用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為社會問題取消咗校際
go

因為社會問題取消咗校際  

請問真係吾會改期?

liencheng 發表於 19-11-13 18:02
請問真係吾會改期?
應該係, 但其實仲有成個禮拜先比賽, 點解要咁早決定取消呢? 係咪太草率呢?
明天停課, 都係今日下晝先通知, 無理由一個星期前就話取消架嘛!

如果到時咩事都無, 咪浪費晒雙方嘅心機??

我覺得既然係唔會改期, 主辦單位同埋學生都準備好, 就應該試下如期舉行先,

如果到時情況真係唔許可, 再取消都未遲, 大家亦會理解! 現在就決定取消, 實在太早!

我諗住聽日打電話去傾下, 唔想浪費了小朋友一番努力, 你都可以打電話去問下.

回覆樓主:

係,太可惜了,個仔第一次參加,賽事就可能被取消(11月23日比賽),做阿媽嘅其實好唔開心,始終大家一齊努力練習咗咁耐,雖然心中明白理解大會為何有如此決定。

我今早已經打過去大會反映過意見,表達過希望能夠延期嘅訴求,佢地話會將我嘅聲音反映上去,但我估計能夠爭取延期嘅機會不大......你地可以嘅都反映下喇,做到幾多就幾多。

回覆樓主:

我小朋友俾心機練咗數月,佢地取消無唸下別人感受,對取消比賽好不公平,應該由家長選擇去吾去

hapi_mami 發表於 19-11-13 22:01
係,太可惜了,個仔第一次參加,賽事就可能被取消(11月23日比賽),做阿媽嘅其實好唔開心,始終大家一齊努 ...

我會打去,其實由家長決定去吾去。而家先星期三,咁快决定。其他日字可以比賽,很不公平

hapi_mami 發表於 19-11-13 22:01
係,太可惜了,個仔第一次參加,賽事就可能被取消(11月23日比賽),做阿媽嘅其實好唔開心,始終大家一齊努 ...
係, 真係取消的話, 真係非常可惜, 始終一年先一次, 仲要小朋友練習左咁耐, 小朋友真係好失望!
如果大會肯延期當然最好, 大家都會少D擔憂!

但若果不能延期, 最少也應留待最後一刻, 情況真係唔許可才取消吧! 一個星期前就話取消, 實在決定得太早!

都係個句, 明日停課, 都係今日下晝先通知, 無理由成個禮拜前就預知一定比賽唔到, 咁早決定取消嘛!

係, 我聽日一定會打去反映, 希望唔好白費了大家的努力!

liencheng 發表於 19-11-13 22:12
我會打去,其實由家長決定去吾去。而家先星期三,咁快决定。其他日字可以比賽,很不公平
...

同意,應該由家長決定出唔出席,我都覺覺得太早話取消。我估計,取消得18至21,應該會連同後面嘅一齊取消,所以,大家一齊打去反映呀!

mama_fresh 發表於 19-11-13 22:32
係, 真係取消的話, 真係非常可惜, 始終一年先一次, 仲要小朋友練習左咁耐, 小朋友真係好失望!
如果大會肯延 ...

多啲聲音,多一分力量,希望幫得上忙!   

liencheng 發表於 19-11-13 22:12
...
你講得啱, 應該比家長因應當時的情況, 去自行決定去定唔去!
真係無理由咁早就決定取消, 實在對呢幾日比賽的小朋友好唔公平,

佢地努力咗咁耐, 連出賽嘅機會都無, 真係無諗下小朋友有幾失望!

我聽日都會打去, 希望大家都可以幫小朋友爭取到!

hapi_mami 發表於 19-11-13 22:48
多啲聲音,多一分力量,希望幫得上忙!
係, 一齊打電話去, 希望大會真係會聽下我地嘅意見, 改變佢地嘅決定!

可能外國評判要睇多幾日先決定是否飛來香港

chbch 發表於 19-11-14 00:39
可能外國評判要睇多幾日先決定是否飛來香港

我都覺得系因為唔肯定外國評判來唔來到.

甘如果系用本地評判的項目,系安全的情況底下繼續比賽,用外國評判的項目就視乎評判會否來香港再決定,可行嗎?

對小五/小六的同學影響最大, 他們很需要這些履歷

回覆樓主:

有無交代有無退款?

jaycee_mami 發表於 19-11-14 08:43
小六的唔會今年才參加吧,大多數人都應該系參加左多年,履歷都一疊

小五學生仲有小六參加的

LeeCC 發表於 19-11-14 07:10
我都覺得系因為唔肯定外國評判來唔來到.

甘如果系用本地評判的項目,系安全的情況底下繼續比賽,用外國 ...
可能真係呢個原因,
所以你嘅建議都好啱, 用本地評判的項目, 應該嘗試下在安全情況下作賽,

用外國評判的項目, 就睇下佢地能否來港再決定,

其實我估計用外國評判的項目應該唔會太多,

尤其是粵語及普通話的項目, 應該係本地評判佔多.

所以不應一刀切取消晒一連幾天的所有項目,

若要取消的話, 就應整個比賽延期舉行.

jaycee_mami 發表於 19-11-14 08:43
認同, 呢類大型校際比賽對佢地寫升中履歷很重要

wskngai 發表於 19-11-14 08:55
有無交代有無退款?
講左不能退款, 不能改期,
所以我地覺得應該嘗試在情況許可下如期舉行,

唔應該一早就決定取消晒.

LeeCC 發表於 19-11-14 09:37
小六的唔會今年才參加吧,大多數人都應該系參加左多年,履歷都一疊

小五學生仲有小六參加的 ...
聽聞升中履歷大多只會睇學生在高小的校外比賽成績,
所以呢類一年一度的校際賽, 對於高小學生來講, 少左一年就係少左一年架啦

mama_fresh 發表於 19-11-14 09:57
聽聞升中履歷大多只會睇學生在高小的校外比賽成績,
所以呢類一年一度的校際賽, 對於高小學生來講, 少左一 ...

系,不過中學都知今年發生乜事,無今年比賽成績都系正常的事