用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定? ...
樓主: OLAF1023
go

想請問IS停課係跟教育局指引定自行決定?

mandy_ng207 發表於 19-11-14 07:54
你學校真係好!
我諗中學係值得搞網上教學嘅。
我讀大學時SARS, 都有一個月網上教學。
昨晚收email話assessment都繼續網上進行,今早8點幾就老老實實坐電腦前等上堂。睇來今次 remote 教學會有好大進步。

OLAF1023 發表於 19-11-13 22:09
好驚搞到WINTER BREAK先有學返

希望唔會 。學習都可以用online learning 頂一陣,但小朋友真係想返學見吓朋友仔

Jane1983 發表於 19-11-14 09:13
希望唔會  。學習都可以用online learning 頂一陣,但小朋友真係想返學見吓朋友仔
...
小朋友知道停課一日好開心,之後話可能1個星期,就開始唔出聲,話可能一個月,即刻話唔好。

回覆 b3410 的帖子

停一日,有日假期,開心係人之常情。停得耐,我呢d得一個,咁既情勢又無得約朋友仔玩,社交生活都無ga,當然想返學

OLAF1023 發表於 19-11-13 20:38
回覆 Jane1983 的帖子

係囉!幾間大學都話停課完SEM。。。。

大學完 sem,可能會更多 confrontation,繼而更多機會令中小學停課。

IS 都叫有自主空間、資源去應對。我大的讀津高小,要睇教育局點安排應對......

希望唔會  。學習都可以用online learning 頂一陣,但小朋友真係想返學見吓朋友仔
...

約屋苑嘅其他小朋友玩啦,尋晚我屋企樓下仲嘈過星期日

mandy_ng207 發表於 19-11-14 11:11
我哋都係,玩的好開心。真是少年不知愁滋味。

mandy_ng207 發表於 19-11-14 11:11

唯有係咁呢!

回覆 yaijing 的帖子

係,讀咗IS真係發覺好多假,返一排又話放假!

heihei33 發表於 19-11-14 08:51
我囡囡嗰間都有home learning,星期二開始,每日會更新教學材料給我們自己在家網上學習
...
home learning 叫做好過冇咁囉!但點及得真係返學吖......
冇晒同啲同學仔相處時間,校園生活冇晒

...
係囉,冇得返學=冇咗校園生活仲好驚佢變懶埋,以為IS可以咁嘆咁FREE!

對小學生來說,停課=no social life,真係好悶,唯有約住在附近的朋友仔playdate。我以前就會放一堆書讓書蟲慢慢嘆。
對中學生就可以用這星期加固學習,不用等學校online learning,善用Khan Academy這網站,有學不完的知識和練習。

回覆 mandy_ng207 的帖子

你住的地方就好,我就無咁好彩!我呢度一年356日都靜過鬼!
昨日連巴士都冇埋。
夜晚仲TG放題
街都唔敢出

Radiomama 發表於 19-11-14 13:31
對小學生來說,停課=no social life,真係好悶,唯有約住在附近的朋友仔playdate。我以前就會放一堆書讓書 ...
多謝你意見!

OLAF1023 發表於 19-11-14 13:40
回覆 mandy_ng207 的帖子

你住的地方就好,我就無咁好彩!我呢度一年356日都靜過鬼!

我地剛搬到新屋苑,無同級女仔住附近,會所和平臺所見都係比較細的細路,或者男仔踢波,真係無乜同齡細路一齊玩   。以前未搬果陣,就幾多舊同學。

Jane1983 發表於 19-11-14 17:23
我地剛搬到新屋苑,無同級女仔住附近,會所和平臺所見都係比較細的細路,或者男仔踢波,真係無乜同齡細路 ...

我一家都係年頭才搬入,鄰居啲仔囡一係好大,一係幼稚園,我囡同佢哋都玩唔埋。平台以往六日都會有少數小朋友玩Scooter,但依家冇人敢去食TG!
舊校嘅同學仔有住附近,不過大家都不放心。
頭先一出門口,一打開門即見8-10個防暴(拎住長槍)在走廊,嚇到我同囡囡死,唔知發生咩事。
其實好想即走番入屋,但驚咁樣仲衰。

回覆 OLAF1023 的帖子

你話你度一年365日靜過鬼,仲以為係新界深山。原來係社會事件重災區!咁真係暫時無得講社交了

OLAF1023 發表於 19-11-14 13:14
回覆 yaijing 的帖子

係,讀咗IS真係發覺好多假,返一排又話放假!

係呀,我發現IS要比LS預留更多budget 去旅行,因為好多假同唔洗學LS咁放假留港溫習測考,我地啱啱term break去完又要plan Xmas 了去邊D,如果唔離港都會安排D  day camp呀sports camp 呀個D比佢。

OLAF1023 發表於 19-11-14 17:58
我一家都係年頭才搬入,鄰居啲仔囡一係好大,一係幼稚園,我囡同佢哋都玩唔埋。平台以往六日都會有少數小 ...

有冇住附近的同學仔呀?我女朝朝去同學仔屋企玩仲痴埋餐。學校有on-line學習和功課,不過真係好想快D番學!

Jane1983 發表於 19-11-14 18:23
回覆 OLAF1023 的帖子

你話你度一年365日靜過鬼,仲以為係新界深山。原來係社會事件重災區!咁真係暫時無 ...
真係新年都淨過鬼㗎,唔係講笑,我呢度真係對住座深山,親戚笑說景觀無敵,包唔會起樓冇景觀。但好荒謬亦受社會事件影響。