用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定? ...
樓主: OLAF1023
go

想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定?

964000 發表於 19-11-14 19:18
係呀,我發現IS要比LS預留更多budget 去旅行,因為好多假同唔洗學LS咁放假留港溫習測考,我地啱啱t ...
我同老公FALL BREAK嗰時都冇帶囡囡去旅行,因為今年先轉入IS,唔想一下子畀佢覺得可以好HEA,放肆咗驚好難教番好。會跟番以往讀LS咁去旅行。
等到下一年先會預多啲去旅行,等佢適應下!

964000 發表於 19-11-14 19:23
有冇住附近的同學仔呀?我女朝朝去同學仔屋企玩仲痴埋餐。學校有on-line學習和功課,不過真係好想快D番學 ...
我經歷今日一開門見成班防暴响走廊,就算有同學住附近,都唔會畀佢去,因為真係好擔心安危。

OLAF1023 發表於 19-11-14 21:00
我同老公FALL BREAK嗰時都冇帶囡囡去旅行,因為今年先轉入IS,唔想一下子畀佢覺得可以好HEA,放肆咗驚好難 ...

Fall break 先一定要去呀!因為難得不是 common school holiday 旺季,機票酒店都平又少人

OLAF1023 發表於 19-11-14 20:53
真係新年都淨過鬼㗎,唔係講笑,我呢度真係對住座深山,親戚笑說景觀無敵,包唔會起樓冇景觀。但好荒謬亦受 ...

萬事小心。

964000 發表於 19-11-14 21:28
Fall break 先一定要去呀!因為難得不是 common school holiday 旺季,機票酒店都平又少人。反而X’mas我 ...
唔係一定去完旅行係放肆咗,只係因為本身背境係讀LS,今個學期先轉IS,返一陣學就FALL BREAK,佢覺得好鬼嘆,
IS比LS係FREE好多,我同老公只係擔心(可能過份擔心)囡囡會因此唔認真讀書,個心會掛住放假玩啫。
同埋年紀又怕佢會反叛,放肆完就好難教番好咁啫。

回覆 Jane1983 的帖子

謝謝關心大家都要平安呀!

Jane1983    發表於 19-11-14 22:26

Sigh......
又停課聽日

回覆 OLAF1023 的帖子

超級嬲

Jane1983 發表於 19-11-17 13:33

超級嬲
same here

Jane1983    發表於 19-11-17 13:55

Jane1983 發表於 19-11-17 13:33

超級嬲

一係就唔肯停,一係就係又停唔係又停

Jane1983    發表於 19-11-17 14:19

meimeimandy 發表於 19-11-17 14:17
紅隧繼續blocked, 應該都難復課

b3410 發表於 19-11-17 16:11
紅隧繼續blocked, 應該都難復課

比理大國估領左

meimeimandy 發表於 19-11-17 14:17
以後可能逢星期一都要停課㗎喇!逢週未都開戰!
跟住就話星期一有未知之數!

OLAF1023 發表於 19-11-17 18:58
以後可能逢星期一都要停課㗎喇!逢週未都開戰!
跟住就話星期一有未知之數!
...

唉⋯搞到咁好傷心

annie133 發表於 19-11-17 16:16
比理大國估領左
其實讀IS(除了ESF係跟catchment收生?),學生都來自不同地區,可能要跨區,要配合所有學生都平安正常返到學,係一件好難嘅事!咁搞法都唔知要停都幾時!

meimeimandy 發表於 19-11-17 19:01
唉⋯搞到咁好傷心
係!好無奈!
都唔知點解會變成咁⋯⋯
阿囡社交冇晒,又係獨女,好心痛!

突如其來停課幾日,係好令人措手不及嘅......不過從另一角度睇,停課幾日就算在家發毛,都不算什麼大不了呀,莫講話漫漫人生路,淨係講十幾廿年嘅學生生涯,停課幾日影響好少,當係借呢個時間比小朋友抖下、學習面對沉悶、睇下書畫下畫乜都好,都係另一種學習。

beck7_ycm 發表於 19-11-18 23:45
突如其來停課幾日,係好令人措手不及嘅......不過從另一角度睇,停課幾日就算在家發毛,都不算什麼大不了呀 ...
停幾日課係冇乜大影響學業,只怕有排停,又或停下返下咁,呢樣就影響好大。再者,心痛個女冇得見同學朋友,社交冇哂,只靠電話。
我都係儘量畀佢响屋企睇YOUTUBE同畫畫,落街食下午茶散下心。

回覆 yaijing 的帖子

唔心痛就假