方案
有朋友話,大人用student visa可以帶一個小朋友去外地讀書
我自己就,最衰幾年前無聽師傅話,考美國執業牌照,依家如果申請到英加澳執照,再試試揾工...

俾小朋友自己出國唔係我地prefer嘅做法
恐龍家

testher 發表於 19-11-16 14:39
到時都快接近2047 , 仲點會考公務員?到時反而睇吓香港咩環境先再算, 好大可能唔會返香港
...

唔返當然最好,不過世時難料,如孩子選擇回港,中文科相關學歷點都要有,兩手準備好過無準備!

testher 發表於 19-11-16 14:39
...

一樣諗法,唔講政治,考公務員只會更加減低小朋友競爭性,困在一個死胡同

yuenkw 發表於 19-11-16 15:00

唔返當然最好,不過世時難料,如孩子選擇回港,中文科相關 ...

我意思係2手準備最緊要是錢, 有錢你一定有得走, 小朋友DSE完先走其實都算遲, 今日英華中二都俾人捉既時候,你唔會知發生咩事, 2手準備一定正確, 一feel到唔妥到時都仲有得走, 坦白講,要識中文自己可以教, 反而最重要係睇吓香港局勢會演變成點, 最緊要隨時可以走
‹ 上一主題|下一主題