用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定? ...
go

想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定?

唔好意思,我唔係好識嘢!想問IS停課係跟教育局指引定自行決定?
教育局最新宣布 全港學校11月14日停課
我女讀梗嗰間,昨晚12 Nov說了今天13 Nov停課,但教育局都沒有說停課。
今日教育局說明天停課,但我又收唔到學校任何通知!
咁即係聽日讀IS嘅要唔要返學?(Middle School)
求指教!

回覆樓主:

國際學校會行使discretion 自行決定,而當EDB有公佈,國際學校也會被包含其中。

學校可以自行決定,但教育局的公佈IS必須跟。

回覆 Jane1983 的帖子

謝謝以上各位!

回覆 Radiomama 的帖子

謝謝詳細解答

回覆 yaijing 的帖子

希望可以快啲回復正常啦!

OLAF1023 發表於 19-11-13 16:37
唔好意思,我唔係好識嘢!想問IS停課係跟教育局指引定自行決定?
教育局最新宣布 全港學校11月1 ...
其實學校今天下午兩點幾已出咗email 通知星期四、五連續兩日唔使返學,請check 下 。

heebo 發表於 19-11-13 17:08
其實學校今天下午兩點幾已出咗email 通知星期四、五連續兩日唔使返學,請check 下 。 ...
thx我老公見到喇!

回覆樓主:

希望快d回復正常可以返學。睇而家的情勢,好驚唔係停一、兩日的事

係囉!幾間大學都話停課完SEM。。。。
FW仲話唔開到12.1
好似真係有排都唔會回復平靜,好令人擔心。

OLAF1023 發表於 19-11-13 20:38

係囉!幾間大學都話停課完SEM。。。。

被逼無學返,真係好慘。

yaijing 發表於 19-11-13 20:44
其實我覺得學校應該安排學年尾補課。雖然今次停課唔關學校事,但學費咁貴,停一個星期都值幾千蚊..... ...

補課就難,希望快d有學返就真。

我哋學校明日一早會Google classroom 繼續安排一些教學,都叫做唔使荒廢。

yaijing 發表於 19-11-13 20:44
其實我覺得學校應該安排學年尾補課。雖然今次停課唔關學校事,但學費咁貴,停一個星期都值幾千蚊..... ...
係,好唔抵呀真係好無奈

Jane1983 發表於 19-11-13 21:06
被逼無學返,真係好慘。
好驚搞到WINTER BREAK先有學返

b3410 發表於 19-11-13 21:22
我哋學校明日一早會Google classroom 繼續安排一些教學,都叫做唔使荒廢。

你學校真係好!
我諗中學係值得搞網上教學嘅。
我讀大學時SARS, 都有一個月網上教學。

mandy_ng207 發表於 19-11-14 07:54
你學校真係好!
我諗中學係值得搞網上教學嘅。
我讀大學時SARS, 都有一個月網上教學。

我囡囡嗰間都有home learning,星期二開始,每日會更新教學材料給我們自己在家網上學習