用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為社會問題取消咗校際
樓主: liencheng
go

因為社會問題取消咗校際  

Saboc 發表於 19-11-14 19:13
回覆 jaycee_mami 的帖子

大家問心,为獎项定为經驗

如不以功利角度去看,校際朗誦是一個訓練小朋友自信的好機會,無論得奬與否,他們能上台完全朗讀整首詩詞,已是一件了不起的事情,同時也讓小朋友在校園生活裏,成為其中一個美好的回憶。

Saboc 發表於 19-11-14 19:13
回覆 jaycee_mami 的帖子

大家問心,为獎项定为經驗
低年級可以話係一種體驗,高年級就來升中,雖然好似好功利,不過我諗都希望有個獎項的。

b3410 發表於 19-11-14 23:42
低年級可以話係一種體驗,高年級就來升中,雖然好似好功利,不過我諗都希望有個獎項的。 ...
从善如流,环境不断在变,好多中国連升中简介会都取消埋,升中能自己掌握既就只有呈分。大学生睇黎復課無望?中学生課程進度亦趕唔上,尤是高中……乱作一团既生活,虽然都要盡量正常,但相信好野真唔到自己掌握。比賽既野,禁係影响大圍,你無獎时人家亦無獎~

Yanamami 發表於 19-11-15 07:43
从善如流,环境不断在变,好多中国連升中简介会都取消埋,升中能自己掌握既就只有呈分。大学生睇黎復課無望 ...
明白,亦無計可施。唯有儘量安排好小朋友在家中的生活學習。

簽名被屏蔽

遇到生活上唔如意嘅事,仍然可以找住生活重心,培養出抗逆力,會終生受用。

2jkidsfather    發表於 19-11-17 10:09

jli008 發表於 19-11-15 12:41
所以這就係我最早講過,學習其他語言最先玩朗誦最好,最先玩提起了語言興趣,朗誦完得到台下陌生人鼓勵,孩子感 ...
同意, 小朋友真係自信左, 淡定左

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-11-16 10:32
我的孩子也是這樣子學習出來,衹係某些人唔相信咁簡單就可以. 期待你的孩子因此自信起來,慢慢加深穩固好基 ...

不錯,至少考oral達到其中一個基本要求,夠大聲

簽名被屏蔽

我女21/11 已被取消
希望29/11可以如常

picalo 發表於 19-11-16 14:51
我女21/11 已被取消
希望29/11可以如常

大家都打去反映一下, 希望有不同的聲音反映一下吾好甘早話取消啦

我星期一打去

我send email去反映左,但乜回覆都無,應該都無咩希望啦

22-27日的比賽,也取消了。。。。。

係呀! 22-27嘅比賽都取消埋, 大家留意!

回覆樓主:

咁快就取消

回覆 liencheng 的帖子

到11月27日既比賽都冇哂
https://www.hksmsa.org.hk/tc/

ABC-DAD 發表於 19-11-15 13:47
遇到生活上唔如意嘅事,仍然可以找住生活重心,培養出抗逆力,會終生受用。 ...

有見地。人生不如意事 十常八九,趁細個經歷下,明白付出了未必有回報,這是心態的磨練。正如學界運動比賽出場前,平時最fit果個,接力賽也會突然被教練換掉,那種心情更是心如刀割,不過這也是對人生的磨練。

gisselle.ho 發表於 19-11-19 16:55
回覆 liencheng 的帖子

到11月27日既比賽都冇哂

校際朗誦節再取消賽事 學界不滿無改期及退款 有校長欲下年杯葛
https://www.hk01.com/article/400361
原來特首係贊助人
可以mail去特首度投訴