用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道小學是否太happy, 學術太淺,好少功課? ...
go

培道小學是否太happy, 學術太淺,好少功課?

如題

回覆樓主:

學術功課如何要看升中目標是什麼
2019年有~50%升B1同培道中學

B1 29 (27.10%)
B2A-1C 5 (4.67%)
培道中學 24 (22.43%)
其他本地 49 (45.79%)
本地學校: 107 (100.00%)
海外升學: 2
總數: 109

B1*
迦密 8 丘佐榮 5 銀禧 2 
聖家 1 LSC 1 MCS 1 黃笏南 1 華英 1 
蕭明 1 HYS 1 DGS 1 DBS 1 滙基KE 1 
SSC 1 聖傑靈 1 上智 1 福建 1

B2A-1C*
體藝 1 培基 3 李國寶 1

* 據hkpapa名單

https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

回覆 Poyau 的帖子

但係培道升中資料顯示2017至19年,唔肯定係咪講緊2019年畢業生?

Angi77 發表於 19-11-15 00:59
回覆 Poyau 的帖子

但係培道升中資料顯示2017至19年,唔肯定係咪講緊2019年畢業生? ...

2017-2019指呈分年度

培小升培中人數
2016=6    2017=8      2018=9     2019=24
今年突然增加好多

mamatie 發表於 19-11-15 10:29
培小升培中人數
2016=6    2017=8      2018=9     2019=24
今年突然增加好多

培道中學有21個聯繫位給小學

https://www.schooland.hk/ss/pooito

Poyau 發表於 19-11-15 10:39
培道中學有21個聯繫位給小學

https://www.schooland.hk/ss/pooito
明白. 只是奇怪前幾年都用唔盡聯繫位, 今年突然用突了.

mamatie 發表於 19-11-15 11:01
明白. 只是奇怪前幾年都用唔盡聯繫位, 今年突然用突了.

學校網頁底幅Google map標題寫「香港培道小學2017/2019年度(2019年7月畢業生)升讀中學分佈」

唔清楚為何今年多咗人升培道中學

請問有無用家分享小朋友讀成點呀,唔該曬。

有用家分享嗎

Angi77 發表於 19-11-22 01:17
有用家分享嗎
功課量不多, 一日只有四-五樣左右, 有學校工作紙

如有測驗, 會早放學給孩子回家温習 (有些官津校係上午測驗, 下午要繼續上堂的) 這方面的確很貼心

測考有範圍, 很清晰
小一上學期要默英文句子, 中文也要背默四句+生字, 不覺得特別淺, 但也不是深

老師有愛心, 教學模式是傳統的

一、三、五功課堂+興趣班 (各約一小時)

小三開始有泳池

小女很喜歡學校的老師, 這點可以放心~

回覆 szwani2412 的帖子

謝謝回覆!請問是否中英數其實都正常程度,唔太深亦唔太淺?
默書是否一星期一次?
其實培道happy, 是否因為大部份功課可於學校完成?如是,其實家長多左同小朋友溫習的時間噃,對嗎

Angi77 發表於 19-12-6 15:33
回覆 szwani2412 的帖子

謝謝回覆!請問是否中英數其實都正常程度,唔太深亦唔太淺?

中英數正常程度,適合小一的學生(有時覺得中文偏深啲添)

大約一星期一次默書,但有些是不計分的。

功課少我諗是主因,每日3-5樣功課,有時在校已全部完成,可以自己做其他温習或閱讀或參加興趣班,小朋友返得十分開心。